Työehtosopimus-shoppailu kuriin pelisäännöillä

Työehtoshoppailu

Syksyn aikana työmarkkinoilla on keskusteltu tes-shoppailusta, eli tilanteesta, jossa työnantaja vaihtaa työpaikalla sovellettavaa työehtosopimusta saadakseen työvoimakustannuksissa säästöä tai kilpailuetua.

Työnantajalla on oikeus lainsäädännön ja työehtosopimusten asettamissa rajoissa valita työpaikalla sovellettava työehtosopimus. Työehtosopimuksen vaihtaminen on siis laillista, kunhan uuden työehtosopimuksen soveltamisalamääräys soveltuu.

Työehtosopimuksen vaihtaminen on siis laillista, kunhan uuden työehtosopimuksen soveltamisalamääräys soveltuu.

Lain nojalla normaalisitova työehtosopimus ohittaa yleissitovan työehtosopimuksen. Täten alalla voi olla montakin työehtosopimusta. Yleisesti ottaen yleissitovan ja normaalisitovan työehtosopimuksen välinen etusijajärjestys toimii hyvin. Sopimusvapauden turvaaminen on tärkeää myös työ- ja virkaehtosopimusjärjestelmän kehittämisen ja sopimusyhteiskunnan toimivuuden kannalta.

Suomessa on satoja työehtosopimuksia. Soveltamisalamääräykset saattavat jättää tulkinnanvaraa ja niissä on päällekkäisyyksiä, mikä mahdollistaa työnantajille valinnan vertailla työehtosopimuksia ja tehdä yksipuolisen päätöksen vaihtaa työehtosopimusta. Työnantaja voi yhdistymisvapauden turvin vaihtaa työnantajaliittoa, joka on uuden työehtosopimuksen osapuolena.

Lainsäädännössä ei ole rajoitettu tai säädetty työehtosopimuksen vaihtoon liittyvistä menettelyistä tilanteissa, joissa työnantaja vaihtaa työnantajaliittoa tai muutoin sovellettavaa työehtosopimusta. Myöskään yhteisesti sovittuja pelisääntöjä työmarkkinoilla ei tähän liittyen ole. Kyse on paitsi edunvalvonnallisesti, myös järjestöpoliittisesti tärkeästä asiasta. Työehtosopimuksen toisena osapuolena on aina ammattiliitto.

Tes-shoppailu ei ole toimivien työmarkkinoiden mukaista

Työntekijöiden kannalta ongelmallisia ovat erityisesti tilanteet, joissa työnantaja tekee yksipuolisesti päätöksen vaihtaa työehtosopimusta, mikä johtaa työntekijöiden työehtojen heikentymiseen. Ratkaisu tuntuu työntekijöiden kannalta hyvin epäoikeudenmukaiselta. Tes-shoppailu ei ole toimivien työmarkkinoiden eikä myöskään toimivan neuvottelukulttuurin mukaista.

Työntekijöiden kannalta ongelmallisia ovat erityisesti tilanteet, joissa työnantaja tekee yksipuolisesti päätöksen vaihtaa työehtosopimusta, mikä johtaa työntekijöiden työehtojen heikentymiseen.

Olisikin perusteltua, että etenkin tilanteissa, joissa työnantaja yksipuolisesti tekee päätöksen työehtosopimuksen vaihtamisesta, tes-shoppailuun saataisiin sovittua työmarkkinoilla yhteiset pelisäännöt. Niissä voitaisiin sopia muun muassa työnantajan toimittamasta ennakkoilmoituksesta osapuolille sekä neuvotteluvelvoite kaikkien asiaan osallisten osapuolten kesken käsitellä työehtosopimuksen vaihdon perusteita sekä vaikutuksia työntekijöihin. Näin tilanteeseen voitaisiin varautua. Yllätykset työmarkkinoilla ovat harvoin johtaneet toimintaa vakauttavaan ja neuvottelukulttuuria edistävään tilanteeseen niin, että asiat etenenevät myönteisellä tavalla.

***

Työehtosopimukset ja yleissitovuus turvaavat vähimmäisehdot ja ansiokehityksen

Ajankohtaista

9.10.2024

Tehy: Attendon muutosneuvotteluiden takana hallituksen vastuuttomat päätökset ikäihmisten hoivasta – ”Emme hyväksy säästöjen hakemista iäkkäiden hoidosta ja hoitajien selkänahasta”

Lue
8.10.2024

Työeläkemaksut vuonna 2025

Lue
8.10.2024

Linda Horttanainen STTK:n viestintäasiantuntijaksi

Lue
8.10.2024

EU:n taloussääntöjen noudattamisesta tuli sotku

Lue
7.10.2024

STTK:n hallitus: Eläkeneuvotteluissa pidettävä mielessä järjestelmän tarkoitus ja maltti

Lue
7.10.2024

Rauhaa ja demokratiaa tarvitaan ihmisarvoisen työn kasvualustaksi

Lue
3.10.2024

Ammattiliitto Jytyn Jonna Voima vientimalliesityksestä: ”Toivomme, että kansanedustajat ymmärtävät, mikä on suomalaisen yhteiskunnan etu”

Lue
3.10.2024

Tehy: Eduskunnan pelastettava naisvaltaiset alat ikuisesta palkkamontusta

Lue