Ammattiliitto Jyty: Turun kaupungin päätös työehtojen halpuuttamisesta peruttava

Työehtoshoppailu

Turun kaupungin 98 prosenttisesti omistama Arkea Oy on ilmoittanut vaihtavansa yli 1 000 työntekijän työehtosopimukset halvempiin sopimuksiin. Tähän asti kiinteistö- ja ruokapalveluyhtiö Arkeassa on noudatettu alalla yleisesti noudatettavaa Avainta ry:n työehtosopimusta, joka noudattelee kunta-alan vastaavaa sopimusta.

Ammattiliitto Jyty ei hyväksy Turun kaupungin konsernijaoston tekemää päätöstä työehtosopimuksen vaihtamisesta, joka tarkoittaa käytännössä rajuja heikennyksiä jo ennestään pienipalkkaisten naisvaltaisten alojen palkkoihin ja työehtoihin.

– Turun kaupungin johdon siunaama päätös on pöyristyttävä. Se on avattava uudelleen käsittelyyn, jossa on kuultava myös henkilöstöä, Jytyn puheenjohtaja Maija Pihlajamäki vaatii.

Jyty aikoo puolustaa jäseniään tarvittaessa työtaistelutoimin

– Ammattiliitto Jyty aikoo puolustaa jäseniään tarvittaessa työtaistelutoimin yhdessä muiden liittojen kanssa. Emme hyväksy pienipalkkaisten työntekijöiden, kuten siivoojien, keittäjien tai laitoshuoltajien työehtojen polkemista, Pihlajamäki korostaa.

Salaisesti valmisteltua sopimussiirtoa Turun kaupungin konsernijaostossa kannatti 7 ja vastusti 6 edustajaa. Puolueittain sopimuksen vaihtamista kannattivat kokoomuksen (3), vihreiden (3) ja keskustan (1) edustajat. Siirtoa vastustivat SDP:n (3), vasemmistoliiton (2) ja perussuomalaisten (1) edustajat.

Turussa on kysymyksessä kuitenkin vielä suuremman joukon yli 1 000 työntekijän työehtojen leikkaukset.

– Yllätyksenä tuli, että vihreät, mutta myös keskusta, kannattivat matalapalkkaisten työehtojen rajuja heikennyksiä Turussa. Vielä äskettäin nämä maan hallituspuolueet tuomitsivat vastaavassa tilanteessa jyrkästi valtio-omisteisen Postin omistajaohjauksen ja sopimusshoppailun. Nyt Turussa on kysymyksessä kuitenkin vielä suuremman joukon yli 1 000 työntekijän työehtojen leikkaukset, Pihlajamäki ihmettelee.

– Pidämme Turun kaupungin yhtiöittämispäätöksiä virheinä, jonka myös tuorein kehityskulku on osoittanut. Kuntien ei ole syytä ryhtyä markkinavoimien riepoteltavaksi ja kilpailla yksityisten yritysten kanssa. Emme kannata yleisestikään kuntien palvelujen yhtiöittämistä, joka on johtanut epäterveeseen kilpailuun, jossa tulos revitään työntekijöiden selkänahasta, Jytyn puheenjohtaja sanoo.

Lisätietoja:
Jytyn puheenjohtaja Maija Pihlajamäki, puh. 0400 537 756, maija.pihlajamaki@jytyliitto.fi

Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliitto Jyty edustaa noin 50 000 kuntien, kuntayhtymien ja seurakuntien ja yksityisten palveluksessa olevaa viran- ja toimenhaltijaa. Jäsenistöstä 84 % on naisia. Jyty on STTK:n jäsenliitto.

***

Työehtosopimus-shoppailu kuriin pelisäännöillä

Ajankohtaista

18.4.2024

STTK-Opiskelijat: Kehysriihen päätökset uuvuttavat opiskelijat ja viivästyttävät valmistumista

Lue
18.4.2024

Hallitus säästää ja parantaa silmäterveyden palveluja järkevästi

Lue
17.4.2024

SuPerin Paavola kehysriihestä: Hallitus heikentää ratkaisuillaan sote-alalle työllistymistä

Lue
17.4.2024

Pätkätöiden kierre vaikeuttaa nuorten ammatti-identiteetin muodostumista

Lue
16.4.2024

Ammattiliitto Jyty kehysriihestä: Hallitus heikentää työntekijöiden mahdollisuutta kehittää omaa osaamistaan

Lue
16.4.2024

Tehy kritisoi voimakkaasti hallituksen leikkauksia synnytyksistä, hoitotakuusta ja ikäihmisten ympärivuorokautisesta hoivasta

Lue
16.4.2024

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer: SuPerin Paavola: Hallitus hylkäsi vanhukset ja hoitajat

Lue
16.4.2024

STTK: Kehysriihen lisäsopeutukset pidentävät taantumaa

Lue