Kesätyöntekijä on sun työkaveri

Kirjoittaja:

Juska Kivioja

järjestöpäällikkö

Profiili
Nuori kesätyössä

Yleisiä kesämerkkejä ovat pääskyset, lämmin sää, valkolakit ja kesätyöntekijät. Pääskysiä on bongattu jo toukokuussa, hetki sitten juhlittiin ammattiin valmistuneita ja ylioppilaita ja kesätyöntekijöitä alkaa näkyä työpaikoilla.

Kesätyö on nuorille tärkeä asia. Usein kesätyö on nuoren ensimmäinen kosketus työelämään. On tärkeää, että kesätyöntekijät otetaan mukaan työporukkaan ja annetaan heille positiivinen kokemus työelämästä. Häntä tervehditään hyvien tapojen mukaan, otetaan mukaan kahvitauolla, perehdytetään työtehtäviin ja annettaan tarvittaessa apua.

Kesätyö on kurkistus aikuisten maailmaan, jonne nuoret ovat vasta matkalla. Ei välttämättä samaan työpaikkaan, mutta työelämään. Kesätyössä hankittu kokemus on tärkeää oman ansioluettelon ja uran rakentamisessa. Kesätyöntekijöillä on varmasti myös uusia asioita kerrottavana työpaikan konkareille. Vaikkapa kuinka sosiaalista mediaa voisi käyttää osana työtä.

STTK keräsi jokunen vuosi sitten tarinoita jäseneksi liittymisestä. Mukana oli paljon tarinoita siitä, kuinka kesätyöpaikassa työkaveri tai luottamusmies oli ottanut puheeksi ammattiliiton jäsenyyden ja kertonut kuinka tärkeä liittyä oman alan ammattiliittoon. Vielä vuosia myöhemmin he muistivat työkaverin nimen, joka oli heitä pyytänyt mukaan lounaalle tai kehottanut liittymään liittoon.

STTK:n on tehnyt Aula Research Oy:n kanssa kansalaistutkimuksen järjestäytymisestä vuonna 2016. Kyselyyn vastanneista 34 % on liittynyt liittoon työkaverin tai luottamusmiehen kehotuksesta. Ole sinä se työkaveri joka pyytää kesätyöntekijän kahvitauolle, kerro kuuluvasi ammattiliittoon ja suosittele sitä hänellekin.

Hyvää kesää!

Juska Kivioja
järjestöpäällikkö

***

Maksuton Kesäduunari-info neuvoo nuoria työntekijöitä pulmatilanteissa

Ajankohtaista

18.4.2024

STTK-Opiskelijat: Kehysriihen päätökset uuvuttavat opiskelijat ja viivästyttävät valmistumista

Lue
18.4.2024

Hallitus säästää ja parantaa silmäterveyden palveluja järkevästi

Lue
17.4.2024

SuPerin Paavola kehysriihestä: Hallitus heikentää ratkaisuillaan sote-alalle työllistymistä

Lue
17.4.2024

Pätkätöiden kierre vaikeuttaa nuorten ammatti-identiteetin muodostumista

Lue
16.4.2024

Ammattiliitto Jyty kehysriihestä: Hallitus heikentää työntekijöiden mahdollisuutta kehittää omaa osaamistaan

Lue
16.4.2024

Tehy kritisoi voimakkaasti hallituksen leikkauksia synnytyksistä, hoitotakuusta ja ikäihmisten ympärivuorokautisesta hoivasta

Lue
16.4.2024

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer: SuPerin Paavola: Hallitus hylkäsi vanhukset ja hoitajat

Lue
16.4.2024

STTK: Kehysriihen lisäsopeutukset pidentävät taantumaa

Lue