Nuorisotyöttömyys ratkaistaan osaamisella

nuorisotyottomyys

Työ- ja elinkeinoministeriön tänään julkaiseman ennusteen mukaan nuorisotyöttömyys tulee junnaamaan tulevaisuudessa paikoillaan. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että vaikka 15-24 vuotiaiden määrä ei väestörakenteen takia lisäänny, myöskään nuorten työttömien määrä ei vähene.
Laskelmien mukaan jysähdämme siis noin 30 000 nuorisotyöttömän määrään. Se on liian iso luku, eikä sitä pidä hyväksyä.

Nuorisotyöttömyys vaikuttaa ihmisen koko myöhempään työuraan

Nuorisotyöttömyys on ongelmallista monestakin syystä, mutta varsinkin siksi, että se vaikuttaa ihmisen koko myöhempään työuraan. Vaikeudet näkyvät aina uusiutuvana työttömyytenä ja matalampina tuloina.

Työttömyysjaksot voivat vaikuttaa myöhemmässä vaiheessa myös työnantajan halukkuuteen palkata ”entinen nuori”, koska työttömyysjaksot herättävät työnantajassa huolen esimerkiksi työntekijän osaamisesta ja ammattitaidosta ja siten hänen tuottavuudestaan.

Tärkein asia nuorisotyöttömyyden ratkaisemiseksi on nuorten osaamiseen panostaminen ja sen jälkeen koko työuran aikaisen osaamisen varmistaminen. Eräs keino nuorten osaamisen vahvistamiseksi on oppivelvollisuusiän pidentäminen, joka on esimerkiksi STTK:n tavoite meneillään olevissa hallitusohjelmaneuvotteluissa. Muuttuva työelämä, digitalisaation eteneminen, alustatalous tai vaikkapa ilmastonmuutoksen torjunnan aiheuttamat haasteet vaativat meiltä jatkuvasti uusia tietoja ja taitoja ja tulevaisuudessa yhä harvempi – jos kukaan – voi työllistyä pelkän peruskoulun käyneenä.

Vahva osaaminen on myös tie työhyvinvointiin. Jos ei osaa, turhautuu, epävarmuus lisääntyy ja lopulta uupuu. Työelämän paineissa osaava pärjää parhaiten. Oppivelvollisuusikää pidentämällä voidaan puuttua myös syrjäytymiskehitykseen ja ennaltaehkäistä sitä. Tasa-arvoinen koulutuspolku on keskeinen keino syrjäytymisen torjumisessa.

Myös nuorten työllistämistä tukeva palvelujärjestelmä on syytä pitää iskussa. Esimerkiksi Ohjaamo-toiminta on rakennettu nimenomaan nuorten näkökulmasta, palvelemaan heidän tarpeitaan. Ohjaamot tarjoavat tietoa, tukea ja yksilöllistä ohjausta muun muassa koulutus-, harrastus- ja työllistymisasioissa alle 30-vuotiaille.

***

Nuorten syrjäytyminen – #suomensuurinongelma, joka pitää poistaa

Ajankohtaista

25.4.2024

Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestöiltä yhteinen kannanotto ministeri Anna-Kaisa Ikoselle – sotealan työntekijöiden vaalikelpoisuus palautettava

Lue
24.4.2024

SuPerin Paavola: Asiakkaalle suunniteltu kotihoito jää usein toteutumatta

Lue
23.4.2024

SuPer vaatii valtakunnallisia kielikokeita sosiaali- ja terveysalan opiskelijoille

Lue
22.4.2024

Suomen työmarkkinatilanne herättää kansainvälistä huomiota

Lue
22.4.2024

Yksityisen opetusalan työriidan sovintoesitys hylättiin – lakko useissa oppilaitoksissa 23.–24.4.

Lue
22.4.2024

Simpukkapatoja ja työelämän lainsäädäntöä

Lue
19.4.2024

Meto: Puunkuljetukset ovat vaarassa

Lue
18.4.2024

STTK-Opiskelijat: Kehysriihen päätökset uuvuttavat opiskelijat ja viivästyttävät valmistumista

Lue