STTK: Syntyvyyden lasku ei aiheuta välittömiä muutospaineita eläkejärjestelmään

Lisätietoja:

Antti Palola

puheenjohtaja

Profiili
Alhainen syntyvyys

Eläketurvakeskus (ETK) on päivittänyt pitkän aikavälin laskelmansa lakisääteisten eläkkeiden kehityksestä. Laskelmien perusteella eläkkeiden rahoitusnäkymät ovat lähivuosikymmeninä vakaat, mutta pidemmällä aikavälillä alhainen syntyvyys vaikeuttaa eläkkeiden rahoitusta.

STTK korostaa vastuullista, sukupolvien välisen oikeudenmukaisuuden turvaavaa eläkepolitiikkaa. Puheenjohtaja Antti Palola muistuttaa, että eläkejärjestelmän kestävyyteen keskeisesti vaikuttavia tekijöitä ovat paitsi syntyvyys, myös väestön ikääntyminen, työllisten määrä ja pitkän aikavälin sijoitustuotot.

– Syntyvyyden lasku on huolestuttavaa, mutta se ei aiheuta välittömiä muutostarpeita työeläkejärjestelmään eikä hätiköityjä päätöksiä järjestelmän uudistamiseksi ole tarpeen tehdä. Syntyvyyden laskun syitä on kuitenkin analysoitava tarkasti. Voimassa olevan eläkeuudistuksen valmistelussa näin suurta syntyvyyden laskun muutosta ei kyetty arvioimaan.

Työeläkemaksuista on sovittu vuoteen 2021 asti.
– ETK on laskelmissaan päätynyt siihen, että työeläkemaksu voidaan pitää alle 25 prosentissa 2050-luvulle asti. Pitkällä aikavälillä maksuun syntyy korotuspaine, ja siihen on syytä varautua riittävän ajoissa. Maksuista neuvottelemista ei ole tarpeen aikaistaa, Palola sanoo.

Syntyvyyden parantamiseksi on esitetty lukuisia keinoja, ja varsinkin vaalien alla ideoita pursuaa.
– Uuden hallituksen kokoonpanosta riippumatta Suomessa tarvitaan nykyistä perhemyönteisempää politiikkaa ja sen on oltava perhevapaauudistuksen lähtökohta. Työelämän epävarmuuksia on poistettava ja siten vahvistettava nuorten uskoa työelämän, urakehityksen ja perheen yhteensovittamiseksi, Palola toteaa.

Työllisyyden parantamiseksi STTK on jo aiemmin esittänyt työperäisen maahanmuuton vahvistamista.
– Ikääntyvässä Suomessa, jossa lapsia syntyy vähän, työperäinen maahanmuutto vahvistaa työeläkejärjestelmän kestävyyttä. STTK haluaa, että seuraava hallitus luo laajan työperäisen maahanmuuton ohjelman. Satsaukset kotouttamiseen korvautuvat ajan mittaan parempana työllisyytenä.

Lisätietoja STTK:ssa: Antti Palola, puhelin 040 509 6030.

Kuva: Jarno Mela

Ajankohtaista

18.3.2024

Hoitajien rekrytointi Suomeen ei voi perustua pelkkiin hankkeisiin

Lue
18.3.2024

Mitä Minna Canth tekisi?

Lue
15.3.2024

Ulkomaanliikenteen kansipäällystöä koskeva sovintoehdotus hyväksytty

Lue
14.3.2024

SuPerin Paavola: Lääkehoito on turvallisia tekoja

Lue
14.3.2024

Ammattiliitto Pro: EK jäsenyrityksineen rikkoo työsopimuslakia edistääkseen tavoitteitaan

Lue
13.3.2024

Missä EU, siellä energiatehokkuus

Lue
12.3.2024

Ulkomaanliikenteen työehtosopimusten aluksissa työskentelevän henkilökunnan työnseisaus

Lue
12.3.2024

Palkaton harjoittelu antaa huonon ensivaikutelman työelämästä

Lue