STTK: Sosiaaliturvauudistus käyntiin palvelut edellä

Sosiaaliturvauudistus

Palvelulähtöinen sosiaaliturvauudistus saa laajaa kannatusta eduskuntavaaliehdokkailta.

STTK:n vuoden alussa teettämän kyselyn mukaan eduskuntavaaliehdokkaat kannattavat laajasti sosiaaliturvan uudistamista palvelulähtöiseen suuntaan. Sosiaaliturvan uudistamista palvelulähtöiseen suuntaan pitää erittäin tärkeänä 44 prosenttia ja jokseenkin tärkeänä 47 prosenttia ehdokkaista. Palvelulähtöisyyden tärkeyttä korostavat eduskuntavaaliehdokkaat yli puoluerajojen. Kyselyyn vastasi yhteensä 406 eduskuntavaaliehdokasta.

– Kysely osoittaa varsin selvästi, että palvelulähtöinen sosiaaliturvauudistus nauttii laajaa kannatusta eri puolueiden keskuudessa. STTK on julkaissut oman kannustinmallinsa sosiaaliturvan uudistamiseksi, jonka mukaan uudistus tulisi aloittaa nimenomaan palvelujärjestelmän sekä työttömyysturvan perusturvan uudistuksella, STTK:n johtaja Katarina Murto painottaa.

Kyselyn mukaan ehdokkaat kannattavat laajasti etuusjärjestelmän selkeyttämistä ja henkilökohtaisen kohtaamisen tärkeyttä. Myös TE- ja sote-palveluiden integroiminen ja lisäresurssit työvoimapalveluihin saavat laajaa kannatusta.

– Aktiiviseen työvoimapolitiikkaan ja henkilökohtaiseen kohtaamiseen on panostettava, jotta työllistyminen ja osallisuus tehostuvat. Nämä tavoitteet saavutetaan vain laaja-alaisilla, oikein kohdennetuilla ja vaikuttavilla palveluilla, jotka ovat yksilölähtöisiä ja kannustavia. Työllisyyspalvelut sekä sosiaali- ja terveyspalvelut tulee tarkoituksenmukaisella tavalla yhdistää. Myös etuuksien maltillinen yhdistäminen ja kytkeminen tiiviisti henkilökohtaiseen palveluprosessiin on tarpeen. Sosiaaliturvan uudistus tulee toteuttaa vaiheittain ja sille on varattava riittävän pitkä aika, Murto korostaa.

Sosiaaliturvauudistus

 

TOIMI-hanke luo hyvät edellytykset käynnistää valmistelu heti hallituskauden alussa

Perusturvan ja toimeliaisuuden kokonaisuudistusta pohtineen TOIMI-hankkeen työ on päättynyt ja raportti julkaistiin tänään. Hankkeen keskeinen tavoite on tukea tietoon perustuvaa työskentelyä kevään 2019 eduskuntavaalien yhteydessä, sosiaaliturvaa laajasti kehittävän perusturvan ja toimeliaisuuden uudistuksen päätöksenteossa. Mukana työssä ovat olleet asiantuntijoiden lisäksi kaikkien eduskuntapuolueiden, työmarkkina-, yrittäjä- sekä sosiaali- ja terveysjärjestöjen edustajat.

– Työskentelytapa on ollut uusi ja kokemus monelta osin hyödyllinen. Sosiaaliturvauudistus on valtava ja tärkeä uudistus, jossa kyse on niin arvovalinnoista, palveluiden ja etuuksien yhteensovittamisesta kuin rahoituksesta. Tällainen keskusteleva, pohtiva ja avoin työskentelytapa, jossa on tuotettu runsaasti taustamateriaalia, antanee suotuisammat lähtökohdat käynnistää mittava valmistelu heti uuden hallituskauden alussa, hankkeeseen osallistunut Murto korostaa.

Kysely sosiaaliturvan uudistamisesta >>

Lisätietoja:

STTK:n johtaja Katarina Murto, puh: 050 568 9188

Ajankohtaista

19.4.2024

Meto: Puunkuljetukset ovat vaarassa

Lue
18.4.2024

STTK-Opiskelijat: Kehysriihen päätökset uuvuttavat opiskelijat ja viivästyttävät valmistumista

Lue
18.4.2024

Hallitus säästää ja parantaa silmäterveyden palveluja järkevästi

Lue
17.4.2024

SuPerin Paavola kehysriihestä: Hallitus heikentää ratkaisuillaan sote-alalle työllistymistä

Lue
17.4.2024

Pätkätöiden kierre vaikeuttaa nuorten ammatti-identiteetin muodostumista

Lue
16.4.2024

Ammattiliitto Jyty kehysriihestä: Hallitus heikentää työntekijöiden mahdollisuutta kehittää omaa osaamistaan

Lue
16.4.2024

Tehy kritisoi voimakkaasti hallituksen leikkauksia synnytyksistä, hoitotakuusta ja ikäihmisten ympärivuorokautisesta hoivasta

Lue
16.4.2024

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer: SuPerin Paavola: Hallitus hylkäsi vanhukset ja hoitajat

Lue