Palkansaajakeskusjärjestöt: Katowicessa sovitut ilmastonmuutoksen hillinnän ja sopeutumisen pelisäännöt rakentavat oikeudenmukaista siirtymää

Katowicen ilmastokokouksen sopu

Palkansaajakeskusjärjestöt pitävät hyvänä YK:n ilmastokokouksessa Katowicessa saavutettua sopua Pariisin sopimuksen pelisäännöiksi, vaikka päästövähennysten kirittämiseen on vielä tämänkin sopimuksen jälkeen palattava. Kokouksessa sovittiin Pariisin ilmastosopimuksen sääntökirjasta, jossa määritellään pelisäännöt kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiselle ja sen seurannalle sekä raportoinnille.

Tavoite rajoittaa ilmaston lämpeneminen 1,5 asteeseen

– Tavoite on edelleen Pariisin sopimuksen mukaisesti rajoittaa ilmaston lämpeneminen kahteen asteeseen ja pyrkiä kohti 1,5 asteen tavoitetta. Tälle työlle saatiin nyt vihdoin yhteiset pelisäännöt. Tämä on suomalaisille hyvä asia, vaikka uusiin päästövähennyssitoumuksiin sääntökirja ei pakottaisikaan. Laiha sopu on parempi kuin lihava riita, sanoo palkansaajakeskusjärjestöjen edustajana ilmastokokoukseen osallistunut Akavan vastaava lakimies Vesa Vuorenkoski.

– YK:n pääsihteeri on päättänyt kutsua valtionpäämiehet koolle ilmastohuippukokoukseen ensi vuonna. Sen yhtenä tavoitteena on sitouttaa YK:n jäsenvaltiot entistä suurempiin päästövähennyksiin. Tähän on Suomenkin valmistauduttava ja mietittävä, mitä vielä voisimme tehdä, että ilmaston lämpeneminen voitaisiin pysäyttää 1,5 asteeseen, Vuorenkoski sanoo.

– Oli upeaa huomata, että poliitikkoja kiinnosti ilmastopolitiikan reiluus muutenkin kuin vain kokouksen ensimmäisenä päivänä, jolloin julkilausuma oikeudenmukaista siirtymästä allekirjoitettiin. Päästövähennysten kunnianhimoa voidaan nostaa varmimmin, kun ilmastopolitiikka huomioi myös palkansaajien, heidän perheidensä ja yhteisön turvan sekä perustuu vahvasti ihmisoikeuksiin. On erittäin tärkeää, että Guterres ilmoitti tulevan YK:n huippukokouksen korostavan ilmastopolitiikan sosiaalista ulottuvuutta, toteaa kansainvälisten asioiden asiantuntija Pia Björkbacka SAK:sta.

– Katowicen lopputulos on laiha, mutta varmaankin vähintä, mitä oli mahdollista saada aikaan. Ilmastosopimuksen sääntökirjassa määritellään, miten päästövähennyksiä seurataan. Ilmastonmuutoksen uhkiin suhtautuminen oli kuitenkin suuri pettymys, sillä päästörajoitusten kiristäminen ja sitovat toimenpiteet jäivät puuttumaan. Maailman johtajat eivät kyenneet ottamaan vastuutaan tulevaisuudesta, harmittelee työelämän ja innovaatioiden asiantuntija Leila Kurki STTK:sta.

Lisätiedot: asiantuntija Leila Kurki, STTK, puh. 0400 798 959

Ajankohtaista

23.4.2024

SuPer vaatii valtakunnallisia kielikokeita sosiaali- ja terveysalan opiskelijoille

Lue
22.4.2024

Suomen työmarkkinatilanne herättää kansainvälistä huomiota

Lue
22.4.2024

Yksityisen opetusalan työriidan sovintoesitys hylättiin – lakko useissa oppilaitoksissa 23.–24.4.

Lue
22.4.2024

Simpukkapatoja ja työelämän lainsäädäntöä

Lue
19.4.2024

Meto: Puunkuljetukset ovat vaarassa

Lue
18.4.2024

STTK-Opiskelijat: Kehysriihen päätökset uuvuttavat opiskelijat ja viivästyttävät valmistumista

Lue
18.4.2024

Hallitus säästää ja parantaa silmäterveyden palveluja järkevästi

Lue
17.4.2024

SuPerin Paavola kehysriihestä: Hallitus heikentää ratkaisuillaan sote-alalle työllistymistä

Lue