Suomen huippuvaikuttajat kokoontuvat Turkuun elo-syyskuun vaihteessa

Eurooppa-foorumi

Turussa elo-syyskuussa järjestettävän mittavan EU-aiheisen Turun Eurooppa-foorumin laaja ja monialainen ohjelma on valmistunut. Tapahtumaan on tulossa satoja huippuvaikuttajia Suomesta ja muualta EU:sta. Tapahtuma on avoin ja maksuton, ja tarkoitettu kaikille Euroopan unionista kiinnostuneille.
– Olen hyvin iloinen, että Eurooppa-foorumi järjestetään nimenomaan Turussa, jossa tapahtumalle on erinomaiset puitteet sekä perintö suomalaisen Eurooppa-keskustelun kotina. Toivon, että nyt ensimmäisessä Eurooppa-foorumissa pystytään avaamaan erityisesti näkökulmia avoimelle kansalaiskeskustelulle, sanoo Turun kaupunginjohtaja Minna Arve.

Turun Eurooppa-foorumissa pääministeri Juha Sipilä antaa katsauksen Eurooppa-politiikkaan ja kuulee perjantaina 31.8. kansalaisten näkemyksiä EU:n kehittämisestä. Myös Eurooppaministeri Sampo Terholla on perjantaina 31.8. kyselytunti, jonka aiheina ovat Brexit, EU:n uudistaminen, rahankäyttö ja kansalaisten roolin kasvattaminen päätöksenteossa. Euroopan komission varapuheenjohtaja Jyrki Kataisen johdolla Turussa käydään lauantaina 1.9. kaikille avoin kansalaiskeskustelu Euroopan unionin arvoista ja tulevaisuudesta.

Turun Eurooppa-foorumi järjestetään useissa paikoissa Turun keskustassa torstaista 30.8. lauantaihin 1.9. Tapahtuma tarjoaa foorumin suomalaisvaikuttajien ja kansalaisten keskustella Suomen roolista Euroopassa ja Euroopan unionissa. Turun Eurooppa-foorumi järjestetään nyt ensimmäistä kertaa ja siitä tulee jokavuotinen politiikan ja talouden syyskauden avaus Suomessa.

Turun Eurooppa-foorumin aikana Turussa järjestetään kymmeniä eri tapahtumia, joissa Suomen roolista Euroopassa ja EU:ssa keskustelevat esimerkiksi Euroopan investointipankin varapääjohtaja Alexander Stubb, Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn, Suomen EU-suurlähettiläs Marja Rislakki, ulkoministeriön valtiosihteeri Matti Anttonen ja Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi. Turkuun tulee myös kaikkien puolueiden puheenjohtajistoa, ammatti- ja muiden edunvalvontajärjestöjen edustajia sekä lähes kaikki Suomen europarlamentaarikot.
Merkittävimpiä tapahtumia Turun Eurooppa-foorumissa on eduskunnan suuren valiokunnan julkinen kuuleminen, jossa käydään keskustelu Suomen tulevasta EU-politiikasta. Sisäministeriön johdolla puolestaan käydään laaja keskustelu turvallisuudesta, aatteellisesta väkivallasta ja niiden kehitysnäkymistä. Lisäksi ministeriö ja URMI-tutkimushanke järjestävät yhteistyössä keskustelutilaisuuden maahanmuuton vaikutuksesta kaupunkeihimme laajasti.

Turun Eurooppa-foorumia varten Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskus on valmistelemassa laajaa keskustelupaperia Suomen EU-politiikasta. Se julkistetaan tapahtuman alla elokuussa. Keskustelupaperin tarkoituksena on ohjata keskusteluja niihin teemoihin, jotka tällä hetkellä ovat tärkeimpiä yhtäältä koko Euroopan unionin ja toisaalta Suomen Eurooppa-politiikan kannalta.

– Unionilla on ratkaistavanaan samanaikaisesti monia erittäin suuria haasteita, joihin ei ole olemassa helppoja vastauksia. Jäsenmailta kaivataan rohkeita avauksia ja ennakkoluulotonta pohdintaa, koska tarve käydä keskustelua Euroopan tulevaisuudesta ei ole koskaan aiemmin ollut niin polttava kuin nyt. Keskustelupaperimme pyrkii osaltaan auttamaan Suomea ottamaan aktiivisen ja ratkaisuhakuisen roolin tässä historiallisessa tilanteessa, sanoo Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä.

Myös opiskelijakaupunki Turussa juuri tapahtumaviikolla aloittavat uudet opiskelijat sekä ylioppilaskunnat on kutsuttu mukaan keskustelemaan.

Eurooppa-foorumin järjestävät ja keskusteluihin osallistuvat Turun kaupunki, Turun yliopisto, Turun Yliopistosäätiö, Åbo Akademi, Stiftelsen för Åbo Akademi, Varsinais-Suomen liitto, Turku Science Park, Turun kauppakamari ja Schuman-seura. Nämä tahot muodostavat tapahtuman valmisteluista vastaavan Turun Eurooppa-ryhmän, jonka puheenjohtajana toimii valtiotieteiden tohtori Anders Blom. Eurooppa-foorumin keskusteluja järjestävät myös eduskunta, valtioneuvoston kanslia, Euroopan komission Suomen-edustusto, Euroopan parlamentin Suomen-tiedotustoimisto, Suomen Pankki, ulkoministeriö, sisäministeriö, Eurooppatiedotus, EK, SAK, STTK, Akava ja MTK.

– Tapahtumaa on valmistelu laajalla rintamalla noin vuoden ajan. Kaikilla mukana olijoilla on sama tavoite: avoimelle, kansalaiset osallistavalle ja moniarvoiselle kansalliselle keskustelufoorumille on tarvetta, kun Suomen ja unionin tulevaisuutta suunnitellaan, sanoo tapahtuman projektipäällikkö Tuomas Nirkkonen.

Turun Eurooppa-foorumi koostuu seminaareista, paneelikeskusteluista, kyselytunneista ja kansalaiskeskusteluista. Tapahtumapaikkoja ovat Hansa-kortteli, Åbo Svenska Teater, Radisson SAS Marina Palace, Turun pääkirjasto ja Panimoravintola Koulu. Ohjelma täydentyy vielä, ja osa keskusteluista saattaa muuttua joiltakin osin.

Turun Eurooppa-foorumi järjestetään Turussa 30.8.-1.9.2018
Lisätietoja ja ohjelma ovat osoitteessa www.europeforum.fi
Tapahtuma näkyy sosiaalisessa mediassa tunnisteilla #eurooppafoorumi #turku

Ajankohtaista

25.4.2024

Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestöiltä yhteinen kannanotto ministeri Anna-Kaisa Ikoselle – sotealan työntekijöiden vaalikelpoisuus palautettava

Lue
24.4.2024

SuPerin Paavola: Asiakkaalle suunniteltu kotihoito jää usein toteutumatta

Lue
23.4.2024

SuPer vaatii valtakunnallisia kielikokeita sosiaali- ja terveysalan opiskelijoille

Lue
22.4.2024

Suomen työmarkkinatilanne herättää kansainvälistä huomiota

Lue
22.4.2024

Yksityisen opetusalan työriidan sovintoesitys hylättiin – lakko useissa oppilaitoksissa 23.–24.4.

Lue
22.4.2024

Simpukkapatoja ja työelämän lainsäädäntöä

Lue
19.4.2024

Meto: Puunkuljetukset ovat vaarassa

Lue
18.4.2024

STTK-Opiskelijat: Kehysriihen päätökset uuvuttavat opiskelijat ja viivästyttävät valmistumista

Lue