Pro: Palkansaajat ansaitsevat saumatonta yhteispeliä

– Keskitettyjen sopimusten lopettamisen seurauksena työnantajapuoli koordinoi kulissien varjoissa toimintaansa tiukasti, kun taas palkansaajapuolella olisi paljon tehtävää yhteistyön parantamiseksi, puheenjohtaja Jorma Malinen Ammattiliitto Prosta kertoo.

Suomalaisen työmarkkinapolitiikan nykytila nousi huolenaiheeksi Ammattiliitto Pron edustajiston kokouksessa Kirkkonummen Majvikissa tänään.

– Pron aikaansaamat työehtosopimukset osoittavat, että liittokierroksella kyetään vastuullisiin ratkaisuihin. Kuitenkin työnantajapuolen tiukka keskinäinen koordinaatio ja neuvottelukulttuurin rapautuminen ovat näyttäneet, että ammattiliitoilla on petrattavaa, jotta palkansaajien ääni kuuluu neuvottelupöydissä myös jatkossa kirkkaasti.

– Keskitettyjen sopimusten lopettamisen seurauksena työnantajapuoli koordinoi kulissien varjoissa toimintaansa tiukasti, kun taas palkansaajapuolella olisi paljon tehtävää yhteistyön parantamiseksi, Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Jorma Malinen kertoo.

Neuvottelukierros etenee nyt EK:n pelikirjan mukaan

Uusissa työehtosopimuksissa palkankorotusten katoksi on muodostunut teollisuuden päänavaus 3,2 prosenttia.

– Tähän mennessä solmittujen sopimusten palkankorotukset osoittavat selvästi sen, että yksikään työnantajaliitto ei hyväksy uutta sopimusta ilman laajempaa työnantajapuolen siunausta, Malinen jatkaa.

– Neuvottelukierros etenee nyt EK:n pelikirjan mukaan. Etelärannassa yhteistyö pelaa, kun taas me ammattiliitoissa olemme unohtaneet että joukossa on voimaa. Esimerkiksi paikallista sopimista työnantajaliitot ovat halunneet lisätä jokaisessa neuvottelupöydässä ainoastaan työnantajan direktio-oikeuden vahvistamisella, Malinen toteaa.

– Valitettavasti neuvottelupöydissä on myös näkynyt vastapuolen halua sanella eikä sopia. Kiukuttelu ja huutaminen ovat ilmeisesti työnantajapuolella joidenkin käsitys neuvottelutaidosta, Malinen lisää.

Pron edustajisto katsoo, että keskitettyjen palkkaratkaisujen jälkeisessä maailmassa myös palkansaajakeskusjärjestöillä ja järjestöjen yhteenliittymillä on paikkansa. Keskusjärjestöjen on kuitenkin kyettävä uudistamaan rakenteensa ja toimintatapansa, jotta ne palvelisivat tarkoitustaan myös jatkossa.

Ajankohtaista

2.2.2023

Tehy: Samapalkkaisuusohjelmaa jatkettava, työmarkkinaosapuolet tehokkaammin mukaan

Lue
2.2.2023

Jyty: Palkkatasa-arvoa on edistettävä työehtosopimuksilla

Lue
2.2.2023

STTK kannattaa samapalkkaisuusohjelman kokonaisarvioinnin suosituksia

Lue
1.2.2023

SuPer: Hoiva-avustajat toteuttavat lääkehoitoa ohi koulutuksensa, onko lääkehoidon toteutus turvallista?

Lue
1.2.2023

RIA ja RKL vaativat nopeaa reagointia uhkaavaan taantumaan

Lue
1.2.2023

Nolottaako kertoa, että särkee päätä?

Lue
31.1.2023

SAK, Akava ja STTK: Palveluita ja toimeentuloturvaa on kehitettävä kokonaisuutena

Lue
31.1.2023

Tehy: Hoiva-avustajat jakavat lainvastaisesti luvatta lääkkeitä – valvontaa tiukennettava, sanktiot tarpeen

Lue