STTK ei hyväksy vientimallia

Lisätietoja:

Minna Ahtiainen

johtaja, edunvalvonta

Profiili

Hallitus on linjannut ohjelmassaan työmarkkinoiden neuvottelujärjestelmän muuttamisesta tavoitteenaan vahvistaa vientivetoista työmarkkinamallia Suomen kilpailukyvyn lisäämiseksi. Hallitusohjelmakirjauksen mukaan laissa työriitojen sovittelusta säädettäisiin jatkossa niin, että palkkojen yleistä linjaa ei voi ylittää valtakunnansovittelijan tai sovittelulautakunnan antamalla sovintoehdotuksella. Hallituksen esitys työriitalain muuttamisesta siirtyy tänään eduskuntakäsittelyyn ja uuden sääntelyn voimaantuloa kaavaillaan joulu-tammikuulle.

STTK:n mielestä hallituksen on luovuttava vientivetoiseen työmarkkinamalliin liittyvästä lainsäädännöstä. Malli ei huomioi sopimusalakohtaisia eroja eikä edistäisi palkkatasa-arvoa. Työmarkkinat ovat Suomessa eriytyneet hyvin voimakkaasti sukupuolen mukaan. Vuonna 2023 naisen euro oli 84,3 senttiä. Juuri työehtosopimusneuvottelut ovat tehokkain tapa vaikuttaa sukupuolten palkkaeroihin.   

– Lakiin kirjattu vientimalli heikentäisi entisestään mahdollisuuksia kuroa palkkaeroja umpeen, johtaja Minna Ahtiainen toteaa. 

STTK korostaa, että sovittelijainstituutio on keskeinen osa työmarkkinoiden sopimusjärjestelmää ja sen rakenteesta ja toiminnasta on sovittava työmarkkinaosapuolten kesken. Tämä vastaa muiden Pohjoismaiden käytäntöjä, joissa työmarkkinaosapuolet ovat sitoutuneet yhteisiin sopimuksiin ja käytäntöihin sekä vastaa myös Kansainvälisen työjärjestö ILOn sopimusten tavoitteita.

STTK:n mielestä valtakunnansovittelijan tai sovittelulautakunnan mahdollisuuksia sovintoehdotusten tekemiseen ei pidä rajoittaa lailla. 
– Hallituksen esitys heikentää sovittelijan edellytyksiä tehtäviensä hoitamiseen ja työmarkkinaosapuolten luottamusta instituution toimintaan. Luottamuksen menetys puolestaan uhkaa instituution riippumattomuutta ja voi lisätä työmarkkinahäiriöitä. Sovittelijalla ja sovittelulautakunnalla on oltava aito mahdollisuus alakohtaisten tarpeiden huomioimiseen myös jatkossa, Ahtiainen painottaa.

Valtakunnansovittelijalle ei hallituksen esityksen perusteella säädettäisi tiedonsaantioikeuksia sopimuksista, joiden arvioidaan määrittävän yleistä linjaa. 
– Yleisen linjan noudattamista virkavastuulla ei kuitenkaan voi edellyttää ilman tiedonsaantioikeuksia. Ne ovat edellytys tasapuoliselle ja puolueettomalle työriitojen sovittelulle. 

Lisätietoja STTK:ssa: Minna Ahtiainen, puhelin 050 387 7030.

Ajankohtaista

17.6.2025

Hallitus on ollut yrittäjien unelmien täyttymys

Lue
17.6.2025

Tehyn kysely: Hoitotyön johtajia kuormittavat jatkuvat muutokset ja suuremmat yksiköt

Lue
16.6.2025

Tehy: Yhdenvertaisuus vaatii vaikuttamista ja käytännön toimia

Lue
12.6.2025

Kansallinen työelämän kehittämisstrategia luo yhteistä suuntaa kohti parempaa tuottavuutta, oppimista ja hyvinvointia työpaikoilla

Lue
11.6.2025

Muutoksia työeläkevakuutusyhtiöiden hallintoa koskeviin Finanssivalvonnan määräyksiin ja ohjeisiin

Lue
11.6.2025

Lausunto arviointimuistiosta terveydensuojelulainsäädännön kokonaisuudistusta varten

Lue
11.6.2025

Valtioneuvoston asetus terveydenhuollon ammattihenkilöistä annetun asetuksen 16 §:n kumoamisesta

Lue
11.6.2025

Julkisuuslain salassapitoperusteiden uudistustarpeiden kartoitus

Lue