Palkansaajakeskusjärjestöt: Maakunnille vastuu työttömien kuntoutustarpeen arvioinnista

Nuorten ja työttömien kuntoutuksen tarpeen arviointiin ja palvelujen sujuvuuteen on kiinnitettävä erityistä huomiota kuntoutusjärjestelmää uudistettaessa, korostavat SAK, Akava ja STTK.

Järjestöt painottavat, että tulevien maakuntien vastuu työttömien työkyvyn arvioimisesta ja kuntoutustarpeen tunnistamisesta on kirjattava selkeästi lakiin. Arvio kuntoutuksen tarpeesta on tehtävä kahden viikon kuluessa työnhaun alkamisesta.

– Maakunnan tulee tarvittaessa ohjata työtön Kelaan ammatillista kuntoutusselvitystä varten kuuden kuukauden kuluessa ensimmäisestä palvelutarvearviosta, painottaa johtaja Saana Siekkinen SAK:sta.

– Tämä velvoite on kirjattava selkeästi lakiin. Työnhakijaa auttaa eteenpäin myös digitaalinen työ- ja toimintakyvyn itsearviointimenetelmä, joka maakuntien tulee viipymättä toteuttaa.
Palkansaajakeskusjärjestöt pitävät hyvänä sitä, että Kela järjestää jatkossakin vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen ja korvaa kuntoutuspsykoterapian.

– On tärkeää, että eri puolilla Suomea on tasavertaiset mahdollisuudet saada psykoterapian palveluja. Kuntoutuspsykoterapian on syytä säilyä Kelan vastuulla kunnes saadaan varmuus siitä, että tulevat maakunnat pystyvät huolehtimaan palvelusta, järjestöt tähdentävät.
Kuntoutusjärjestelmän kokonaisuudistusta pohtinut kolmikantainen komitea ehdottaa jatkoselvitystä siitä, miten nykyistä tehokkaammin voidaan ehkäistä nuorten siirtymistä työkyvyttömyyseläkkeelle mielenterveyssyistä.

– Tämä on tärkeää, jotta saamme tuettua nuorten kykyä opiskella, ehkäistyä syrjäytymistä ja pidennettyä työuria, toteaa lakimies Paula Ilveskivi Akavasta.

Toimia työterveyshuollon roolin vahvistamiseksi

Myönteistä on, että komitea ehdottaa useita toimia työterveyshuollon roolin vahvistamiseksi työssäkäyvien kuntoutuspalveluihin ohjaamisessa ja niiden seurannassa, vaikka ehdotukset työterveyshuollon moniammatillisesta työskentelyotteesta jäivät vaillinaisiksi.

– Työterveyshuollon tulee nykyistä useammin käyttää työkykykoordinaattoria kuntoutusprosessin suunnittelussa sekä työntekijän työhön paluun tukemisessa, huomauttaa sosiaali- ja terveyspoliittinen asiantuntija Riitta Työläjärvi STTK:sta.
Hän korostaa, että palvelut on räätälöitävä saumattomasti yhteen niin, ettei väliinputoamisia enää tulevaisuudessa tapahdu.

Komitea luovutti esityksensä tänään sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattilalle ja perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikolle. Komitean raportti on yksimielinen ja siinä on kaikkiaan 55 ehdotusta kuntoutuksen parantamiseksi Suomessa.

Raportti: Kuntoutuksen uudistamiskomitean ehdotukset kuntoutusjärjestelmän uudistamiseksi

Lisätiedot
SAK: Johtaja Saana Siekkinen, puh. 040 843 5030
Akava: Lakimies Paula Ilveskivi, puh 050 565 1664
STTK: Sosiaali- ja terveyspoliittinen asiantuntija Riitta Työläjärvi 040 8272 988

Ajankohtaista

30.11.2023

Lähde mukaan rakentamaan tervettä ja liikkuvaa Suomea

Lue
29.11.2023

Ammattiliitto Jyty on tyytyväinen palkkaharmonisoinnin sovintoon Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymässä

Lue
29.11.2023

Komissiolta tuki työmarkkinaosapuolten vuoropuhelulle

Lue
29.11.2023

SuPer: Palkkojen yhdenmukaistamisesta sovinto Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymässä – lähihoitajien tehtäväkohtaiset palkat korotetaan vaativuustasojen korkeimpiin tehtäväkohtaisiin palkkoihin

Lue
28.11.2023

Ammattiliitto Pron ja Naisten Linjan ohje tarjoaa apua väkivallan kokijoiden auttamiseksi työpaikoilla

Lue
28.11.2023

Tehyn kysely: Hoitajien työhyvinvointi hieman parantunut, silti yli 90 % nuorista hoitajista harkitsee alanvaihtoa

Lue
27.11.2023

Työelämäheikennykset koskettavat erityisesti nuoria

Lue
25.11.2023

Minä en pienestä hätkähdä, mutta…

Lue