Pohjolan ay-johtajat esittävät G20-maiden yhteistä investointistrategiaa

Pohjoismaisten palkansaajakeskusjärjestöjen puheenjohtajat esittävät G20-maille yhteistä julkisten investointien strategiaa. Investointien avulla vauhditetaan alhaista kasvua ja vähennetään työttömyyttä.

Puheenjohtajien mielestä Pohjoismaiden tulee ottaa entistä suurempi tila kansainvälisillä areenoilla, esimerkiksi G20:ssä.
– Pohjola on kilpailukykyinen ja taloudellisesti tasa-arvoinen alue muun muassa sen ansiosta, että työmarkkinat ovat järjestäytyneet ja työmarkkinaosapuolten välillä vallitsee tasapaino, puheenjohtajat toteavat.

Keskusjärjestöjen puheenjohtajat kehottavat Norjan pääministeriä Erna Solbergia nostamaan G20-maiden huippukokouksessa keskusteluun Pohjoismaille tärkeitä asioita. Investointistrategian lisäksi puheenjohtajat nostavat esille seuraavat tavoitteet:

  • Työntekijöiden järjestäytymistä, sosiaalista vuoropuhelua ja työmarkkinaosapuolen yhteistyötä edistetään kansallisesti ja globaalisti.
  • Tasa-arvoa lisätään panostamalla perhepolitiikkaan.
  • Kaikille tarjotaan mahdollisuus koulutukseen, osaamisen kehittämiseen ja elinikäiseen oppimiseen, mikä edistää myös maahanmuuttajien ja pakolaisten kotoutumista.
  • Digitalouden synnyttämien uusien liiketoimintamallien synnyttämiin haasteisiin tartutaan, samalla kun turvataan työntekijän oikeudet ja työehdot digitaloudessa.

Keskeinen syy populismin kasvulle on taloudellisen epätasa-arvon kasvu

Keskusjärjestöpuheenjohtajat esittävät kannanotossaan huolensa Trumpin ja Brexitin edustaman populismin ja protektionismin leviämisestä. Keskeinen syy populismin kasvulle on taloudellisen epätasa-arvon kasvu.

Puheenjohtajat ovatkin tyytyväisiä, että OECD, Kansainvälinen valuuttarahasto ja Maailmanpankki ovat muuttaneet linjaansa ja globaalilla agendalla on taas tilaa uusille avauksille.
– Sen lisäksi että taloudellinen epätasa-arvo ja tasa-arvon puute murentavat yhteiskunnan sosiaalista koheesiota, niiden on myös todettu hidastavan kasvua ja vaikeuttavan talouden elpymistä taantuman jälkeen. Taloudellinen epätasa-arvo ei yksinkertaisesti hyödytä ketään.

Pohjoismaiden ministerineuvoston puheenjohtajamaana toimivan Norjan pääministeri Erna Solberg osallistuu G20-maiden huippukokoukseen Hampurissa 7.–8. heinäkuuta liittokansleri Angela Merkelin kutsusta. Pohjolan ammatillisen yhteisjärjestön PAYn kirjeen Solbergille ovat Suomesta allekirjoittaneet STTK:n puheenjohtaja Antti Palola ja SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta.

Lisätiedot:
STTK:n kansainvälisten asioiden päällikkö Risto Kousa, puh. 040 501 6510
SAK:n kansainvälisten asioiden päällikkö Pekka Ristelä, puh. 040 546 8781

Ajankohtaista

19.3.2024

Mitä tarkoittaa poliittinen lakko? – Usein kysyttyjä kysymyksiä lakoista

Lue
19.3.2024

Akavan opiskelijat, STTK-Opiskelijat ja SYL: Opiskelijat on nostettava velkakuopasta

Lue
18.3.2024

Hoitajien rekrytointi Suomeen ei voi perustua pelkkiin hankkeisiin

Lue
18.3.2024

Mitä Minna Canth tekisi?

Lue
15.3.2024

Ulkomaanliikenteen kansipäällystöä koskeva sovintoehdotus hyväksytty

Lue
14.3.2024

SuPerin Paavola: Lääkehoito on turvallisia tekoja

Lue
14.3.2024

Ammattiliitto Pro: EK jäsenyrityksineen rikkoo työsopimuslakia edistääkseen tavoitteitaan

Lue
13.3.2024

Missä EU, siellä energiatehokkuus

Lue