STTK:n Antti Palola: Eurooppalaisen ay-liikkeen osallistuttava aktiivisemmin ilmastonmuutostyöhön

Kirjoittaja:

Antti Palola

puheenjohtaja

Profiili
Ilmastonmuutos

Eurooppalaiset ammattiyhdistysjärjestöt ovat sitoutuneita Pariisin ilmastosopimukseen ja valmiita tekemään osansa ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi, korosti Euroopan ammatillisen yhteisjärjestön EAY:n johtaja Montserrat Mir eilen Helsingissä pitämässä puheessaan.

Tänään tilaisuudessa puhunut STTK:n puheenjohtaja Antti Palola haluaa nostaa ay-liikkeen roolia ilmastomuutoksen torjunnassa.

– Ay-liike on osittain omaa syytään, osittain hallitusten ja yritysten asenteen vuoksi, ollut ilmastonmuutostyössä ulkokehällä. Presidentti Trumpin ilmoitettua vetävänsä Yhdysvallat pois Pariisin ilmastosopimuksesta ay-liikkeelle on syntynyt uusi tilaisuus nostaa rooliaan ilmastomuutoksen vastaisessa työssä. Meidän tulee vastata tähän haasteeseen, Palola korostaa.

Palolan mukaan ilmastonmuutostyö tulisi saada aikaisempaa tiiviimmäksi osaksi ay-liikkeen päivittäistä edunvalvontaa. Ay-liike voi esimerkiksi nostaa jäsentensä tietoisuutta ilmastomuutoksen vaikutuksista. Lisäksi ilmastonmuutostyön olisi saatava aikaisempaa merkittävämpi paikka työehtosopimusneuvotteluissa.

– Työehtosopimustoiminta on vahva väline viedä asioita osaltaan eteenpäin. Kuluneiden vuosikymmenten aikana olemme kyenneet sopimusten tuloksena nostamaan palkkoja, lyhentämään työaikaa ja kehittämään työoloja. Ilmastonmuutosasioiden saaminen eteenpäin neuvottelutoiminnan kautta on toki pitkä tie, mutta se ei saa olla este työn aloittamiseksi, Palola muistuttaa.

Ilmastonmuutos ja sen torjunta muuttavat työtä, sen määrää ja sisältöjä.

Työntekijöiden kannalta kaikkein tärkein asia on työsuhteen turvaan liittyvät asiat. Ilmastonmuutos ja sen torjunta muuttavat työtä, sen määrää ja sisältöjä. Meidän on edelleen kehitettävä työntekijöiden turvaa vastaamaan paremmin ilmastonmuutoksesta ja sen torjunnasta aiheutuvia muutoksia

– Työntekijöiden osallistuminen ilmastonmuutoksen torjuntaan on myös siksi tärkeää, koska heillä on itse työtä koskevaa tietoa enemmän kuin kenelläkään muulla, Palola muistuttaa.

Euroopan ammattiyhdistysliikkeen keskusjärjestö EAY (ETUC) kokoontuu 6.–7. kesäkuuta Helsinkiin keskustelemaan kuinka ammattiyhdistysliikkeen tulisi osallistua ilmastonmuutoksen torjuntaan ja energiajärjestelmän muutoksen edistämiseen.

Ajankohtaista

22.3.2024

Tehy: Poliittisten lakkojen rajoitukset voivat viedä hoitajilta tosiasiallisen mahdollisuuden vastustaa hallituksen heikennyksiä

Lue
22.3.2024

Rasismiin puuttuminen työelämässä on jokaisen vastuulla

Lue
21.3.2024

Maailman onnellisin kansa – olemmehan me?

Lue
21.3.2024

Ammattiliitto Pro: hallitus sivuutti jälleen suomalaisten enemmistön toiveet

Lue
21.3.2024

Puutu rasismiin

Lue
20.3.2024

Ammattiliitto Jyty sai jäseniltään korttitulvan Orpolle – ”Meille on syntymässä pahoinvointiyhteiskunta”

Lue
20.3.2024

SuPerin Paavola: Hyvinvointialueiden säästötoimet uhkaavat vakavasti ikääntyneiden perusoikeuksia

Lue
19.3.2024

Mitä tarkoittaa poliittinen lakko? – Usein kysyttyjä kysymyksiä lakoista

Lue