STTK:n Antti Palola: Kilpailukykysopimuksen kaatuminen kiihdyttäisi vastakkainasettelua

Lisätietoja:

Antti Palola

puheenjohtaja

Profiili

STTK:n puheenjohtaja Antti Palola toivoo, että kilpailukykysopimukseen tähtäävät liittokohtaiset neuvottelut saadaan määräajassa maaliin ja sopimus on kattava.

– Jos kilpailukykysopimus kaatuu, vastakkainasettelu syvenee. Mitään uutta neuvottelupöytää ei sopimuksen ympärille enää rakennettaisi vaan edessä on liittokierros. Ennustan, että se olisi ensi syksynä pitkä ja raskas ja työmarkkinahäiriöiltä tuskin vältyttäisiin.

Palola toisti STTK:n ehdot kilpailukykysopimuksen saavuttamiseksi.

– Paikallisen sopimisen lakivalmistelun on edettävä kilpailukykysopimuksen neuvottelutuloksen mukaisesti. STTK ei myöskään hyväksy luottamusmiesjärjestelmän romuttamista tai ohittamista. Sopimuksen varmistamiseksi hallituksen on ilmoitettava tuloverokevennysten tarkempi aikataulu, mitoitus ja kohdentaminen pieni- ja keskituloisille.

Hän muistutti tänään STTK:n edustajistossa, että ensi vuonna sata vuotta täyttävää Suomea ei ole rakennettu riitelemällä ja repimällä vaan hakemalla yhteistä hyvää neuvotellen ja sopien.

– Suomella on ennenkin ollut vaikeita aikoja kuten sotia, lamaa ja työttömyyttä. Niistä on lopulta selvitty hakemalla yhteisymmärrystä näkemyserojen välille. Nyt Suomessa kilpaillaan vastakkainasettelulla ja maa on jakautunut toinen toistaan kampittaviin leireihin. Se näkyy myös ammattiyhdistysliikettä kohtaan esitettynä ideologisena, usein perusteettomana ja jopa vihamielisenä arvosteluna.

Palola on huolissaan myös rasismista, joka on Suomessa lisääntynyt.

– Holtiton sosiaalisessa mediassa tapahtuva käytös on siirtynyt osaksi päivittäistä toimintaa ja kielenkäyttöä. Asenteiden jyrkentyminen näkyy erityisesti suhtautumisessa maahanmuuttoon. On kysyttävä, milloin fiksuista koulutetuista suomalaisista on tullut itsekkäitä oman edun tavoittelijoita ja suoranaisia rasisteja. Emmekö osaa enää sopia ja haluammeko vain riidellä, Palola kysyy.

Eläkekeskustelu lietsoo sukupolvisotaa

Poliittiseen keskusteluun on noussut kansalaisaloite työeläkeindeksin muuttamisesta ansiotasoindeksiksi, eli luopuminen niin sanotusta taitetusta indeksistä. Palolan mielestä tämä lietsoo vastakkainasettelua sukupolvien välillä.

– Huoli eläkkeiden riittävyydestä on monilla aito eikä pienimpien eläkkeiden luoma turva aina riitä. Indeksin purkaminen ei kuitenkaan olisi oikeudenmukainen korjausliike vaan kaatuisi nuorten sukupolvien niskaan.

Kilpailukykysopimus toteutuessaan siirtää osan eläkemaksuista työnantajilta palkansaajille. Työeläkerahastojen purkaminen olisi syömävelkaa, joka lankeaisi vasta työelämään pyrkivien nuorten maksettavaksi.

– Eläke syntyy työstä.  Jos työttömyyden kasvu ei taitu, edessä ovat ehkä nopeastikin uudet eläkeneuvottelut. Työelämään tulee vähemmän uusia tekijöitä kuin mitä sieltä esimerkiksi suurten ikäluokkien eläköitymisen myötä poistuu. Maksajia on siis tulevaisuudessa vähemmän eikä indeksin purkamiselle ole perusteita, Antti Palola toteaa.

Lisätietoja: STTK:n puheenjohtaja Antti Palola, p. 040-509 6030

Lue Antti Palolan puhe kokonaisuudessaan: Antti-Palola-puhe-sttkn-edustajistossa-19052016.doc

Ajankohtaista

4.7.2024

Yleistukea pukkaa

Lue
1.7.2024

Seuraavaksi saksitaan palkkatuki

Lue
28.6.2024

Toimisto suljettu 1.7.-4.8.

Lue
28.6.2024

SAK, Akava ja STTK vastustavat yhteistoimintalakiin esitettyjä muutoksia

Lue
28.6.2024

Mitä uusi EU-parlamenttikausi merkitsee palkansaajille?

Lue
28.6.2024

STTK: Samapalkkaisuus­ohjelman jatkaminen on tärkeää, myös liittojen yhteistyötä tasa-arvon edistämiseksi tarvitaan 

Lue
28.6.2024

Työtapaturma- ja ammatti-tautivakuutuksen, liikennevakuutuksen ja potilasvakuutuksen lainsäädännön muuttaminen, HE

Lue
28.6.2024

Lausunto Euroopan unionin hiilirajamekanismia koskevan asetuksen toimeenpanosta

Lue