STTK haluaa vauhtia kilpailukykysopimusneuvotteluihin

Lisätietoja:

Antti Palola

puheenjohtaja

Profiili

Tänään kokoontunut STTK:n hallitus on huolissaan kilpailukykysopimukseen liittyvien soveltamisneuvotteluiden jähmeydestä.
– Työnantajapuolen neuvotteluhaluttomuus on hämmentävää. Takaraja neuvotteluille on toukokuun loppu eikä juuri millään alalla ole edetty alkua pidemmälle. Tällä menolla kilpailukykysopimus ei tule voimaan ainakaan alkuperäisessä aikataulussa, puheenjohtaja Antti Palola arvioi.

STTK toivoo työnantajilta uutta otetta ja neuvottelurauhaa osapuolille.
– Työmarkkinat tarvitsevat vakautta ja ennustettavuutta. Pysytään siis sovitussa ja aloitetaan todelliset neuvottelut, Palola kiteyttää.

STTK:n mielestä maan hallituksen toiminta karkauspäivänä saavutetun neuvottelutuloksen jälkeen on sekin ollut poukkoilevaa.
– Neuvottelutuloksen hyväksyessään STTK edellytti, että kilpailukykysopimus korvaa hallituksen valmistelemat pakkolait ja hallitus pidättäytyy myös valmistelemasta erillislakia paikallisen sopimisen edistämiseksi. Samanaikaisesti hallitus on esitellyt lukuisia uusia työttömien asemaan liittyviä heikennyksiä ja paikallisen sopimisen lakivalmistelu kilpailukykysopimuksen mukaisesti takkuaa, Palola hämmästelee.

Kilpailukykysopimuksen syntymisen varmistamiseksi STTK:n hallitus edellyttää, että maan hallitus ilmoittaa tuloveronkevennysten osalta tarkemman aikataulun ja mitoituksen ennen soveltamisneuvottelujen päättymistä.
– Verokevennykset on kohdistettava ennen kaikkea pieni- ja keskituloisiin palkansaajiin laajentamalla työtulo- ja ansiotulovähennystä.

STTK toivoo, että julkinen riitely luottamusmiesjärjestelmästä ja paikallisesta sopimisesta loppuisi.
– Ilma on sakeana erilaisia ehdotuksia. Mielestämme suomalaista sopimusjärjestelmää pitää kehittää, mutta ei kepittää eikä repiä kappaleiksi. Luottamusmiesjärjestelmän romuttamista tai ohittamista emme hyväksy. Suuriin harppauksiin sopimusjärjestelmän uudistamisessa ei ole tarvetta. Ideologisin perustein tapahtuva ahnehtiminen ei edistä kilpailukykysopimuksen syntymistä eikä hyödytä suomalaista työelämää, Antti Palola korostaa.

Lisätietoja STTK:ssa: puheenjohtaja Antti Palola, puhelin 040 509 6030.

Ajankohtaista

22.3.2024

Tehy: Poliittisten lakkojen rajoitukset voivat viedä hoitajilta tosiasiallisen mahdollisuuden vastustaa hallituksen heikennyksiä

Lue
22.3.2024

Rasismiin puuttuminen työelämässä on jokaisen vastuulla

Lue
21.3.2024

Maailman onnellisin kansa – olemmehan me?

Lue
21.3.2024

Ammattiliitto Pro: hallitus sivuutti jälleen suomalaisten enemmistön toiveet

Lue
21.3.2024

Puutu rasismiin

Lue
20.3.2024

Ammattiliitto Jyty sai jäseniltään korttitulvan Orpolle – ”Meille on syntymässä pahoinvointiyhteiskunta”

Lue
20.3.2024

SuPerin Paavola: Hyvinvointialueiden säästötoimet uhkaavat vakavasti ikääntyneiden perusoikeuksia

Lue
19.3.2024

Mitä tarkoittaa poliittinen lakko? – Usein kysyttyjä kysymyksiä lakoista

Lue