STTK: Moniammatillisuus ja kustannuskuri varmistettava sote-jatkovalmistelussa

STTK:n mielestä hallituksen uusin sote-linjaus on askel oikeaan suuntaan. 15 sote-alueesta luopuminen sekä rahoitusvastuun keskittäminen valtiolle vähentävät sote-rakenneratkaisun pirstaleisuutta. Lainsäädännöllä on turvattava viidelle sote-yhteistyöalueelle riittävät edellytykset koordinoida palveluja alueellaan. Kilpavarustelun estämisessä tarvitaan myös valtion apua.

– Jatkotyössä keskeistä on varmistaa sote-palvelujen laatu ja kokonaiskustannuksien hallinta. Verotusta tai asiakasmaksuja ei voida kiristää nykytasosta. Tästä urakasta ei selviydytä ilman vahvojen moniammatillisten ryhmien yhteistyötä. Kaikkien koulutettujen sote-henkilöstöryhmien on voitava käyttää koko osaamisensa potilaiden ja asiakkaiden parhaaksi. Uudenlaiset palvelusovellukset ja digitalisaatio auttavat tavoitteisin pääsemistä, toteaa STTK:n sosiaali- ja terveyspoliittinen asiantuntija Riitta Työläjärvi.

STTK:n mielestä seuraavalla sote-askeleella on konkretisoitava sitä palvelulupausta, joka hallitusohjelmaan on kirjattu. Asiakkaiden on tiedettävä, mitä voivat odottaa julkisesti rahoitetuilta sote-palveluilta. Laatu ja palvelujen integraation merkitys arjen työssä on konkretisoitava. Maakuntien palvelujen mahdollisten yhtiöittämisten vaikutukset vaativat myös vielä jatkopohdintaa.
– Sote-muutosmyllerrys luo sosiaali- ja terveysalan henkilöstölle paineita. Henkilöstön siirtyminen kunnista maakuntien palvelukseen on Suomen historian suurin liikkeenluovutus. Hallituksen tärkeä linjaus yhteistoiminnasta henkilöstön kanssa sekä henkilöstön aseman turvaamisesta muutoksissa on toteutettava jatkovalmistelun jokaisessa vaiheessa, korostaa STTK:n lakimies Anja Lahermaa.

Jotta työkykyä saadaan tehokkaasti tuettua ja suomalaisten työuria pidennettyä, tulee STTK:n mielestä työterveyshuollon nykyrakenne ja rahoitus turvata.

Lisätietoja:

STTK:n sosiaali- ja terveyspoliittinen asiantuntija Riitta Työläjärvi, puh: 040 827 2988

STTK:n lakimies Anja Lahermaa, puh: 040 828 6845

Ajankohtaista

29.9.2023

Ammattiliitto Jyty: Metsäkeskuksen rahoituksesta ja henkilöstöstä ei saa leikata

Lue
29.9.2023

Anoppi ja sinä

Lue
29.9.2023

SuPer nostaa järjestöllistä valmiuttaan

Lue
29.9.2023

Ammattiliitto Pro järjestää poliittisen mielenilmauksen 3. lokakuuta

Lue
27.9.2023

Haemme joukkoomme juristia

Lue
27.9.2023

Työmarkkinajohtajat tapasivat Orpon

Lue
27.9.2023

Hallituksen työelätoimet voivat lisätä syrjintää

Lue
25.9.2023

Kestävän kehityksen tavoitteet liukumassa tavoittamattomiin

Lue