STTK:n hallitus: Jahkailu uhkaa kilpailukykysopimusta

Lisätietoja:

Antti Palola

puheenjohtaja

Profiili

STTK:n hallitus on huolissaan jahkailusta, joka hidastaa kilpailukykysopimuksen alakohtaisten neuvotteluiden aloittamista.
– STTK:n hallitus hyväksyi 29. helmikuuta omalta osaltaan neuvottelutuloksen ja liitot ovat valmiita aloittamaan soveltamisneuvottelut. Alun perinkin tiukka aikataulu käy jahkailun myötä haastavammaksi, sillä tavoite on, että keskusjärjestöt arvioivat sopimuksen kattavuutta kesän alussa, puheenjohtaja Antti Palola toteaa.

STTK hämmästelee erityisesti Elinkeinoelämän keskusliiton jarruttelua alakohtaisten neuvotteluiden aloittamisessa.
– EK on ilmoittanut olevansa tyytymätön sopimuksen kattavuuteen ennen kuin mikään ala on edes ehtinyt istua neuvottelupöytään. EK:n hallitus on hyväksynyt esityksen kilpailukykysopimukseksi, joten johdonmukaista olisi, että myös sen liitot kiirehtisivät alakohtaisia neuvotteluja.

Palola on tyytyväinen maan hallituksen rakentavaan otteeseen kilpailukykysopimuksen saamiseksi maaliin.
– Hallitus on alkukankeutensa jälkeen osoittanut, että se ymmärtää neuvotellun ratkaisun vaikeuden palkansaajille ja tullut vastaan monille palkansaajille keskeisissä kysymyksissä. Alakohtaisissa neuvotteluissa liitoilla on mahdollisuus viedä neuvotteluratkaisussa sovitut linjaukset parhaaksi katsomallaan tavalla osaksi työ- ja virkaehtosopimuksia.

Vaihtoehdot kilpailukykysopimukselle olisivat vieläkin rankempia

Palola painottaa, että vaikka neuvotteluratkaisu saavutettiin, kilpailukykysopimus on STTK-laisille liitoille kipeä asia. Se osoittaa palkansaajien kyvyn kantaa vastuuta Suomen tilanteesta.
– Vaihtoehdot kilpailukykysopimukselle olisivat vieläkin rankempia. Palkansaajien kannalta olennaista on, että pakkolaeista on nyt luovuttu kokonaan ja paikallisen sopimisen linjaukset on sovittu kilpailukykysopimuksessa.

STTK:n puheenjohtaja korostaa, että kilpailukykysopimus ei yksin pelasta Suomen taloutta eikä tulevaisuutta.
– Nollakorotukset, vuosittaisen työajan pidentäminen ja orastava Suomen malli ovat kuitenkin keskeisiä elementtejä yritysten näkökulmasta. Läheskään kaikkea ei palkansaajien voimin kuitenkaan ratkota. Hallituksen on keskityttävä viemään läpi keskeisiä rakenneuudistuksia. Yritysten on hillittävä osinkoilottelua, toteutettava pitkän tähtäimen investointeja kotimaassa ja työllistettävä rohkeammin, Antti Palola esittää.

Lisätietoja STTK:ssa: Antti Palola, puhelin 040 509 6030.

***

STTK hyväksyi kilpailukykysopimuksen ehdollisena

Ajankohtaista

22.1.2025

Vähimmäispalkkadirektiivin kohtaloa ei ole sinetöity

Lue
21.1.2025

EU:n turvallisuuden ja kilpailukyvyn vahvistaminen ei saa merkitä työelämän unohtamista

Lue
21.1.2025

Synkästä syksystä sote-vaalikevääseen  

Lue
20.1.2025

Eläkeneuvotteluissa saavutettiin neuvottelutulos

Lue
17.1.2025

Pro ilmoitti lakoista teknologiateollisuuteen sekä kemianteollisuuteen

Lue
17.1.2025

Lotta Nuotio Tehyn vastaavaksi viestintäasiantuntijaksi 

Lue
17.1.2025

Onnistunut työllisyydenhoito elinvoimaisen kunnan keskiössä  

Lue
15.1.2025

Suomen pelastusalan ammattilaiset SPAL liittyy Ammattiliitto Jytyyn

Lue