Palkkatasa-arvo: Tehdään tasa-arvottomuudesta loppu

Tasa-arvoinen palkkaus on oikeudenmukaisen ja tuottavan työelämän perusedellytys. Tuottavuus ei kehity, jos naisten osaaminen jätetään huomioimatta. Epätasa-arvoinen kohtelu on myrkkyä myös työmotivaatiolle.

Tavoitteeseen on vielä matkaa, palkkaero on Suomessa tänä vuonna keskimäärin 16,6 prosenttia. Saman palkan maksamiseen miehille ja naisille samasta ja samanarvoisesta työstä velvoittaa niin Suomen laki kuin kansainvälinen ja EU-oikeus.

Syrjinnän kieltämisen lisäksi tarvitaan myös palkkatasa-arvoa edistäviä toimenpiteitä. Suomessa on ollut kolmikantainen Samapalkkaohjelma, jonka tavoitteena on ollut kaventaa palkkaero enintään 15 prosenttiin vuoteen 2015 mennessä.

Samapalkkaohjelman osatavoitteena on puuttua palkkaeroon muun muassa toimilla, jotka liittyvät määräaikaisten työsuhteiden ura- ja palkkahaittojen poistamiseen, palkka- ja sopimuspolitiikan kehittämiseen sekä työ- ja perhe-elämän yhteensovittamisen parantamiseen.

Naisten palkkapäivä
Naisten palkkapäivä vietettiin jakamalla palkkapäivämateriaalia ohikulkijoille Kolmen sepän aukiolla Helsingissä.

Kylmäävää on, että maan hallituksen ohjelmassa ei edistetä näistä keinoista yhtäkään. Koko Samapalkkaohjelmaa ei ole mukana, eikä palkkaerojen kaventamisesta puhuta. Pääministeri Juha Sipilä on kertonut tämän johtuvan siitä, että tasa-arvon edistämisen tavoite on hallitukselle itsestäänselvyys. Jo tehtyjen päätösten valossa se ei sitä totisesti kuitenkaan ole. Monet hallituksen toimet ovat jyrkästi ristiriidassa arvioinnin havaintojen kanssa.

Hallitus on päättänyt heikentää erityisesti nuorten naisten työmarkkina-asemaa mahdollistamalla alle vuoden perusteettomat määräaikaiset työsuhteet, vaikeuttaa perheen ja työn yhteensovittamista varhaiskasvatukseen kohdistuvilla leikkauksilla sekä leikata nuorten naisten palkkaa rajaamalla vuosiloman kertymistä perhevapaalla. Sopimuspolitiikkaa ”edistetään” esittämällä pakkolakeja.

Kun maan hallitus heittää kapuloita rattaisiin, vastuu samapalkkaisuuden kehittämisestä jää yhä enemmän työmarkkinajärjestöjen vastuulle. Ammattiliitto Pro pitää tasa-arvoisen palkkauksen kehittämistä keskeisenä tavoitteena ja on sitoutunut siihen. Tarvitsemme edelleen myös kolmikantaista, yli eri alojen ulottuvaa tasa-arvotyötä. Yhteinen uusi tavoitekin on jo sovittu, palkkaeron kaventaminen vähintään 12 prosenttiin viimeistään vuoteen 2025 mennessä.

Hallitukselta odotetaan tasa-arvo-ohjelmaa vielä tämän vuoden aikana. Ammattiliitto Pro vaatii, että Samapalkkaohjelma on osa sitä. Ohjelman tulee sisältää konkreettiset tavoitteet, toimenpiteet ja resurssit tasa-arvon edistämiseksi. Edellä mainitut hallituksen jo tekemät päätökset vievät tilannetta väärään suuntaan ja ne on arvioitava uudelleen. Muuten tasa-arvo-ohjelmalle ei saavuteta minkäänlaista uskottavuutta.

Samapalkka ei edisty itsestään tai pehmeillä puheilla. Vain teot merkitsevät tasa-arvotyössä.

Jorma Malinen, Ammattiliitto Pron puheenjohtaja

Naisten palkkapäivä

Palkkatasa-arvo

***

STTK aloitti Naisten palkkapäivän vieton vuonna 2011 tavoitteenaan havainnollistaa naisten ja miesten välistä palkkaeroa ja nostaa palkkatasa-arvo julkiseen keskusteluun Suomessa. Seuranta osoittaa, että palkkaero on vuosien aikana kaventunut vain hitusen.

Ajankohtaista

30.4.2025

ERTO: Henkilöstöalalle sopu – 5.5. uhanneet lakot peruutettu

Lue
30.4.2025

Yhteisymmärrys kuntien ja hyvinvointialueiden sopimuskorotuksista saavutettu – ”Tämä osoitti neuvottelujärjestelmän toimivuuden”

Lue
30.4.2025

Tehy, KT ja muut järjestöt: Sopimuskorotuksista on syntynyt yhteisymmärrys kunta- ja hyvinvointialalla

Lue
30.4.2025

Asbestityötä ja työsuojelun ammattipätevyyttä koskevan lainsäädännön muuttaminen, HE

Lue
29.4.2025

Jyty: Kunta- ja hyvinvointialan palkkaohjelman irtisanominen on valitettava käänne

Lue
29.4.2025

Maksuton Kesäduunari-info neuvoo kesätyöntekijöitä koko kesän ajan 

Lue
28.4.2025

Tehy: Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT:n  kunta- ja hyvinvointialan kehittämisohjelman – irtisanominen ei tullut yllätyksenä

Lue
28.4.2025

STTK: Nuorten työelämän epävarmuutta ei saa lisätä – vaikutukset mielenterveyteen ja perheellistymissuunnitelmiin merkittävät

Lue