STTK ja Ammattiliitto Pro selvittivät: Kilpailukykyhyppy valuu osinkoihin

Suomen kilpailukyky

STTK:n ja Ammattiliitto Pron toimeksiannosta on tutkittu suomalaisyritysten johdon näkemyksiä ajankohtaisiin työmarkkinakysymyksiin. Selkeä enemmistö vastaajista (77 %) on sitä mieltä, että jos maan hallituksen tavoite yritysten työvoimakustannusten alentamiseksi täyttyy, osingonjako suhteessa tulokseen säilyy entisellään.

Vain viisi prosenttia vastaajista on sitä meiltä, että osingonjako suhteessa tulokseen vähenee tai kasvaa.

Viiden prosentin kilpailukykyloikka lisäisi osinkoja kahdella miljardilla

STTK ja Pro arvoivat, että viiden prosentin kilpailukykyloikka lisäisi jaettavia osinkoja kahdella miljardilla eurolla olettaen, että kustannusten aleneminen vahvistaa yritysten tuloksia noin 3,7  miljardilla. Arvio perustuu Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen VATT:n selvitykseen.

Tilastojen perusteella yritykset ovat 1990-luvun laman jälkeen investoineet vähän Suomeen, muualle enemmän. Osinkoja on viime vuosina maksettu runsaasti. Kehitykseen ovat vaikuttaneet myös muun muassa johdon kannustinjärjestelmät, jotka on sidottu osakekurssien kehitykseen.

STTK:n ja Pron arvio on, että johdon kannalta on ollut parempi pitää osakkeenomistajat tyytyväisinä sen sijaan, että olisi toteutettu investointeja, joihin liittyy aina epävarmuutta.

– Lyhyen aikavälin tavoitteet näyttävät olevan yrityksille tärkeämpiä kuin pitkän aikavälin kasvun turvaaminen. Vaikka monen suuryrityksen liikevaihto on laskenut finanssikriisin jälkeen, tulokset ovat kuitenkin pysyneet keskimäärin hyvinä esimerkiksi henkilöstövähennysten, muiden kustannussäästöjen ja kasvavien markkinoiden vuoksi. Vain omistajien iloksi jäävä osinkojuhla, jonka on ennustettu jatkuvan myös ensi keväänä, viestii ahneudesta ja kyvyttömyydestä vahvistaa yritystoimintaa Suomessa pitkäjänteisesti.

STTK:n tutkimus toteutettiin Taloustutkimus Oy:n puhelinhaastatteluina 5. – 8.10. 2015 välisenä aikana. Haastatteluja tehtiin yhteensä 400. Näistä 300 tehtiin 5 – 250 henkilöä työllistävien yritysten keskuudessa. 101 haastattelua tehtiin yli 250 henkilöä työllistävien yritysten keskuudessa.

Kommentit tutkimukseen:

Puheenjohtaja Antti Palola, STTK, puhelin 040 509 6030

Puheenjohtaja Jorma Malinen, Ammattiliitto Pro, puhelin 050 576 0389

Tutkimustulokset >>

***

Palkansaaja maksaa kilpailukykyloikan

Harppaus kadun aurinkoiselle puolelle

Missä Kikyn kolmas loikka?

Ajankohtaista

22.3.2024

Tehy: Poliittisten lakkojen rajoitukset voivat viedä hoitajilta tosiasiallisen mahdollisuuden vastustaa hallituksen heikennyksiä

Lue
22.3.2024

Rasismiin puuttuminen työelämässä on jokaisen vastuulla

Lue
21.3.2024

Maailman onnellisin kansa – olemmehan me?

Lue
21.3.2024

Ammattiliitto Pro: hallitus sivuutti jälleen suomalaisten enemmistön toiveet

Lue
21.3.2024

Puutu rasismiin

Lue
20.3.2024

Ammattiliitto Jyty sai jäseniltään korttitulvan Orpolle – ”Meille on syntymässä pahoinvointiyhteiskunta”

Lue
20.3.2024

SuPerin Paavola: Hyvinvointialueiden säästötoimet uhkaavat vakavasti ikääntyneiden perusoikeuksia

Lue
19.3.2024

Mitä tarkoittaa poliittinen lakko? – Usein kysyttyjä kysymyksiä lakoista

Lue