STTK on valmis etsimään vaihtoehtoisia esityksiä hallituksen leikkauslistalle

Lisätietoja:

Antti Palola

puheenjohtaja

Profiili

Palkansaajien keskusjärjestöt jäsenliittoineen kokoontuivat 18.9. yhteiseen mielenilmaisuun Helsingin Rautatientorille. Taustalla olivat maan hallituksen esitykset muuttaa työlainsäädäntöä muun muassa leikkaamalla ylityö- ja sunnuntaikorvauksia, muuttamalla helatorstai ja loppiainen palkattomiksi vapaapäiviksi, tehdä ensimmäisestä sairauslomapäivästä palkaton sekä lyhentää julkisen sektorin pisimpiä vuosilomia enintään 30 vuorokauteen eli kuuteen viikkoon. Hallitus ilmoitti lisäksi toimeenpanevansa esitykset pakottavalla lainsäädännöllä. Se merkitsee, että työ- ja virkaehtosopimuksissa asioista ei voisi sopia toisin eikä paremmin.

STTK:n hallitus käsitteli keskiviikkona 16.9. työmarkkinoiden ilmapiiriä sähköistäneitä hallituksen esityksiä. Puheenjohtaja Antti Palola korosti, että perjantain mielenilmaisulla halutaan puolustaa suomalaisen palkansaajan oikeutta ja ammattiyhdistyliikkeen sopimisvapautta.
– STTK on suomalaisen pieni- ja keskituloisen työntekijän puolella. STTK:laisessa kentässä hallituksen esitykset koskisivat erityisen kipeästi julkisella sektorilla ja palvelualoilla työskenteleviä naisia. Palaute jäsenistön suunnasta on ollut tyrmäävä. Emme voi hyväksyä eriarvoistavaa politiikkaa, jota lisäksi pakolla vauhditetaan.

STTK on yhteiskuntasopimusneuvotteluissa ja myös niiden kariutumisen jälkeen korostanut, että koskaan ei ole liian myöhäistä neuvotella ja sopia. STTK:n hallitus keskusteli vaihtoehtoisista toimista, joilla vastattaisiin maan hallituksen työmarkkinajärjestöille heittämään haasteeseen tehdä omat esitykset kilpailukyvyn parantamiseksi.

– STTK korostaa, että neuvotteluja ei käydä peilin edessä vaan työmarkkinapöydässä neuvottelukumppanin kanssa. EK on osoittanut passiivisuutta yhteiskuntasopimusta kohtaan ja vain odottanut hallituksen esityksiä. Tähän on tultava muutos, jotta asioissa voitaisiin edetä, Palola korostaa.

STTK on laskenut, mitä hallituksen esitykset tarkoittaisivat suomalaiselle toimihenkilöperheelle. Nelihenkisen työssäkäyvän perheen käteen jäisi vuositasolla reilusti yli tuhat euroa vähemmän kuin nyt ja työvuosi pitenisi.
– Kun ostovoima heikkenee, suut pannaan säkkiä myöden, perheen menot sopeutetaan tulojen perusteella ja kulutus pienenee. Ostovoiman leikkaaminen merkitsee vain lisää työttömiä Suomeen, Palola arvioi.

Lisätietoja STTK:ssa puheenjohtaja Antti Palola, puhelin 040 509 6030.

Ajankohtaista

25.9.2023

SAK:n, Akavan ja STTK:n asiantuntijat: Kestävän kehityksen tavoitteet liukumassa tavoittamattomiin

Lue
25.9.2023

Eräiden kansaneläkeindeksiin ja elinkustannusindeksiin sidottujen etuuksien ja rahamäärien indeksitarkistukset vuosina 2024-2027

Lue
25.9.2023

Suomen Konepäällystöliitto ja sen jäsenet osallistuvat palkansaajajärjestöjen mielenilmauksiin

Lue
25.9.2023

Ammattiliitto Pro järjestää poliittisen mielenilmauksen 28. syyskuuta

Lue
25.9.2023

Ammattiliitto Pro järjestää poliittisen mielenilmauksen 27. syyskuuta

Lue
22.9.2023

Ammattiliitto Pro järjestää poliittisen mielenilmauksen 26. syyskuuta

Lue
22.9.2023

Huoli toimeentulosta on opiskelijan stressi

Lue
21.9.2023

Ammattiliitto Pro valmistautuu mielenilmauksiin

Lue