STTK: Ikääntyvät pulassa työmarkkinoilla – koulutusta tarvitaan

Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen ETLA:n julkaisemassa tutkimuksessa ”Ammattirakenteet murtuvat- mihin työntekijät päätyvät ja miksi?” on seurattu vuonna 1995 kuudessa supistuvassa ammattiryhmässä toimivien työuria vuoteen 2009 saakka.

– Tulokset ovat hälyttäviä, eikä tutkimuksen antama yleiskuva ole rohkaiseva. Supistuvista ammateista liian iso joukko työntekijöitä siirtyy työllisten ulkopuolelle, eikä uuteen ammattiin, STTK:n elinkeinoasioiden päällikkö Antti Aarnio arvioi.

Supistuvista ammateista liian iso joukko työntekijöitä siirtyy työllisten ulkopuolelle.

Muutokset kohtelevat rajuimmin iäkkäämpiä työntekijöitä

Rakennemuutoksesta johtuvat ammattirakenteen muutokset näyttäisivät kohtelevan kaikkein rajuimmin iäkkäämpiä työntekijöitä. Heille ei ole tarpeeksi kysyntää työelämässä.

– Tutkimuksen perusteella ammatilla on keskeinen merkitys tulevalle työmarkkina-asemalle. Esimerkiksi toimistotyöntekijät ovat onnistuneet siirtymään konepajatyöntekijöitä paremmin uusille urille. Ammatin lisäksi myös muodollisella iällä ja koulutuksella on ollut suuri merkitys työntekijöiden työuralla.

Mitä nuorempi ja koulutetumpi, sitä paremmin supistuvassa ammattiryhmässä toiminut henkilö on onnistunut sopeutumaan työmarkkinoiden muutokseen tutkitulla lähes 15 vuoden ajanjaksolla.

– Julkisessa keskustelussa pitäisi kiinnittää enemmän huomioita ammatti- ja tehtävärakenteissa tapahtuviin muutoksiin. Ammatteja häviää ja syntyy uusia, mutta ihmisten siirtyminen ammatista toiseen ei onnistu sormia napsauttamalla. Digitalisoituvassa yhteiskunnassa koulutuksen merkitys korostuu.

STTK esittää hallitukselle aikuiskoulutuksen remonttia, jossa uudistetaan aikuisille kohdennetun digikoulutuksen tarjonta, oppimisvälineet ja materiaalit, oppimispaikat ja rahoitus.
Uudistetun koulutuksen tulee olla jatkuvaa (non-stop –periaate peruskursseilla) ja työelämän eri tilanteiden mukaan joustavaa. Koulutukseen mahdollistamiseen tulee myös kannustaa työnantajia esimerkiksi verotukia kehittämällä.

– Tuoreet tilastot osoittavat, että työllisyystilanne on vaikea Suomessa ja yhä useampi palkansaaja joutuu kohtaamaan työttömyysjakson. Työvoima- ja koulutuspolitiikan toimivuus nouseekin yhä tärkeämmäksi tulevina vuosina. Aikuiskoulutuksen remontilla tukisimme palkansaajia muutoksissa ja edesauttaisimme Suomea rakennemuutokseen sopeutumisessa, Aarnio muistuttaa.

Lisätietoja: Elinkeinoasioiden päällikkö Antti Aarnio, 0400-381 634

STTK:n julkaisu ”Työn murros”: https://sttk.fi/files/tyon-murros/

ETLAN tutkimus ”Ammattirakenteet murtuvat- mihin työntekijät päätyvät ja miksi?”: http://www.etla.fi/julkaisut/ammattirakenteet-murtuvat-mihin-tyontekijat-paatyvat-ja-miksi/

Ajankohtaista

8.12.2023

Ammattiliitto Pro järjestää poliittisen työnseisauksen 14.12. energia-alalla

Lue
8.12.2023

Tilaisuus osatyökykyisten työllisyydestä perjantaina 15.12.

Lue
7.12.2023

Ammattiliitto Pro järjestää poliittisen työnseisauksen 14. joulukuuta

Lue
7.12.2023

Ammattiliitto Pro jatkaa laajoja järjestöllisiä toimenpiteitä työelämäheikennyksiä vastaan

Lue
7.12.2023

COP28 – jokaiselle jotakin

Lue
5.12.2023

Kauas karkaa koulutuksen tasa-arvo

Lue
5.12.2023

Lausunto työrauhalainsäädännön kehittämisestä

Lue
5.12.2023

SAK, AKAVA ja STTK: Muutokset työtaisteluoikeuteen horjuttavat työmarkkinoiden tasapainoa entisestään

Lue