Työelämän rajamailla –podcast

Työelämän rajamailla -podcast

Työelämän rajamailla on STTK:n podcast sinulle, joka haluat kuunnella suoraa puhetta työelämästä. Hyppäämme vieraidemme kanssa syvään päähän pohtimaan niin työelämän kipukysymyksiä kuin ilon ja innostuksen aiheitakin. Pohdimme mitä on kestävä työ, joka mahdollistaa hyvän elämän.  
 
Juontaja Päivi Laakso johdattelee keskustelua työelämän rajamaille kiinnostavien ja rohkeiden vieraiden kanssa. Yhteisenä intohimonamme on vääryyksien korjaaminen sekä hyvän työkulttuurin vahvistaminen. Miksi työelämä syrjii ja tasapäistää? Onko erilaisuudelle tilaa? Onko hyvä työelämä vain harvojen etuoikeus? Mikä on sopiva määrä työtä? Mitä edellyttää mielekäs ja merkityksellinen työ? Minkälainen olisi kestävä työkulttuuri? Mistä syntyy (työ)elämän ilo ja onni? Podcast-sarjassamme etsimme vastauksia näihin ja moniin muihin hyvän työelämän kysymyksiin parhaassa seurassa, huumoria unohtamatta.

Kuuntele nyt

tasa-arvoinen vanhemmuus, kuvassa Anna Kokko ja Iitu Hietamies

Jaksossa keskustellaan työpaikkojen perheystävällisistä käytännöistä ja perhevapaista. Vaikka lainsäädäntö tukee tasa-arvoisempaa perhevapaiden käyttöä, käytännössä isien ja äitien välillä on vielä suuria eroja.

Onko ongelmana vanhentuneet asenteet, tiedonpuute vai työpaikkojen puutteelliset käytännöt? Olisiko esimerkin voima ja positiivinen kannustaminen keinoja lisätä isien perhevapaiden määrää?

Studiossa DNA:n Iitu Hietamies kertoo työpaikallaan käyttöönotetuista perheystävällisistä käytännöistä. Toisena vieraana Väestöliiton Anna Kokko.

Podcastin vieraat Totti Karpela ja Tuula Hällfors-Laaksonen

Jaksossa keskustellaan fyysisestä ja henkisestä väkivallasta työpaikalla. Etenkin asiakkaiden suunnalta tulevat fyysisien ja henkisen väkivallan teot ja niiden uhka ovat monessa ammatissa arkipäivää. Mitä työpaikoilla on tehtävä väkivallan ja sen uhan ehkäisemiseksi? Miten uhkatilanteisiin pitää reagoida niiden aikana ja niiden jälkeen?
Aiheesta keskustelemassa kouluttaja Totti Karpela ja pääluottamusmies Tuula Hällfors-Laaksonen Kelan toimihenkilöistä.

Työelämän rajamailla -podcastin jaksossa keskustellaan vähemmistöstressistä työelämässä. Mitä vähemmistöstressi on ja mikä sitä aiheuttaa? Miten työyhteisöt voivat ottaa vähemmistöt huomioon?

Päivi Laakson kanssa vähemmistöstressistä studiossa keskustelemassa Sateenkaari-ihmisten perhesuhdekeskuksen johtava asiantuntija Sanna Metsäpuu sekä transaktivisti ja somevaikuttaja Piki Rantanen.

Mielen hyvinvointi

Työelämän rajamailla -podcastin jaksossa keskustellaan työntekijöiden psykososiaalisesta kuormituksesta. Mielenterveysongelmat lisääntyvät ja osa nuorista uupuu jo ennen työelämään siirtymistä. Onko työuupumuksesta tulossa uusi kansantauti? Ratkaiseeko terapiatakuu kaikki ongelmat?

Aiheesta keskustelemassa psykiatriaan erikoistuva lääkäri Jonne Juntura ja STTK:n sosiaali- ja terveyspolitiikan asiantuntija Ida Nummelin.

Jatkuva oppiminen -jakson vieraat

Työelämä muuttuu hurjaa vauhtia ja se vaatii meiltä koko ajan uudenlaisia taitoja. Jaksossa keskustellaan jatkuvasta oppimisesta eli työuran aikana tapahtuvaa oppimisesta ja osaamisen kehittämisestä.

Päivi Laakson kanssa keskustelemassa työkykyjohtaja Kati Korhonen-Yrjänheikki Työeläkeyhtiö Elosta, toiminnanjohtaja Vellu Taskila Suomen opiskelijakuntien liitto SAMOK:sta ja koulutuspolitiikan asiantuntija Riina Nousiainen STTK:sta.

Jakso 6: Suomi asuu yksin

Työelämän rajamailla

Työelämän rajamailla -podcastin vuoden viimeisessä jaksossa pohditaan yksinasuvien tilannetta. Yksinasuvien määrä on kaksinkertaistunut vuodesta 1990 ja nykyään Suomessa on 1,3 miljoonaa yksinasuvaa. Miltei puolet Suomen asunnoista on yksinasuvien asuttamia. Julkisessa keskustelussa heistä kuitenkin puhutaan hyvin vähän.

Jaksossa keskustellaan yksinasumisen muutoksista ja yksinasuvien toimeentulosta. Vieraat pohtivat erilaisia ratkaisuja, joilla voitaisiin parantaa yksiasuvien tilannetta. Näkökulmina mm. asuntopolitiikka, verotus ja sosiaaliturva.

Päivi Laakson juontamassa jaksossa vieraana ovat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimuspäällikkö Timo Kauppinen ja STTK:n pääekonomisti Patrizio Lainà.

Jakso 5: Naisten palkkapäivä

Sukupuolten välinen palkkatasa-arvo toteutuu nykytahdilla vuonna 2100. Mistä historiallisista syistä epätasa-arvo johtuu? Voidaanko tasa-arvon toteutumista vauhdittaa?

Viidennessä Työelämän rajamailla -jaksossa keskustellaan naisten palkkapäivästä. Kuvainnollisesti naisten palkanmaksu loppuu 4.11. vuonna 2022. Jaksossa keskustellaan epätasa-arvoon johtaneista rakenteista, jo voimaantulleista uusista keinoista sekä tulevaisuuden ratkaisuista.

Päivi Laakson juontamassa jaksossa vieraana ovat Mother In Business MiB ry:n Annica Moore ja tasa-arvovaltuutettu Jukka Maarianvaara, joka aloittaa 28.11.2022 Ammattiliitto Jytyn edunvalvontajohtajana.

Jakso 4: Rasismista antirasismiin

Miten työelämä voi kehittyä rasistisista tavoista antirasismiin? Millaisia haasteita ruskeat henkilöt kohtaavat työnhaussa? Entä työpaikoilla?

Neljännessä Työelämän rajamailla -jaksossa keskustellaan Mixed Finns -yhteisön kokemusten pohjalta suomalaisesta rasismista työelämässä. Jaksossa käydään läpi kuvitteellisen Annan tarina työelämän alkumetreiltä asiantuntijatehtäviin.

Päivi Laakson juontamassa jaksossa vieraana ovat Mixed Finns ry:n perustajat ja tietokirjailijat Alice Jäske ja Priska Niemi-Sampan.

Jakso 3: Nuorten hyvä elämä

Nuorten hyvä elämä

Haluavatko nuoret mainetta ja mammonaa – vai riittääkö vaatimattomampi elämä? Miten nuoret voivat, kun maailma liikkuu kriisistä kriisiin? Kenen ehdoilla yhteiskuntaa rakennetaan ja mitä asialle voisi tehdä?

Kolmannessa Työelämän rajamailla -jaksossa keskustellaan nuorista E2 Tutkimuksen Nuorten hyvä elämä -hankkeen pohjalta. Tietoa saatiin moninaiselta joukolta 20–29-vuotiaita nuoria. Poikkeuksellisen laaja aineisto kerättiin koronapandemian ja osin Ukrainan sodan aikana. 

Päivi Laakson kanssa keskustelemassa hankkeen koordinaattori Eija Eronen ja tutkimusassistentti Vilma Niskanen.

Jakso 2: Trans-ihmiset työelämässä

Trans-ihmiet työelämässä podcast

Mitä tarkoittaa trans-sukupuolisuus ja trans-ihminen? Millaista syrjintää trans-ihmiset kokevat työelämässä? Entä miten työkaveri voi puuttua syrjintätilanteisiin?

Toisessa Työelämän rajamailla -jaksossa keskustellaan trans-ihmisten kokemuksista työpaikoilla. Tule kuuntelemaan, mitä Anukatariina Saloheimo kertoo tekemiensä kyselyiden sisällöstä sekä havainnoistaan liittyen trans-ihmisten syrjintään. Lisäksi pohditaan keinoja syrjinnän ennaltaehkäisemiseksi.

Vieraana yhdenvertaisuuskouluttaja Anukatariina Saloheimo ja STTK:n edunvalvontajohtaja Minna Ahtiainen

Jakso 1: Mikroaggressiot 

Mitä ovat mikroaggressiot? Kuinka oppia havaitsemaan ja tunnistamaan niitä? Entä kuinka pitäisi toimia, kun itse syyllistyt niihin? 

Ensimmäisessä Työelämän rajamailla –jaksossa hypätään näiden pienten, mutta haitallisten eleiden ja käytösmallien maailmaan. Usein mikroaggressiot johtuvat tiedostamattomista ennakko-oletuksista ja tietämättömyydestä. On korkea aika alkaa tarkastelemaan omaa käytöstään, jotta voimme luoda kaikille turvallisempaa työelämää. 

Vieraana työelämän erityisasiantuntija Tiina-Emilia Kaunisto ja STTK:n Elena Gorschkow

Lue lisää mikroaggressioista STTK:n julkaisemalta http://monikulttuurinen.fi/-sivustolta

#podcast

Uutinen

Uusin podcast jakso käsittelee ruskean kokemuksia työelämässä

Taina Vallander | 3.10.2022

Podcastin uusimmassa jaksossa käsitellään rasismia ja antirasismia Annan-tarinan avulla. Työelämän rajamailla -jaksossa #4 keskustelemassa Alice Jäske ja Priska... Lue lisää

Aiheena nyt

Työelämän rajamailla podcastissa keskustellaan mikroaggressioista

| 8.6.2022

Tänään on julkaistu STTK:n Työelämän rajamailla –podcast-sarjan ensimmäinen jakso. Pitkin vuotta julkaistavissa jaksoissa kuullaan suoraa puhetta työelämästä. Hyppäämme... Lue lisää