Johtaminen kilpailukykykeskusteluun

Maan hallituksen tavoite on parantaa yritysten kannattavuutta yksikkötyökustannuksia alentamalla. Hallitusohjelman kilpailukyvyn kolmiloikan kolmanteen osaan pitäisi olennaisesti kuulua johtaminen ja esimiestyö. Niistä puhutaan paljon, mutta niihin panostetaan aivan liian vähän. Hyvä johtaminen ja esimiestyön kehittäminen ovat yrityksille kannattavia investointeja, joista hyötyvät sekä työnantaja että työntekijät.

Jotta yrityksissä panostettaisiin riittävästi esimiestyöhön, myös lainsäädännöllisiä toimia on harkittava. Esitämme, että työnantajilla pitäisi olla velvoite varmistaa, että esimiehillä on riittävä osaaminen, taidot ja tiedot esimiehenä toimimiseen. Samanaikaisesti koulutusjärjestelmää on kehitettävä siten, että myös julkisesti rahoitettua esimieskoulutusta olisi saatavilla. Tämä tukisi pk-yritysten mahdollisuuksia esimiestyön kehittämiseen.

Onnistunut paikallinen sopiminen edellyttää hyvää johtamista

Huono johtaminen ja esimiestyö heijastuvat väistämättä mahdollisuuksiin ja halukkuuteen edistää paikallista sopimista työpaikoilla. Jotta luottamusta ja paikallista sopimista voidaan aidosti edistää, työpaikkojen johtamiseen ja esimiestyöhönkin pitää investoida huomattavasti nykyistä enemmän.

Ilmarisen ja Evalua Internationalin tutkimus (Kauppalehti.fi 20.12.) toteaa, että huono johtaminen voi maksaa yrityksille miljoonia. Sen sijaan johtamiseen ja esimiestyöhön panostaminen lisäävät tuottavuutta ja kannattavuutta samalla, kun ne parantavat henkilöstön motivaatiota ja työtyytyväisyyttä. Johtamisella on suora yhteys työn laatuun ja henkilöstön hyvinvointiin.

STTK:n jäsenliittojen henkilöstön edustajille keväällä 2015 tehdyn kyselyn perusteella johtamisen ongelmat työpaikoilla nousivat selvästi esiin. Henkilöstön edustajat ovat panostaneet vuosi vuodelta enemmän huonosta johtamisesta aiheutuvien ongelmien ratkaisemiseen työpaikoilla. Johtamisen ja esimiestyön ongelmiin ei selvästikään puututa riittävässä määrin työpaikkatasolla, vaikka niiden kehittäminen parantaisi myös yrityksen taloudellista menestystä.

Kirjoitus on julkaistu Kauppalehden Debatti -sivulla 19.1.2016.

johtaminen-murto-ihanus

Ajankohtaista

19.4.2024

Meto: Puunkuljetukset ovat vaarassa

Lue
18.4.2024

STTK-Opiskelijat: Kehysriihen päätökset uuvuttavat opiskelijat ja viivästyttävät valmistumista

Lue
18.4.2024

Hallitus säästää ja parantaa silmäterveyden palveluja järkevästi

Lue
17.4.2024

SuPerin Paavola kehysriihestä: Hallitus heikentää ratkaisuillaan sote-alalle työllistymistä

Lue
17.4.2024

Pätkätöiden kierre vaikeuttaa nuorten ammatti-identiteetin muodostumista

Lue
16.4.2024

Ammattiliitto Jyty kehysriihestä: Hallitus heikentää työntekijöiden mahdollisuutta kehittää omaa osaamistaan

Lue
16.4.2024

Tehy kritisoi voimakkaasti hallituksen leikkauksia synnytyksistä, hoitotakuusta ja ikäihmisten ympärivuorokautisesta hoivasta

Lue
16.4.2024

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer: SuPerin Paavola: Hallitus hylkäsi vanhukset ja hoitajat

Lue