Antti Palola piti vappupuheen Vantaan Tikkurilassa 1.5.2025.

Hyvät ystävät,
Synnyin tasan 66 vuotta sitten Vapunpäivänä keskipohjalaiseen työläisperheeseen. Edesmennyt veturinkuljettajaisäni kertoi minun vappumarssin jälkeen pikkupojan itsevarmuudella todenneen, että tänään juhlivat Antti ja työläiset.
Olen koko elämäni nauttinut suomalaisesta hyvinvointiyhteiskunnasta ja sen palveluista. Työväenliike ja ay-liike yhdessä muiden edistysmielisten voimien kanssa ovat niitä vuosikymmenten aikana rakentaneet. Nykyistä hyvinvointiyhteiskuntaa on kehitetty yhdessä neuvotellen ja sopien. Välillä se on ollut helpompaa, välillä vaikeampaa, mutta eteenpäin on päästy – kohti parempaa ja tasa-arvoisempaa yhteiskuntaa.
Tärkeimpiä Suomen saavutuksista on maksuton koulutus. Se on taannut yhdenvertaiset lähtökohdat riippumatta sosioekonomisesta asemasta tai varallisuudesta.
Vanhemmillani ei ollut mahdollisuutta koulunkäyntiin samaan tapaan kuin minulla vuosikymmeniä myöhemmin. Isäni täytyi muutaman kansakouluvuoden jälkeen hankkia perheelle elantoa metsätöillä, ja koulunkäynti sai jäädä. Vähävaraisella ja monilapsisella perheellä ei ollut varaa kouluttaa lapsiaan, vaikka halua olisi ollut. – Tilanne oli monelle sen ajan perheelle hyvin tyypillinen.
***
Vuosikymmeniä kestänyt yhteiskunnallinen toimintani on perustunut siihen, että voisin jättää hyvinvointiyhteiskuntamme lapsilleni ja heidän lapsilleen vähintään yhtä hyvänä ja mieluummin parempana kuin sen edeltäviltä sukupolvilta sain.
Juuri nyt Euroopan turvallisuustilanne on erittäin epävarma, ja maailman kauppapoliittinen tilanne Yhdysvaltojen arvaamattoman presidentin tullisekoiluiden takia sumea. Merikapteenina vertaan, että Suomi-laiva purjehtii tällä hetkellä rajoitetun näkyvyyden vallitessa ilman kirkasta ja selkeää kuvaa ympäristöstä.
Suomi on pieni ja maantieteellisesti syrjässä. Olemme hyvin riippuvaisia vapaasta kaupasta ja viennistä. Täällä Pohjolan perukoilla meidän pitäisi kyetä hoitamaan omat asiamme niin hyvin kuin suinkin.
Pärjätäksemme haastavassa geopoliittisessa tilanteessa meidän on huolehdittava kansan sivistämisestä ja koulutuksesta aina varhaiskasvatuksesta korkeakoulutukseen - unohtamatta jo työelämässä olevien osaamisen kehittämistä. Vain tämä luo pohjan innovaatioille, jotka puolestaan luovat pohjan tuottavuudelle ja talouskasvulle.
Koulutuksesta ja osaamisesta leikkaaminen on hölmöläisen hommaa. Nykyinen hallitus on hölmöilyssään kunnostautunut valitettavan hyvin.
***
Hyvät ystävät,
Orpon hallitus lupasi kautensa alussa tasapainottaa velanoton, satatuhatta uutta työpaikkaa, lisää vihreää siirtymää ja vahvaa osaamista. Mitä on saatu? Suomi velkaantuu lisää, investoinnit laahaavat, uusia työpaikkoja ei synny ja työttömyys kasvaa.
Hallituksen piti ohjelmansa mukaisesti olla vahva ja välittävä. Työelämää on heikennetty ja sosiaaliturvaa leikattu nopeasti erittäin heikolla valmistelulla – puhumattakaan uudistusten vaikutusarvioinneista. Jokainen voi tehdä omat johtopäätöksensä ja kysyä: miten hallitus meni niin sanotusti omasta mielestäsi?
Kehysriihipäätökset ovat surullista luettavaa. Kaksi vuotta hallitus perusteli säästöjä ja palveluiden leikkauksia välttämättöminä velkaantumisen estämiseksi ja talouden tasapainottamiseksi. Tasapainottamisella ei näytä olevan enää merkitystä, kun hallitus riihessään linjasi satoja miljoonia euroja ennen kaikkea suurituloisia hyödyttäviin ansiotulojen veronalennuksiin.
Hallitus päätti alentaa yhteisöverotusta tavalla, joka heikentää valtion taloutta lähes miljardin. Ajatus on, että yrityksille jäisi enemmän rahaa esimerkiksi investointeihin. Hallituksen epätoivoa kuvaa, että se kutsuu siltarahoitukseksi sitä, että se vippasi valtion eläkerahastosta miljardin verokevennysten vastineeksi. – Takaisinmaksua odotellessa.
Muistin virkistykseksi: aiemmat yhteisöveron alennukset, Kela-maksujen poisto ja kiky-sopimuksen sosiaalivakuutusmaksujen uudelleen kohdentaminen eivät juurikaan lisänneet yritysten investointeja. Niistä säästetty kohdennettiin osinkoihin. Suurimmat hyötyjät ovat olleet suurituloiset, joilla on eniten osakevarallisuutta.
Hallitus jatkoi kehysriihessä ideologista ajojahtiaan ay-liikettä kohtaan, kun se päätti poistaa ay-jäsenmaksujen verovähennyksen. Tämä on ollut pitkään oikeiston sekä työnantaja-, yrittäjä- ja elinkeinoelämän järjestöjen tavoite: ne arvioivat poiston heikentävän ay-liikettä ja siten lisäävän isäntävaltaa. – STTK:n mielestä ay-jäsenmaksut ovat työntekijöille tulonhankkimismeno, ja ne on voitava vähentää verotuksessa.
***
Kaikkiaan olen huolissani hallituksen politiikan seurauksista kansankunnan yhtenäisyydelle.
Elämme Euroopassa ja Suomessa erittäin epävarmoja aikoja. Nyt jos koskaan olisi välttämätöntä vahvistaa arjen turvallisuutta. Valitettavasti hallitus toiminnallaan lisää tuloeroja ja eriarvoisuutta ja siten heikentää kansalaisten yhteenkuuluvuuden tunnetta.
***
Tänään vappuna on työntekijöiden ja opiskelijoiden perinteinen juhlapäivä. Toivotan kaikille oikein hauskaa vappua ja kevään jatkoa!