Roomassa edistystä luontokadon pysäyttämisessä 

Kirjoittaja:

Jaakko Haikonen

asiantuntija, ilmasto- ja energiapolitiikka

Profiili

Helmikuun lopussa järjestetyssä YK:n luontokokouksessa sovittiin luontokadon hidastamisen ja estämisen kannalta olennaisista asioista.

Lohtua muuten niin synkkään maailmantilanteeseen toi äskettäin päättynyt YK:n luontokokous Roomassa. Kyseessä oli jatkokokous viime vuonna Kolumbiassa järjestettyyn COP16 biodiversiteettikokoukseen. 

Pitkäksi venyneiden neuvottelujen päätteeksi kokous pääsi sopimukseen muutamasta luontokadon hidastamisen ja estämisen kannalta olennaisesta tekijästä. 

Rahoitusarkkitehtuuri kuntoon ja seurantaa yhtenäistetään 

Ensinnäkin päätös rahoitusarkkitehtuurin uudistamisesta oli merkittävä. Nykyinen rahoitusjärjestelmä arvioidaan ja sen tehokkuutta parannetaan. Kokouksessa oltiin samaa mieltä nykyisen väliaikaisen rahoitusmekanismin, Maailman ympäristörahaston (GEF) keskeisestä roolista kansainvälisten biodiversiteettitoimien tukemisessa. Tulevien luontokokousten tehtäväksi jää kuitenkin päättää, onko GEF riittävä rahoitusmekanismi sopimuksen toimeenpanemiseksi vai tarvitaanko uusia keinoja. 

Rahoitukseen liittyen Roomassa sovittiin myös kehittyvien maiden luontotoimien tukemisesta. Tukea annetaan 20 miljardia dollaria tämän vuoden aikana. Myös Suomi rahoittaa köyhien maiden luontotoimia kehitystyömäärärahojen kautta. 

Toinen merkittävä uudistus koskee raportoinnin ja seurannan parantamista. Sopimuksen osapuolet raportoivat työstään luontokadon pysäyttämiseksi jatkossa yhtenäisellä rakenteella ja yhteisin mittarein. Sopimuksessa mukana olevien maiden tulee antaa seuraava raporttinsa helmikuuhun 2026 mennessä. Kokouksen päätökset antavat tähän selkeän ohjeistuksen ja rakenteen. 

Lisäksi sopimuksessa sovittiin luonnolle haitallisten tukien vähentämisestä. Ministeri Multalan mukaan se tarkoittaa, että kaikkien maiden, myös Suomen, pitää käydä läpi omat tukensa ja karsia haitallisia tukia. 

Vaikka uudistukset voivat tuntua suhteellisen pieniltä, on kyseessä etenkin tässä globaalissa tilanteessa merkittävä edistysaskel, kun jotkut maat, USA etunenässä ovat irtaantumassa useista kansainvälisistä sopimuksista.  

Talous ja luontokato 

Luontokato on tullut suuren yleisön keskusteluun myöhemmin kuin ilmastonmuutos. Mielestäni luontokato on myös monella tavalla vaikeampi ongelma.  

Siinä missä esimerkiksi teknologia, talous ja vaatimus energiaomavaraisuudesta vievät vihreää siirtymää eteenpäin, on luontokadon pysäyttämisessä vaikea löytää suoria taloudellisia ajureita. Tämä ei vähennä ongelman suuruutta, päinvastoin. Luontokato on eksistentiaalinen uhka ihmiskunnalle. Eikä ilmastonmuutos tule mielestäni pysähtymään luottamalla pelkästään markkinoiden näkymättömään käteen tai teknologiaan.  

Myös luontokadon osalta toivoisi kehitystä, jossa yksittäisten maiden tai yritysten olisi nykyistä voimakkaammin kannattavaa itsekkäistä syistä toimia luontokadon pysäyttämiseksi. Siinä haaste markkinataloudelle. 

Jaakko Haikonen
Kirjoittaja on STTK:n asiantuntija

Ajankohtaista

21.3.2025

Kelan tes-neuvotteluissa saavutettiin neuvottelutulos

Lue
20.3.2025

Maailman parhaat ansaitsevat parempaa – Tehyn kampanja nostaa alan ammattilaisten äänen kuuluviin

Lue
20.3.2025

Tehy: Hallituksen lakiesitys ensihoitajien suojelemiseksi riittämätön – Sote-alan väkivallan vastaiseen työhön tarvitaan samanlaiset standardit kuin teollisuudessa

Lue
20.3.2025

Sovitun täytyy pitää

Lue
20.3.2025

Tekoäly voi syyllistyä rasismiin, myös työelämässä

Lue
19.3.2025

Inhimillinen työelämä ja tulevaisuudenusko hukassa

Lue
19.3.2025

Mitä Minna Canth tänään tekisi? 

Lue
19.3.2025

Työmarkkinakeskus­järjestöiltä yhteiset näkemykset tekoälyn hyödyntämisestä työpaikoilla

Lue