STTK ei hyväksy henkilöperusteisen irtisanomisen helpottamista

Lisätietoja:

Inka Douglas

juristi, työlainsäädäntö

Profiili

Työsuhdeturvan heikentäminen yhdistettynä lukuisiin juuri tehtyihin työttömyysetuuksien heikennyksiin lisää epävarmuutta työelämässä merkittävästi.

Päätöksenteko

Työ- ja elinkeinoministeriön asettama työryhmä on valmistellut hallitusohjelman kirjausta henkilöön liittyvän irtisanomisperusteen sääntelystä. Kirjauksen mukaan työsopimuslakia muutetaan niin, että työsopimuksen päättämiseen riittäisi jatkossa asiallinen syy nykyisen asiallisen ja painavan syyn sijasta. 

Esitys siirtyy lausuntokierrokselle tänään. Sitä perustellaan työnantajien rekrytointikynnyksen madaltamisella. STTK ei hyväksy henkilöperusteisen irtisanomisen helpottamista. 

Lainsäädäntöä on valmisteltu kolmikantaisessa työryhmässä. Poliittinen ohjaus on kuitenkin ollut voimakasta, eikä palkansaajaosapuolten näkemyksiä ole otettu huomioon juuri lainkaan. Työnantajapuolta on kuunneltu herkällä korvalla. 

–  Valmistelua laajennettiin myös muihin työntekijän oikeusturvan kannalta olennaisiin lainkohtiin. Tämä poikkeaa toimeksiannosta, joka alun perin koski vain painava syy -edellytyksen poistamista, STTK:n neuvottelija, juristi Inka Douglas sanoo. 

Jatkossa henkilöperusteista irtisanomista koskevassa säännöksessä todettaisiin irtisanomisen perusteena muun muassa työntekijän puutteellinen työsuoritus, jonka sisältö on tulkinnanvarainen. Myös irtisanomisessa suoritettavaa kokonaisarviointia, työnantajan velvollisuutta sijoittaa työntekijä muuhun työtehtävään, jos sellainen olisi järjestettävissä, sekä varoituksen antamista esitetään muutettavaksi. 

–  Kokonaisuutena kyseessä on merkittävä työntekijän työsuhdeturvan heikennys, kun otetaan huomioon myös muut vireillä olevat työntekijän oikeuksia heikentävät lainsäädäntöhankkeet, Douglas sanoo. 

Epävarmuus työn pysyvyydestä kasvaa

Henkilöperusteisen irtisanomissääntelyn muutokset tulevat lisäämään tulkintaongelmia ja oikeudenkäyntejä.  

– Kestää kauan, ennen kuin oikeuskäytäntö antaa säännöksille sisältöä ja saadaan näkemys siitä, miten epämääräisiä kirjauksia tulkitaan ja mihin irtisanomisen kynnys lopulta asettuu, Douglas sanoo. 

Muutos lisää epävarmuutta työn pysyvyydestä erityisesti heillä, joilla työsuoritus on syystä tai toisesta heikentynyt tai joilla on osaamiseen liittyviä haasteita. Aiemmat lukuisat työttömyysetuuksien leikkaukset yhdistettynä työsuhdeturvan heikentämiseen aiheuttavat huomattavaa taloudellista epävarmuutta. 

–  Työn pysyvyyteen liittyvällä epävarmuudella voi olla yhteys alhaiseen syntyvyyteen ja siksi henkilöperusteisen irtisanomisen kielteiset vaikutukset ulottuvat koko yhteiskuntaan. Työntekijän oikeuksien mittava heikentäminen ei anna kuvaa Suomesta työntekijöiden oikeuksia kehittävänä ja niitä puolustavana maana. Tämä voi vaikuttaa osaavien työntekijöiden kiinnostukseen tulla ulkomailta Suomeen työhön, Douglas sanoo. 

Lisätietoja STTK:ssa: Inka Douglas, puhelin 040154 8960. 

Ajankohtaista

21.3.2025

Kelan tes-neuvotteluissa saavutettiin neuvottelutulos

Lue
20.3.2025

Maailman parhaat ansaitsevat parempaa – Tehyn kampanja nostaa alan ammattilaisten äänen kuuluviin

Lue
20.3.2025

Tehy: Hallituksen lakiesitys ensihoitajien suojelemiseksi riittämätön – Sote-alan väkivallan vastaiseen työhön tarvitaan samanlaiset standardit kuin teollisuudessa

Lue
20.3.2025

Sovitun täytyy pitää

Lue
20.3.2025

Tekoäly voi syyllistyä rasismiin, myös työelämässä

Lue
19.3.2025

Inhimillinen työelämä ja tulevaisuudenusko hukassa

Lue
19.3.2025

Mitä Minna Canth tänään tekisi? 

Lue
19.3.2025

Työmarkkinakeskus­järjestöiltä yhteiset näkemykset tekoälyn hyödyntämisestä työpaikoilla

Lue