Pätkätöiden kierre vaikeuttaa nuorten ammatti-identiteetin muodostumista

Kirjoittaja:

Miro Friman

viestintäharjoittelija

Profiili

Entistä useampi nuori joutuu pätkätöiden kierteeseen, mikä haastaa oman osaamisen tunnistamista ja sanoittamista. Nuoret tarvitsevat vakautta työelämään. 

Tilastokeskuksen mukaan pysyvää työtä on vähiten tarjolla 25-34-vuotiaille, ja jopa kolmasosa määräaikaisesti työskentelevistä tässä ikäryhmässä haluaisi pysyvän työn.

Pätkätyöt ovat osa nuorten elämää jo varhaisesta työelämästä lähtien. Usein nuoret työllistyvät opintojensa aikana kauppoihin, kahviloihin tai vastaaviin asiakaspalvelutehtäviin. Valmistumisen jälkeen pätkätöistä tulee arkea, kun kokeneemmat kilpailevat vakaammista työsuhteista. 

Nuoren on vaikea hahmottaa omaa ammatillista identiteettiään usein vaihtuvien työpaikkojen tai alojen takia. Kun rekrytoija pyytää kertomaan tiiviisti omista taidoista, sekalaisista kokemuksista ja taidonnäytteistä on haastavaa muodostaa lyhyttä ja selkeää kokonaisuutta.

Monet nuoret kamppailevat jo valmiiksi tunteen kanssa, että heillä ei ole tarpeeksi oikeanlaisia taitoja työelämään. Ammatillinen epävarmuus ja heikko itsetunto lisäävät jo olemassa olevaa laajaa henkistä pahoinvointia. 

Nuoret tarvitsevat johdonmukaisuutta ja vakautta työelämään. Heidän on saatava nykyistä enemmän mahdollisuuksia kehittää tarvittavia taitoja muissakin työsuhteissa kuin pätkätöissä. Näin nuoret voivat muodostaa paremman käsityksen omasta osaamisestaan, vahvistaa itsetuntoaan ja kehittää terveempää sekä itsevarmempaa ammatillista identiteettiään. 

Miro Friman 
Kirjoittaja on STTK:ssa viestintäharjoittelijana.


Jopa joka kolmannes 25-34-vuotiaista määräaikaisista työntekijöistä haluaisi pysyvämpää työtä. Lähde:
Tilastokeskus

Ajankohtaista

29.4.2024

Ranskassa senioreille oma työsopimus

Lue
29.4.2024

METO Uusia uhkia itärajalla: Metsäasiantuntijat kohtaavat lukuisia työturvallisuushaasteita maastossa työskennellessään

Lue
26.4.2024

Ammattiliitto Pron edustajisto: kehysriihen päätökset eivät rakenna pitkäjänteistä kasvua

Lue
26.4.2024

Raskaus- ja perhevapaasyrjintä – totta vai tarua?

Lue
26.4.2024

SuPer: Hallituksen päätös rokotusoikeuden laajentamisesta on oikea

Lue
25.4.2024

Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestöiltä yhteinen kannanotto ministeri Anna-Kaisa Ikoselle – sotealan työntekijöiden vaalikelpoisuus palautettava

Lue
24.4.2024

SuPerin Paavola: Asiakkaalle suunniteltu kotihoito jää usein toteutumatta

Lue
23.4.2024

SuPer vaatii valtakunnallisia kielikokeita sosiaali- ja terveysalan opiskelijoille

Lue