Ammattiliitto Jyty kehysriihestä: Hallitus heikentää työntekijöiden mahdollisuutta kehittää omaa osaamistaan

Ammattiliitto Jytyn mielestä kehysriihen päätökset vaikeuttavat työuran aikaista osaamisen kehittämistä, pienipalkkaisten asemaa ja sote-alan henkilöstökriisiä.

Hallitus kertoi kehysriihiratkaisuissaan suojaavansa osaamisen, koska se on hyvinvointivaltion keskeinen tekijä. Tästä huolimatta hallitus kuitenkin leikkaa aikuisten ammatillisen koulutuksen rahoitusta.

– Aiemmin päätettiin lakkauttaa hyvin toiminut aikuiskoulutustuki, nyt merkittävänä leikkauskohteena on aikuisten ammatillinen koulutus. Samaan aikaan tiedämme, etteivät tulevat ikäluokat kykene vastaamaan eri alojen tulevaisuuden työvoimatarpeisiin, sanoo Ammattiliitto Jytyn puheenjohtaja Jonna Voima.

Jytyn mielestä hallituksen päättämä arvonlisäveron kiristys heikentää jo leikkausten kohteena olleiden pienipalkkaisten ja sosiaaliturvaa saavien asemaa.

– Tämäkin säästötoimi kohdistuu erityisesti heikommassa asemassa oleviin. Lisäksi alv-kiristys syö kaikkien palkansaajien ostovoimaa. Kotimaisen kasvun edellytykset laitettiin näin jäihin, Voima toteaa.

Jyty on huolissaan kehysriihessä tehtyjen sote-sektorin leikkauksien vaikutuksista.

– Ympärivuorokautisen hoivan hoitajamitoituksen pienentäminen heikentää vanhusten hoitoa sekä lisää sote-sektorin työntekijöiden kuormitusta ja työpahoinvointia. Jo nyt vanhustenhoidossa on huutava työvoimapula, ja jatkossa se on vielä pahempi, Voima huomauttaa.

Jyty epäilee, että hallituksen linjaus parantaa hyvinvointialueiden lakisääteisten palveluiden tuottamista tarkoittaa käytännössä tukipalveluista ja hallintotyöstä karsimista.

– Tällainen kehitys lisäisi entisestään hoivahenkilöstön työkuormaa ja heikentäisi työssä jaksamista, mikä myös lisäisi rekrytointihaasteita, Voima arvioi.

Myönteisinä asioina kehysriihestä Jyty nostaa suurituloisten mukaan ottamisen sopeutustoimiin sekä lapsiin, nuoriin ja mielenterveyspalveluihin kohdistuvat rahoituslisäykset.

– Väistämättä tulee kuitenkin ajatus, että laastaroidaanko tässä koko ajan isommaksi repeytyvää haavaa, Voima sanoo.

Lisätietoja Jytyssä: puheenjohtaja Jonna Voima, puh. 050 591 2341, jonna.voima@jytyliitto.fi

Ajankohtaista

17.5.2024

SuPerTk hakee jäsensihteeriä vakituiseen työsuhteeseen

Lue
17.5.2024

Selvitystyö pelastustoimen valtiollistamisesta käynnistettävä pikaisesti

Lue
17.5.2024

Kim Nikula jättää SPALin järjestön johtajan tehtävät 

Lue
17.5.2024

EU-vaaleissa kannattaa äänestää 

Lue
16.5.2024

Työvoimapalveluiden palveluprosessin uudistustarpeet ja yksityisen työnvälityksen mahdollisuus saada tietoja työnhakijasta

Lue
16.5.2024

STTK: Suomi vastaa kasvaviin osaamisvaatimuksiin koulutusleikkauksilla

Lue
16.5.2024

Puheenjohtaja Antti Palola: Suomi tarvitsee menestyäkseen osaamista

Lue
16.5.2024

Edustajiston puheenjohtaja Kristiina Lindroos: Tarvitaan vaikuttavampaa ja tiiviimpää yhteistyötä

Lue