Ruotsin ja Suomen palkansaajajärjestöt esittävät näkemyksensä Euroopan kilpailukyvystä 

työympäristö toimistossa

Ruotsalaiset palkansaajajärjestöt LO, TCO ja Saco yhdessä SAK:n ja STTK:n kanssa julkaisivat avoimen kirjeen, jossa he ottavat kantaa maidensa pääministerien näkemyksiin Euroopan kilpailukyvystä. Kirje on osoitettu professori Draghille, joka laatii parhaillaan Euroopan komissiolle raporttia EU:n kilpailukyvystä. Kirje sisältää palkansaajajärjestöjen vastauksen Suomen ja Ruotsin pääministerien Orpon ja Kristerssonin tammikuussa lähettämään kirjeeseen. 

Ammattiyhdistykset tukevat hallitustensa esittämiä näkemyksiä monissa kohdissa, mutta korostavat myös tarvetta sisällyttää keskusteluun useita tärkeitä elementtejä, joita pidetään välttämättöminä kilpailukykyisten ja osallistavien yhteiskuntien rakentamisessa. Erityisesti ne nostavat esiin sosiaalisen vuoropuhelun ja kollektiivisen neuvottelun merkityksen, jotka ovat olleet olennainen osa Pohjoismaiden malleja ja edistäneet merkittävästi alueen kilpailukykyä. 

Ammattiyhdistysliike tuo huolensa esiin myös jäsenvaltioissa havaituista pyrkimyksistä heikentää ammattiyhdistysten asemaa ja oikeuksia. He mainitsevat esimerkkinä Suomen hallituksen pyrkimykset läpiajaa lainsäädäntömuutoksia, jotka heikentäisivät työntekijöiden oikeuksia ja toimeentuloa. Kirjeen allekirjoittaneet palkansaajajärjestöt kuvaavat näiden toimien vaikutuksia huolestuttaviksi. 

Kirjeessä käsitellään myös kahdeksaa ehdotusta, jotka Ruotsin ja Suomen pääministerit ovat esittäneet. Ammattiyhdistykset korostavat, että kilpailukyvyn on perustuttava laadukkaisiin työpaikkoihin, hyviin työolosuhteisiin ja sosiaaliseen vuoropuheluun, ja kehottavat Eurooppaa kilpailemaan laadulla, edistämään kestäviä talouksia sekä tukemaan demokraattisia arvoja ja oikeusvaltioperiaatetta.  

Lue koko kirje

Susanna Gideonsson, President, Swedish Trade Union Confederation (LO) 

Jarkko Eloranta, President, Finnish Trade Union Confederation (SAK) 

Therese Svanström, President, Swedish Confederation of Professional Employees (TCO) 

Antti Palola, President, Finnish Confederation of Professionals (STTK) 

Göran Arrius, President, Swedish Confederation of Professional Associations (Saco) 

Ajankohtaista

29.4.2024

Ranskassa senioreille oma työsopimus

Lue
29.4.2024

METO Uusia uhkia itärajalla: Metsäasiantuntijat kohtaavat lukuisia työturvallisuushaasteita maastossa työskennellessään

Lue
26.4.2024

Ammattiliitto Pron edustajisto: kehysriihen päätökset eivät rakenna pitkäjänteistä kasvua

Lue
26.4.2024

Raskaus- ja perhevapaasyrjintä – totta vai tarua?

Lue
26.4.2024

SuPer: Hallituksen päätös rokotusoikeuden laajentamisesta on oikea

Lue
25.4.2024

Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestöiltä yhteinen kannanotto ministeri Anna-Kaisa Ikoselle – sotealan työntekijöiden vaalikelpoisuus palautettava

Lue
24.4.2024

SuPerin Paavola: Asiakkaalle suunniteltu kotihoito jää usein toteutumatta

Lue
23.4.2024

SuPer vaatii valtakunnallisia kielikokeita sosiaali- ja terveysalan opiskelijoille

Lue