Ammattiliitto Jyty sai jäseniltään korttitulvan Orpolle – ”Meille on syntymässä pahoinvointiyhteiskunta”

Jyty on lähestynyt pääministeri Petteri Orpoa, jotta tulehtunut työmarkkinatilanne saataisiin ratkaistua. Viestinsä tueksi Jyty on saanut jäseniltään satoja kortteja pääministerille välitettäväksi.

– Jäseniltä saamiemme viestien keskeisimpiä teemoja ovat pelko tulevaisuudesta sekä huoli toimeentulosta ja lisääntyvästä epätasa-arvosta. Hallituksen on aidosti kuultava nämä huolet, jotka kertovat laajemmin kansan tämänhetkisistä tunnoista, sanoo Jytyn puheenjohtaja Jonna Voima.

Jyty on lähettänyt Orpolle tapaamispyynnön, jotta liitto voisi toimittaa perille lähes 400 hallitukselle osoitettua postikorttiviestiä.

– Kortit sisältävät tärkeitä ja henkilökohtaisia kokemuksia tämänhetkisestä tilanteesta. Jäsenemme haluavat näillä korteilla antaa oman panoksensa tilanteen ratkaisemiseksi ja siihen, että ymmärtäisimme toisiamme, Voima sanoo.

– Juuri siitähän on kyse oikeassa Suomen mallissa eli yhteisessä rakentamisessa. Jatketaan sitä, Voima lisää.

Suomen vanhimpana kunta-alan ammattiliittona Jytyllä on Voiman mukaan pitkät ja toimivat perinteet hyvinvointiyhteiskunnan rakentajana.

– Eräs jäsenemme kirjoitti, että tätä menoa meille on syntymässä pahoinvointiyhteiskunta. Hallituksen toimet koettelevat tiettyjä ihmisryhmiä ennennäkemättömän rajulla tavalla, Voima sanoo.

– Historia on opettanut meille, että yhteistyöllä saadaan parhaat ja kestävät tulokset. Uskomme, että Suomen tulevaisuus rakentuu entistä vahvemmin toimivalle dialogille. ”Neuvotellen sopuun, jotta saadaan Suomi nousuun”, kuten eräs jäsenemme korttiin kirjoitti, Voima huomauttaa.

Voima tapasi valtiosihteeri Nykäsen keskiviikkona

Jytyn puheenjohtaja Jonna Voima keskusteli valtiosihteeri Mika Nykäsen kanssa keskiviikkona. Hallitus on lähettänyt Nykäsen liittokierrokselle selvittämään, millä keinoin neuvotteluja palkkamallista voitaisiin jatkaa.

– Kävimme hyvän ja rakentavan keskustelun. Olemme tilanteessa, jossa on syytä ottaa askel kohti ratkaisua. Neuvottelut työmarkkinamallista on Jytyn näkemyksen mukaan aloitettava mahdollisimman pian, Voima kommentoi.

– Näin naistenpäivän ja tasa-arvon päivän jälkimainingeissa on pakko kysyä, haluaako hallitus todella edistää lainsäädäntöä, joka toteutuessaan pitkittää työrauhahäiriöitä ja vaikeuttaa merkittävästi yhteisen tavoitteemme – samapalkkaisuuden – toteutumista?

– Suunniteltu lakikirjaus ei palvele ketään – ei työnantajia, ei työntekijöitä, ei suomalaista yhteiskuntaa, Voima toteaa.

Lue artikkeli: Jytyläisten viesti pääministerille: Työelämäheikennykset lisäävät pahoinvointia ja epätasa-arvoa

Lisätietoja Jytyssä: Puheenjohtaja Jonna Voima, puh. 050 591 2341, jonna.voima@jytyliitto.fi

Jyty on ammattiliitto, jonka jäsenet toimivat kunta-alalla, hyvinvointialueilla, yksityisellä sektorilla, järjestöissä ja seurakunnissa. Jäsenistön suurimpia ammattialoja ovat sihteeri-, hallinto-, asiantuntija- ja ict-työ, nuoriso- ja järjestötyö, sosiaali- ja terveysala, kirjastoala sekä kasvatus ja koulutus. Ammattiliitto Jyty on STTK:n jäsenliitto.

Ajankohtaista

4.7.2024

Yleistukea pukkaa

Lue
1.7.2024

Seuraavaksi saksitaan palkkatuki

Lue
28.6.2024

Toimisto suljettu 1.7.-4.8.

Lue
28.6.2024

SAK, Akava ja STTK vastustavat yhteistoimintalakiin esitettyjä muutoksia

Lue
28.6.2024

Mitä uusi EU-parlamenttikausi merkitsee palkansaajille?

Lue
28.6.2024

STTK: Samapalkkaisuus­ohjelman jatkaminen on tärkeää, myös liittojen yhteistyötä tasa-arvon edistämiseksi tarvitaan 

Lue
28.6.2024

Työtapaturma- ja ammatti-tautivakuutuksen, liikennevakuutuksen ja potilasvakuutuksen lainsäädännön muuttaminen, HE

Lue
28.6.2024

Lausunto Euroopan unionin hiilirajamekanismia koskevan asetuksen toimeenpanosta

Lue