Tehy: Paikallisesta sopimisesta ei saa tulla vain uusi keino heikentää työehtoja

Perjantaina julkaistu lakiluonnos paikallisesta sopimisesta ei koske hyvinvointialueita ja kuntia eikä siellä työskenteleviä tehyläisiä. Muutokset tulevat kuitenkin koskemaan kaikkia yksityisellä sosiaali-, terveys- ja kasvatusalalla työskenteleviä Tehyn jäseniä.

– Emme vastusta paikallista sopimista, mutta sopimisen on oltava tasapainoista ja siinä on otettava huomioon myös työntekijöiden tarpeet, sanoo Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen.

Rytkösen mukaan nyt ei valitettavasti ole käymässä näin vaan hallituksen ajaman lakimuutoksen seurauksena ja uhkana on, että paikallinen sopiminen tarjoaa jatkossa yrityksille lähinnä uuden keinon hakea säästöjä ja heikentää työntekijöiden asemaa.

Lakimuutos sisältää monia sekä käytännön että oikeudellisia ongelmia henkilöstön aseman kannalta erityisesti tilanteissa, joissa työpaikalla ei ole luottamusmiestä. Työntekijöiden oikeus pysyä oman ammattiliittonsa sopimien työehtojen piirissä on kansainvälisissä sopimuksissa suojattu oikeus, ja lakiesityksessä tämä suojaus on riittämätön. Lisäksi esitys ei huomioi riittävästi Kansainvälisen työjärjestö ILOn sopimuksista johtuvia velvoitteita muun muassa luottamusmiehen aseman suojelemisesta.

Lakimuutoksen seurauksena paikallisesta sopimisesta voisi pahimmillaan tulla hyvin sekavaa. Henkilöstön työehtojen on kuitenkin oltava aina selkeitä ja heitä on kohdeltava tasapuolisesti.

– Tämä esitys korostaa entisestään sen tärkeyttä, että työpaikoilla jäsenet valitsevat keskuudestaan luottamusmiehet. Se myös alleviivaa tarvetta parantaa yksityisen sektorin sopimusaloilla luottamusmiesten tosiasiallisia toimintamahdollisuuksia, sanoo Tehyn juristi Jarkko Pehkonen.

Luottamusmiehen mahdollisuuksia saada työnantajalta tietoa onkin ehdottomasti parannettava työehtosopimuksissa, jotta paikallinen sopiminen todella tasapainottuu ja sopimiseen on paremmat edellytykset. Myös luottamusmiestehtävän hoitaminen pitää tehdä aiempaa helpommin mahdolliseksi työajalla.

Lisätietoja:

Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen, yhteys erityisavustajan kautta
p. 0400 540 005, mila.huovinen(at)tehy.fi
Tehyn juristi Jarkko Pehkonen, p.  040 531 5464, jarkko.pehkonen(at)tehy.fi

Ajankohtaista

12.4.2024

Ammattiliitto Jytyn mielestä lakiesitys paikallisesta sopimisesta voi johtaa työsuhteen ehtojen polkumyyntiin

Lue
12.4.2024

SuPerin Paavola: Varhaiskasvatuksen työskentelyolot saatava kuntoon

Lue
12.4.2024

Paikallisen sopimisen edistäminen hallituksen tavalla ei paranna sopimisen edellytyksiä työpaikoilla

Lue
12.4.2024

Tehy: Lakiesitys paikallisesta sopimisesta johtaisi umpikujaan työpaikoilla

Lue
12.4.2024

Aikuiskoulutustuen korvaamista pohtineen työryhmän loppuraportti on pettymys

Lue
12.4.2024

Lausunto TE-palvelut 2024 -asetuskokonaisuudesta

Lue
12.4.2024

Aikuiskoulutustuen lakkauttaminen heikentää toimeentuloa jopa 70 prosenttia – STTK laski vaikutukset esimerkkihenkilöille 

Lue
11.4.2024

SAK, Akava ja STTK: Aikuiskoulutustuelle ei onnistuttu luomaan korvaavaa mallia  

Lue