Tehy: Paikallisesta sopimisesta ei saa tulla vain uusi keino heikentää työehtoja

Perjantaina julkaistu lakiluonnos paikallisesta sopimisesta ei koske hyvinvointialueita ja kuntia eikä siellä työskenteleviä tehyläisiä. Muutokset tulevat kuitenkin koskemaan kaikkia yksityisellä sosiaali-, terveys- ja kasvatusalalla työskenteleviä Tehyn jäseniä.

– Emme vastusta paikallista sopimista, mutta sopimisen on oltava tasapainoista ja siinä on otettava huomioon myös työntekijöiden tarpeet, sanoo Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen.

Rytkösen mukaan nyt ei valitettavasti ole käymässä näin vaan hallituksen ajaman lakimuutoksen seurauksena ja uhkana on, että paikallinen sopiminen tarjoaa jatkossa yrityksille lähinnä uuden keinon hakea säästöjä ja heikentää työntekijöiden asemaa.

Lakimuutos sisältää monia sekä käytännön että oikeudellisia ongelmia henkilöstön aseman kannalta erityisesti tilanteissa, joissa työpaikalla ei ole luottamusmiestä. Työntekijöiden oikeus pysyä oman ammattiliittonsa sopimien työehtojen piirissä on kansainvälisissä sopimuksissa suojattu oikeus, ja lakiesityksessä tämä suojaus on riittämätön. Lisäksi esitys ei huomioi riittävästi Kansainvälisen työjärjestö ILOn sopimuksista johtuvia velvoitteita muun muassa luottamusmiehen aseman suojelemisesta.

Lakimuutoksen seurauksena paikallisesta sopimisesta voisi pahimmillaan tulla hyvin sekavaa. Henkilöstön työehtojen on kuitenkin oltava aina selkeitä ja heitä on kohdeltava tasapuolisesti.

– Tämä esitys korostaa entisestään sen tärkeyttä, että työpaikoilla jäsenet valitsevat keskuudestaan luottamusmiehet. Se myös alleviivaa tarvetta parantaa yksityisen sektorin sopimusaloilla luottamusmiesten tosiasiallisia toimintamahdollisuuksia, sanoo Tehyn juristi Jarkko Pehkonen.

Luottamusmiehen mahdollisuuksia saada työnantajalta tietoa onkin ehdottomasti parannettava työehtosopimuksissa, jotta paikallinen sopiminen todella tasapainottuu ja sopimiseen on paremmat edellytykset. Myös luottamusmiestehtävän hoitaminen pitää tehdä aiempaa helpommin mahdolliseksi työajalla.

Lisätietoja:

Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen, yhteys erityisavustajan kautta
p. 0400 540 005, mila.huovinen(at)tehy.fi
Tehyn juristi Jarkko Pehkonen, p.  040 531 5464, jarkko.pehkonen(at)tehy.fi

Ajankohtaista

4.7.2024

Yleistukea pukkaa

Lue
1.7.2024

Seuraavaksi saksitaan palkkatuki

Lue
28.6.2024

Toimisto suljettu 1.7.-4.8.

Lue
28.6.2024

SAK, Akava ja STTK vastustavat yhteistoimintalakiin esitettyjä muutoksia

Lue
28.6.2024

Mitä uusi EU-parlamenttikausi merkitsee palkansaajille?

Lue
28.6.2024

STTK: Samapalkkaisuus­ohjelman jatkaminen on tärkeää, myös liittojen yhteistyötä tasa-arvon edistämiseksi tarvitaan 

Lue
28.6.2024

Työtapaturma- ja ammatti-tautivakuutuksen, liikennevakuutuksen ja potilasvakuutuksen lainsäädännön muuttaminen, HE

Lue
28.6.2024

Lausunto Euroopan unionin hiilirajamekanismia koskevan asetuksen toimeenpanosta

Lue