Ammattiliitot: työntekijöiden oikeuksia puolustetaan tarvittaessa kaikin käytettävissä olevin keinoin

Energia-alalla toimivat ammattiliitot Ammattiliitto Pro, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL, Konepäällystöliitto, Sähköliitto ja Insinööriliitto vetoavat Orpon hallitukseen työelämäheikennysten perumiseksi ja muistuttavat, että liittojen työtaistelutoimilla on suomalaisten vankka tuki. Liitot ovat rajanneet tähänastiset poliittiset työtaistelut esimerkiksi sähkön- ja lämmöntuotannossa niin, että ne eivät aiheuta suomalaisille kohtuutonta haittaa.

Ammattiliittojen jäsenet työskentelevät laajasti energiantuotannossa, energiaverkkojen rakentamisessa, verkoston yllä- ja kunnossapidossa sekä asennuksiin liittyvissä tehtävissä. Suomen energiajärjestelmä on riippuvainen erityisesti suursäätilasta, ja yksittäisten voimalaitosten tuotantokatkokset voivat heiluttaa energiamarkkinoita voimakkaasti. Talvikuukausina tärkeät ydinvoimalaitokset on pidetty toiminnassa työmarkkinakriisin ajan.

Hallituksen kaavailemat toimet ovat historiallisia, ja työtaisteluita käydään nyt ennennäkemättömiä määriä tammi-helmikuun vaihteessa. Energia-alalla toimivat liitot näkevät nyt ensi kertaa väistämättömänä, että mikäli hallitus ei herää asian vakavuuteen, energia-alan liittojen on mahdollisesti toimittava.

– Lakoilla on kansalaisten laaja hyväksyntä: yli 60 prosenttia suomalaisista vastustaa hallituksen suunnitelmia esimerkiksi heikentää irtisanomissuojaa, ja 55 prosenttia hyväksyy työtaistelut. Vastuulliset energia-alan ammattiliitot eivät halua viedä työmarkkinakriisiä aivan uudelle tasolle, jossa toimet energia-alalla laajenevat merkittävästi ja ovat yritysten ja kansalaisten haitaksi.

Vastuullinen toimiminen työmarkkinoilla edellyttää maan hallituksen heräämistä. Liitot ovat tosissaan – kyse ei ole ohimenevästä protestista, jos yhteistä näkemystä lopputuloksesta kriisin päättämiseksi ei saavuteta, liittojohtajat toteavat.

Lisätiedot: 
Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Jorma Malinen, 050 576 0389
Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL:n va. puheenjohtaja Håkan Ekström, 040 828 2865
Konepäällystöliiton puheenjohtaja Pertti Roti, 050 559 1637
Sähköliiton puheenjohtaja Sauli Väntti, 050 528 7044
Insinööriliiton puheenjohtaja Samu Salo, 040 184 2290

Pro – yksi Suomen suurimmista ammattiliitoista
Ammattiliitto Pron jäseniä ovat koulutetut ammattilaiset, asiantuntijat ja esihenkilöt alaan katsomatta. Olemme suomalaisen työelämän ja työmarkkinoiden vahva, osaava ja vastuullinen vaikuttaja. Perustehtävämme on parantaa jäsentemme ja alalle kouluttautuvien toimeentuloa eri elämäntilanteissa, hyvinvointia työssä ja vapaalla sekä kehittymis- ja työllistymismahdollisuuksia. Tarjoamme monipuoliset, hyödylliset ja rahanarvoiset jäsenedut ja -palvelut. Meihin kuuluu 120 000 jäsentä ja neuvottelemme 75 virka- ja työehtosopimusta. Olemme STTK:n jäsen. 

Ajankohtaista

15.6.2024

STTK:n vastauksia RKP:n puoluekokousaloitteisiin

Lue
14.6.2024

STTK:n vastauksia Kokoomuksen puoluekokousaloitteisiin

Lue
14.6.2024

Tehy tyrmää HUSin lisäleikkaukset – ”Nähtäväksi jää, haluavatko ammattitaitoiset hoitajat pysyä HUSissa töissä”

Lue
14.6.2024

STTK:n vastauksia Keskustan puoluekokousaloitteisiin

Lue
13.6.2024

Minun viikkoni: Assistentti on aina apuna

Lue
13.6.2024

Työntekijän osaaminen on parasta muutosturvaa

Lue
12.6.2024

Isot säästöt Kelan toimintakuluihin – Lakimuutokset tuovat lisätöitä mutta väki vähenee

Lue
12.6.2024

Suomen sijoitus työelämän oikeuksien rankingissa laskenut

Lue