Tehy: Pääkaupunkiseudun varhaiskasvatukseen lakko – laki vientivetoisesta työmarkkinamallista ei käy

Sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan ammattijärjestö Tehy on päättänyt kahden vuorokauden lakosta pääkaupunkiseudun varhaiskasvatuksessa. Poliittisella työtaistelulla vastustetaan hallituksen lakivalmistelua vientivetoisesta työmarkkinamallista.

Työnseisaus koskee Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten kaikkia varhaiskasvatuksen yksiköitä sekä julkisella että yksityisellä sektorilla. Lakko alkaa keskiviikkona 31.1.2024 klo 06.00 ja päättyy 1.2.2024 klo 21.00. Viranhaltijat on rajattu työtaistelun ulkopuolelle.

Tehyn eilen kokoontunut valtuusto oli yksimielinen poliittisten työtaisteluiden tarpeesta liittyen hallitusohjelman kirjauksiin, jotka uhkaavat tehyläisten oikeuksia, sopimusvapautta ja asemaa.

– Vientivetoinen palkkamalli ja sovittelijan toiminnan rajoitus kirjattuna lakiin jättää hoitajat ikuiseen palkkakuoppaan. Meille ei kerta kaikkiaan käy, että miesvaltaiset vientialat sanelevat jatkossa hoitajien palkankorotusten tason ja palkkatasa-arvon tavoite haudataan, sanoo Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen.

Hallituksen toimien seuraukset vaarantavat myös hyvinvointiyhteiskunnan keskeisiä toimintoja.

– Sote-ala ja varhaiskasvatus kärsivät vakavasta henkilöstöpulasta ja kuormituksesta. Hallitus pahentaa omilla päätöksillään tilannetta entisestään, toteaa Rytkönen.

Tehy vetoaa edelleen työnantajaleiriin, palkansaajaosapuoliin ja hallitukseen, että työmarkkinamallista neuvoteltaisiin.  Uuden työmarkkinamallin tarve on kiistatta tunnistettu, mutta mallin on mahdollistettava myös linjasta poikkeavia ratkaisuja, kun niille on painava peruste. Poikkeamisen syitä voisivat olla esimerkiksi alan työvoimapula, palkkatasa-arvon edistäminen, palkkausjärjestelmän kehittäminen tai muu alakohtainen merkittävä syy.

Myös juridinen tarkastelu edellyttää neuvottelua ja sopimista uudesta työmarkkinamallista. Lailla säätäminen vientivetoisesta työmarkkinamallista ja sovittelijan toiminnan rajaamisesta on useiden Suomea sitovien kansainvälisten sopimusten ja EU-oikeuden vastaista.

– Aikooko Suomi tosiaan aiempana EU:n mallioppilaana ja arvostettuna toimijana maailmalla nyt hylätä ison osan sitoumuksistaan länsimaisena demokratiana ja Euroopan unionin jäsenenä, ihmettelee Rytkönen.

Lisätietoja:
Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen, yhteys erityisavustajan kautta p. 0400 540 005, mila.huovinen(at)tehy.fi

Ajankohtaista

20.6.2024

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer: Yhteistyössä yksityistä varhaiskasvatusalaa kehittämässä – alalle oma työehtosopimus

Lue
20.6.2024

Tehy: Sairauspäivärahojen leikkaus iskee jo ennestään ahtaalla oleviin työntekijöihin

Lue
20.6.2024

Kesäduunari, toimi näin, jos työnantaja peruu vuorosi

Lue
19.6.2024

Ay-liike on vastavoima työelämää heikentäville voimille

Lue
17.6.2024

Hoivatalous ei aina kestä päivänvaloa

Lue
17.6.2024

Lausunto hallituksen esityksestä laiksi ammatillisen koulutuksen toiminnanohjauksen kokeilusta ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi

Lue
15.6.2024

STTK:n vastauksia RKP:n puoluekokousaloitteisiin

Lue
14.6.2024

STTK:n vastauksia Kokoomuksen puoluekokousaloitteisiin

Lue