Jytyn ja OAJ:n yhteinen kannanotto: Lakisääteinen vientimalli tekisi valtakunnansovittelijan tehtävän tarpeettomaksi

Ammattiliitto Jyty ja Opetusalan Ammattijärjestö OAJ vastustavat maan hallituksen tavoittelemaa lakisääteistä vientivetoista työmarkkinamallia.

Lakiin säädettävä vientimalli rajoittaisi merkittävällä tavalla työ- ja virkaehtosopimusosapuolten sopimusvapautta, lisäisi työrauhahäiriöitä ja pahentaisi työvoimapulaa monella yhteiskunnan toimivuuden ja lakisääteisten palveluiden kannalta kriittisellä toimialalla.  
 
Jos hallituksen ajama lakisääteinen vientimalli toteutuu, poliitikot joutuisivat myös ottamaan jokaisella sopimuskierroksella ja joka vaaleissa kantaa palkankorotusten tasoon. Se ei ole kenenkään etu.  
 
Me emme voi hyväksyä sitä, että erityisesti julkisen ja julkisrahoitteisen sektorin ja naisvaltaisten alojen palkkakehitystä rajoitettaisiin merkittävästi. Lakisääteisessä vientimallissa vain muutamat vientialat määrittelisivät palkankorotustason, mikä vaarantaisi palkkatasa-arvon edistämisen.  
 
Vientialat eivät voi neuvotella palkankorotuksia muiden liittojen puolesta. Työmarkkinaosapuolilla ei ole tällä hetkellä edes yhteistä talouden tilannekuvaa, saati tietoa siitä, mitkä vientialojen sopimien ratkaisujen todelliset kustannusvaikutukset ovat.  

Lakisääteinen vientimalli heikentäisi myös työ- ja virkaehtosopimusten sekä paikallisen sopimisen kehittämistä ja mahdollisuuksia käytännössä.  
 
Vastustamme hallituksen pyrkimystä rajata valtakunnansovittelijan ja sovittelulautakunnan toimivaltaa tavalla, joka tekisi valtakunnansovittelijan tehtävän käytännössä tarpeettomaksi. 
 
Mikäli lakisääteinen vientimalli tulee voimaan, meidän ei kannata mennä valtakunnansovittelijalle. Tällöin valtakunnansovittelijan tehtävän voisi yhtä hyvin lakkauttaa kokonaan. 
 
Me Jyty ja OAJ vetoamme, että hallitus ei vie lakisääteistä vientimallia eteenpäin. Haluamme neuvotella työmarkkinamallista keskeisten liittojen kesken ja esitämme, että neuvottelupöytään palataan.  
 
Jonna Voima, puheenjohtaja, Ammattiliitto Jyty, p. 050 591 2341

Katarina Murto, puheenjohtaja, Opetusalan Ammattijärjestö OAJ, p. 050 568 9188

Ajankohtaista

29.4.2024

Ranskassa senioreille oma työsopimus

Lue
29.4.2024

METO Uusia uhkia itärajalla: Metsäasiantuntijat kohtaavat lukuisia työturvallisuushaasteita maastossa työskennellessään

Lue
26.4.2024

Ammattiliitto Pron edustajisto: kehysriihen päätökset eivät rakenna pitkäjänteistä kasvua

Lue
26.4.2024

Raskaus- ja perhevapaasyrjintä – totta vai tarua?

Lue
26.4.2024

SuPer: Hallituksen päätös rokotusoikeuden laajentamisesta on oikea

Lue
25.4.2024

Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestöiltä yhteinen kannanotto ministeri Anna-Kaisa Ikoselle – sotealan työntekijöiden vaalikelpoisuus palautettava

Lue
24.4.2024

SuPerin Paavola: Asiakkaalle suunniteltu kotihoito jää usein toteutumatta

Lue
23.4.2024

SuPer vaatii valtakunnallisia kielikokeita sosiaali- ja terveysalan opiskelijoille

Lue