Tehy ja SuPer vaativat: Neuvotteluja uudesta työmarkkinamallista jatkettava

Hoitajajärjestöt Tehy ja SuPer vetoavat työnantajaleiriin ja palkansaajapuoleen, että joulukuussa katkenneita neuvotteluja uudesta työmarkkinamallista jatkettaisiin. Järjestöt vaativat myös työministeri Arto Satoselta tilaa neuvottelujen jatkolle ja edellyttävät, että asiaa koskevaa lakimuutosta ei viedä eteenpäin.

Ministeri Satonen järjestää työmarkkinaosapuolille seminaarin tiistaina 16.1.2024, jossa on määrä käsitellä vientivetoista palkkamallia.

Pääministeri Petteri Orpon hallitus on aikeissa muuttaa lakia työriitojen sovittelusta siten, että valtakunnansovittelijan tai sovittelulautakunnan sovintoehdotuksella ei voi ylittää yleistä palkkalinjaa. Tämä tarkoittaisi vapaan sopimisen loppua ja ikuista palkkakuoppaa vakavasta työvoimapulasta kärsivällä naisvaltaisella sote-alalla ja varhaiskasvatuksessa.

– Ymmärrämme talousnäkökulman ja jossain määrin myös tarpeen uudelle työmarkkinamallille, mutta perusoikeuksiin ei voi kajota eikä lailla voida alkaa säätää palkankorotusten tasoa, sanoo Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen.

Hoitajajärjestöjen mielestä on oleellista, että uudessa palkkamallissa voidaan perustellusta syystä tehdä myös linjasta poikkeavia ratkaisuja. Tätä ajatusta ovat tukeneet myös julkisen sektorin työnantajat lausuntopalautteessaan.

– Perusteltuja syitä poikkeamiselle voisivat olla esimerkiksi alan työvoimapula, palkkatasa-arvon edistäminen, palkkausjärjestelmän kehittäminen tai jokin muu alakohtainen painava peruste, toteaa SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola.

Tehy ja SuPer muistuttavat, että toteutuessaan hallituksen kaavailut ovat Suomea sitovien kansainvälisten sopimusten ja EU-oikeuden vastaisia.

– Juridisesti katsoen työmarkkinamallista on oikeastaan pakko löytää ratkaisu neuvotteluteitse. Jos hallitus edistää härkäpäisesti lakimuutosta, Suomi joutuu väistämättä suuriin vaikeuksiin kansainvälisten sitoutumustensa suhteen ja EU:n jäsenenä, varoittavat Rytkönen ja Paavola.

Lisätietoja:
Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen, yhteys erityisavustajan kautta p. 0400 540 005, mila.huovinen(at)tehy.fi.
SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola, p. 050 527 5085

Ajankohtaista

1.3.2024

EK, KT, SAK, Akava ja STTK: Työttömyys­va­kuu­tus­maksun alennusvaraa ei valtionta­louden tilkkeeksi

Lue
1.3.2024

Minun viikkoni: Monipuolisia viestinnän ja tietohallinnon tehtäviä

Lue
29.2.2024

STTK: Työtaisteluoikeutta rajoitetaan ilman hyväksyttäviä syitä ja poikkeuksellisen vajavaisella lainvalmistelulla

Lue
29.2.2024

Vuokratyövoiman kustannukset kuriin

Lue
28.2.2024

STTK laski Fat Cat Day:n: Johdon ansiot kasvavat Suomessa nopeasti suhteessa talouskasvuun

Lue
27.2.2024

Hallituksen esitys eduskunnalle työttömyyskassojen tehtävien laajentamista koskevaksi lainsäädännöksi

Lue
26.2.2024

Hallitus lakkauttaa aikuiskoulutustuen – mitä ihmettä?

Lue
23.2.2024

Lausunto työryhmän mietinnöstä – julkisuuslain ajantasaistamisesta

Lue