Yli neljä viidestä ertolaisesta valmis osallistumaan lakkoon reiluuden puolesta


Erton jäsenkyselyyn vastanneista 91 % haluaa Erton osallistuvan mahdolliseen laajaan liittorajat ylittävään, hallituksen linjauksia vastustavaan työtaisteluun.

Mielipiteensä ilmoittaneista 83 % kertoo itse osallistuvansa lakkoon, jos liitto sellaiseen yhtyy. Kuusi prosenttia kannattaa ja hyväksyy maan hallituksen uudistukset.

Toimihenkilöliitto Erto kunnioittaa jäsentensä tahtoa. Liiton hallitus käsittelee työmarkkinatilannetta ja mahdollisia työtaistelutoimia, mukaan lukien poliittisia lakkoja, ylimääräisessä kokouksessaan ma 22.1.2024.

Päätöksenteossa huomioidaan marras-joulukuisen jäsenkyselyn tulokset ja se, että hallituksen työmarkkinoita kurjistava politiikka voi pakottaa kiihtyviin ja laajeneviin työtaisteluihin kevään aikana.

”Maan hallitus on tekemässä Suomesta Pohjoismaiden palkansaajavihamielisintä yhteiskuntaa. Tämä toteutetaan yhteistyö, tasa-arvo ja reiluus sivuuttaen ilman asianmukaisia päätösten vaikutusarvioita. Naiset ja lapset ovat hallituksen hevoskuuripolitiikan pahimmat kärsijät. Hallituksen toiminta on vastuutonta kyykytyspolitiikkaa”, sanoo Erton puheenjohtaja Juri Aaltonen.

”Hallitus on kriisiyttänyt työmarkkinat historiallisen pahasti. Sipilän hallituksen linjaukset olivat kuin murusia nykyisen politiikan leikkuulaudalla”, Aaltonen jatkaa.

Erton jäsenet haluavat yhteiskuntaan reiluutta, yhteistyötä ja tasa-arvoa

Erton jäsenkyselyssä vastaajia pyydettiin valitsemaan kaksi hallituksen pahinta sosiaaliturva- ja työelämäuudistusta.

”Pahimpina hallituksen työelämäuudistuksista pidetään ensimmäisen sairaspäivän palkattomuutta, irtisanomista ilman painavaa syytä ja hallitsematonta paikallista sopimista. Sosiaaliturvauudistuksista ertolaiset pitävät pahimpana työttömyysturvan massiivista leikkaamista. Aikuiskoulutustuen lakkautusta pidetään yksinkertaisesti typeränä”, tiivistää Aaltonen.

Erto vetoaa hallitukseen aitojen neuvottelujen käynnistämiseksi työmarkkinarauhan ja reiluuden palauttamiseksi maahan.

”Suomi on liian pieni maa vastakkainasetteluun ja riitelyyn. Menestyksemme on perustunut koko historiamme ajan yhdessä tekemiseen. Siirtyminen riitelyn, turvattomuuden, pikavoittojen ja eripuran aikaan koituisi lopulta niin palkansaajien kuin yritystenkin vahingoksi”, sanoo Aaltonen.

Erto on kesästä alkaen toiminut hallituksen kohtuuttomuuksien estämiseksi. Hallituksen linjauksia on käsitelty lukuisissa jäsentilaisuuksissa ympäri Suomea. Jäsenkyselyjen valtuuttamana Erto oli mukana STTK:n 18.11. järjestetyssä Kohtuus kaikessa -mielenilmauksessa ja logistiikka-alan osalta 14.12. toteutuneissa laajoissa työtaisteluissa.

Kyselyyn vastasi kaikkiaan 1584 jäsentä. Kysely toteutettiin välillä 28.11.–1.12.2023.

Juri Aaltonen
Puheenjohtaja
Phone: 040 553 8536
Email: juri.aaltonen@erto.fi

Ajankohtaista

1.3.2024

EK, KT, SAK, Akava ja STTK: Työttömyys­va­kuu­tus­maksun alennusvaraa ei valtionta­louden tilkkeeksi

Lue
1.3.2024

Minun viikkoni: Monipuolisia viestinnän ja tietohallinnon tehtäviä

Lue
29.2.2024

STTK: Työtaisteluoikeutta rajoitetaan ilman hyväksyttäviä syitä ja poikkeuksellisen vajavaisella lainvalmistelulla

Lue
29.2.2024

Vuokratyövoiman kustannukset kuriin

Lue
28.2.2024

STTK laski Fat Cat Day:n: Johdon ansiot kasvavat Suomessa nopeasti suhteessa talouskasvuun

Lue
27.2.2024

Hallituksen esitys eduskunnalle työttömyyskassojen tehtävien laajentamista koskevaksi lainsäädännöksi

Lue
26.2.2024

Hallitus lakkauttaa aikuiskoulutustuen – mitä ihmettä?

Lue
23.2.2024

Lausunto työryhmän mietinnöstä – julkisuuslain ajantasaistamisesta

Lue