“Minua on lyöty, potkittu, raavittu, syljetty päälle, haukuttu ja uhattu tappaa.” – Nyrkkisääntö-kirja kertoo karun totuuden sote-alan arjesta


Sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan työntekijät kohtaavat työssään väkivaltaa ja sen uhkaa päivittäin. Tietokirjailija Jenny Rostainin toimittama Nyrkkisääntö-kirja kokoaa sote-alan työntekijöiden väkivaltakokemuksia yksiin kansiin. Kirja on osa Tehyn työssä kohdatun väkivallan vastaista Nyrkkisääntö-kampanjaa ja sen ensimmäinen kopio luovutetaan pääministeri Petteri Orpolle. Painetut versiot toimitetaan lisäksi muille päättäjille sekä työnantajille, joilta vaaditaan konkreettisia ratkaisuja. Kirjasta julkaistaan myös maksutta kuunneltavissa oleva äänikirja.

Tehyn vuonna 2021 toteuttama laaja kysely paljasti, että 69 prosenttia vastaajista on kokenut väkivaltaa tai sen uhkaa työssään. Jatkona kyselylle Tehy keräsi sote-alan työntekijöiltä omakohtaisia kokemuksia työssä koetusta väkivallasta ja sen uhkasta.

Maanantaina 6.11. julkaistava Nyrkkisääntö-kirja paljastaa karun totuuden sote-alan arjesta ja antaa äänen sote-alan työntekijöille 166 väkivaltakokemuksen kautta. Kirjan ensimmäinen kopio luovutetaan pääministeri Petteri Orpolle

– Vaikka tilastot ja numerot puhuvat puolestaan, on ne valitettavan helppo ohittaa ja siksi koimme tarpeelliseksi käsitellä asiaa sote-alan työntekijöiden omakohtaisten kokemusten kautta. Toivomme kirjan kokemusten avaavan päättäjien ja työnantajien silmät viimeistään nyt, kertoo Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen.

Nyrkkisääntö-kirjaa on painettu rajoitettu erä, joka toimitetaan päättäjille ja työnantajille. Kirjan tavoitteena on konkretisoida sote-alan väkivaltaongelmaa ja vaatia erityisesti päättäjiltä konkreettisia toimenpiteitä väkivaltaongelman ratkaisemiseksi. Kirjan on toimittanut palkittu tietokirjailija Jenny Rostain, joka tunnetaan mm. väkivallan aiheuttamia traumoja käsittelevästä kirjasta Liian rikki kuolemaan, 2019, ja ylivelkaantuneista kertovasta teoksesta Luottohäiriö, 2022 (Bazar Kustannus).

– Tämän kirjan kokoaminen oli kunniatehtävä. Teoksessa esille tuotu väkivalta todistaa surullisella tavalla suomalaisten pahoinvoinnin tasoa, johon tulee puuttua. Kun oma vointi on huono, koetaan, että sen voi kaataa esim. hoitajien niskaan. Tämä on yksinkertaisesti väärin. Myös hoitajat traumatisoituvat väkivallasta ja sairastuvat sen seurauksensa, siinä missä muutkin. Samalla kun päättäjien pitää suojata lakimuutoksin näitä työntekijöitä, tulee meidän kaikkien kohdella hoitohenkilöstöä kunnioittavasti, Rostain kertoo.

Laajalle yleisölle kirja on kuunneltavissa äänikirjana Spotifyssa 6.11. alkaen. Kirja on osa Tehyn valtakunnallista väkivallan vastaista Nyrkkisääntö-kampanjaa, joka on jo muutamassa viikossa herättänyt laajaa yhteiskunnallista keskustelua ja kasvanut ilmiöksi niin uutisotsikoissa kuin sosiaalisessa mediassa.

– Sote-alalla koettu väkivalta on vakava uhka hyvinvointiyhteiskunnalle. Se ajaa työntekijöitä alan vaihtoon ja vähentää alan kiinnostavuutta potentiaalisten työntekijöiden silmissä. Emme voi yhteiskuntana sallia työpaikkaväkivaltaa alaan kuuluvana lieveilmiönä – väkivalta ei ole ammatinvalintakysymys eikä työskentely sote-alalla saa tarkoittaa uraa ammattiuhrina, jatkaa Rytkönen.

Vaatimuksia päättäjille

Sekä Nyrkkisääntö-kirjan että -kampanjan yksi keskeisimmistä tehtävistä on tuoda ongelma päättäjien sekä työnantajien tietoisuuteen ja vaatia heiltä konkreettisia toimenpiteitä sote-alan väkivaltaongelman ratkaisemiseksi.

Tehyn tavoitteena on väkivallan nollatoleranssi, jonka saavuttaminen edellyttää päättäjiltä toimenpiteitä kuten muutoksia työ- ja rikoslainsäädäntöön. Yksi vaatimuksista on virkamiehen väkivaltaisen vastustamisen laajennetun soveltamisalan ulottaminen kaikkiin sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan ammattihenkilöihin.

– Nykyisellään lainsäädäntö mahdollistaa sen, että väkivaltatilanteen sattuessa esimerkiksi lääkäri ja sairaanhoitaja ovat keskenään eriarvoisessa asemassa. On täysin käsittämätöntä, että lain nimissä on tuomittavampaa pahoinpidellä lääkäri kuin sairaanhoitaja, toteaa Tehyn työpaikkaväkivaltaan perehtynyt juristi Inka Lehtinen.

Toinen konkreettinen muutosvaatimus on, että rikosvahinkolain perusvähennys poistetaan tilanteessa, kun rikos on kohdistettu henkilöön hänen työtehtäviensä vuoksi. Kolmas vaatimus päättäjille on riittävän henkilöstön turvaaminen sote-alalle. Esimerkiksi viime vuosina paljon keskustelua herättänyt hoitajapula ja väestön kasvanut hoitotarve johtavat jatkuvasti vaaratilanteisiin työpaikoilla. Yksintyöskentely on yksi suurimpia väkivallan riskiä lisääviä tekijöitä.

Rikoslain muutosten ja riittävän henkilöstön lisäksi Tehy vaatii kansallista selvitystä vaarojen arvioinnista. Tällä hetkellä ehkäiseviä toimenpiteitä arvioidaan työpaikkakohtaisesti ja selvitystyön kautta halutaan määritellä mitä väkivaltaa ehkäiseviä toimenpiteitä sote-alalla voidaan standardisoida valtakunnallisesti.

Lue lisää Nyrkkisääntö-kampanjasta osoitteessa www.nyrkkisääntö.fi.
Tutustu Tehyn vaatimuksiin päättäjille kokonaisuudessaan täällä.

Lataa lehdistökuvat täältä. Kansioon päivitetään kuvat kirjan luovutuksesta pääministerille maanantaina 6.11. klo 16.15 mennessä.


Lisätietoja:
Millariikka Rytkönen
puheenjohtaja, Tehy
0400 540 005 (erityisavustaja)

Inka Lehtinen
juristi, Tehy
09 5422 7128

Viestinnän yhteyshenkilö:
Mirka Mäntylä
tiedottaja, Tehy
mirka.mantyla@tehy.fi
09 5422 7181

Salla Rajala
viestintäpäällikkö, Tehy
salla.rajala@tehy.fi
09 5422 7186

Tehy on Suomen suurin sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö, johon kuuluu 160 000 koulutettua alan ammattilaista tai alalle opiskelevaa. Tehy on Toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n jäsen. Tehyn jäsenet toimivat sekä julkisella sektorilla että yksityisen sektorin palveluksessa. Työmarkkinaedunvalvonnan lisäksi Tehy on vahva yhteiskunnallinen vaikuttaja ja sosiaali- ja terveyspolitiikan asiantuntija.

Ajankohtaista

17.5.2024

SuPerTk hakee jäsensihteeriä vakituiseen työsuhteeseen

Lue
17.5.2024

Selvitystyö pelastustoimen valtiollistamisesta käynnistettävä pikaisesti

Lue
17.5.2024

Kim Nikula jättää SPALin järjestön johtajan tehtävät 

Lue
17.5.2024

EU-vaaleissa kannattaa äänestää 

Lue
16.5.2024

Työvoimapalveluiden palveluprosessin uudistustarpeet ja yksityisen työnvälityksen mahdollisuus saada tietoja työnhakijasta

Lue
16.5.2024

STTK: Suomi vastaa kasvaviin osaamisvaatimuksiin koulutusleikkauksilla

Lue
16.5.2024

Puheenjohtaja Antti Palola: Suomi tarvitsee menestyäkseen osaamista

Lue
16.5.2024

Edustajiston puheenjohtaja Kristiina Lindroos: Tarvitaan vaikuttavampaa ja tiiviimpää yhteistyötä

Lue