Ammattiliitto Jyty: Hallitus kurittaa työttömiä – ”Onko tarkoitus romuttaa ansiosidonnainen työttömyysturva?”

Hallituksen esitys työttömyysturvalain muutoksista on etenemässä eduskunnassa. Ammattiliitto Jyty ei hyväksy ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan esitettyjä leikkauksia, jotka kohdistuvat erityisen kipeästi pienituloisiin.

Lakiesityksessä ansiosidonnaisen työttömyysturvan tasoa heikennetään porrastaen, työssäoloehtoa pidennetään 12 kuukauteen ja työssäoloehto euroistetaan. Lisäksi omavastuupäivien määrää nostetaan viidestä seitsemään, työssäoloehdon kertyminen palkkatuetussa työssä lakkautetaan, lapsikorotukset poistetaan ja lomakorvaukset jaksotetaan.

– Hallituksen esittämien leikkausten jälkeen yhä useampi jäisi ansiosidonnaisen työttömyysturvan ulkopuolelle tai ansiopäiväraha pienenisi niin paljon, että se ei riittäisi elämiseen esimerkiksi pienituloisissa lapsiperheissä. Työttömät voivat joutua tämän takia turvautumaan toimeentulotukeen, mikä tarkoittaa lisääntyneitä kustannuksia muussa sosiaaliturvassa, Ammattiliitto Jytyn puheenjohtaja Jonna Voima sanoo.

– Leikkaukset työttömyysturvaan ovat sen verran rajuja, että täytyy kysyä, onko hallituksen tarkoitus romuttaa koko ansiosidonnainen työttömyysturvajärjestelmä, Jytyn puheenjohtaja kysyy.

Ansiopäivärahan työssäoloehdon piteneminen vaikuttaisi epätyypillisissä työsuhteissa olevien, kuten osa-aikaisten ja määräaikaisten työttömyysturvaan. Työttömyysturvan suojaosan poistaminen puolestaan vähentäisi kannusteita ottaa vastaan tilapäistä työtä, kun palkkatulot leikkaavat heti työttömyysturvaa.

Samaan aikaan hallitus kaavailee useita heikennyksiä työsuhdeturvaan. Esimerkiksi vuoden mittaiselta määräaikaiselta työsopimukselta ei jatkossa edellytettäisi erityistä perustetta.

– Todennäköisesti työnantajien halu solmia toistaiseksi voimassa olevia työsuhteita vähenee, mikä voi lisätä muun muassa raskaus- ja perhevapaasyrjintää. Tämä kaikki heikentää entisestään työelämän tasa-arvoa, Voima huomauttaa.

Lisätietoja: Jytyn puheenjohtaja Jonna Voima, puh. 050 591 2341, jonna.voima@jytyliitto.fi

Jyty on ammattiliitto, jonka jäsenet toimivat kunta-alalla, hyvinvointialueilla, yksityisellä sektorilla, järjestöissä ja seurakunnissa. Jäsenistön suurimpia ammattialoja ovat sihteeri-, hallinto-, asiantuntija- ja ict-työ, nuoriso- ja järjestötyö, sosiaali- ja terveysala, kirjastoala sekä kasvatus ja koulutus. Ammattiliitto Jyty on STTK:n jäsenliitto.

Ajankohtaista

23.4.2024

SuPer vaatii valtakunnallisia kielikokeita sosiaali- ja terveysalan opiskelijoille

Lue
22.4.2024

Suomen työmarkkinatilanne herättää kansainvälistä huomiota

Lue
22.4.2024

Yksityisen opetusalan työriidan sovintoesitys hylättiin – lakko useissa oppilaitoksissa 23.–24.4.

Lue
22.4.2024

Simpukkapatoja ja työelämän lainsäädäntöä

Lue
19.4.2024

Meto: Puunkuljetukset ovat vaarassa

Lue
18.4.2024

STTK-Opiskelijat: Kehysriihen päätökset uuvuttavat opiskelijat ja viivästyttävät valmistumista

Lue
18.4.2024

Hallitus säästää ja parantaa silmäterveyden palveluja järkevästi

Lue
17.4.2024

SuPerin Paavola kehysriihestä: Hallitus heikentää ratkaisuillaan sote-alalle työllistymistä

Lue