Ammattiliitto Pro: Orpon hallitus ottaa työntekijöiltä ja antaa työnantajille

Pron hallitus tuomitsee Orpon hallituksen budjettiesityksen päätöksen työttömyysvakuutusmaksuista: työntekijöiden ja työnantajien maksamat työttömyysvakuutusmaksut verotetaan palkansaajilta pois, mutta työantajille maksuosuudet palautetaan. Päätös on jälleen osoitus siitä, että sopeutustoimet revitään työntekijöiden ja heikoimmassa osassa olevien selkänahasta samalla, kun varoja siirretään avokätisesti yrityksille ja hyvätuloisille.

Työttömyysvakuutusmaksu alenee ensi vuonna 1,4 miljardia euroa, josta hallituksen toimien vaikutus on 200 miljoonaa euroa. Alennuksesta hyötyisivät sekä palkansaajat että työnantajat. Orpon hallitus on kuitenkin päättänyt verottaa toimiensa vaikutukset pois palkansaajilta – koskematta työnantajien osuuteen. 

Pron mukaan talouden sopeuttaminen ei voi tapahtua vain palkansaajia ja vähempiosaisia sorsimalla samalla, kun suurituloisille kohdistetaan verokevennyksiä, jotka ovat jopa suurempia kuin leikkaukset. Tämä ei vahvista julkista taloutta. 

– Hallituksen budjettiesitys on ideologisesti motivoitunut, eikä sillä ole mitään tekemistä talouden todellisen tasapainottamisen kanssa. Samaan aikaan, kun suurituloisille ojennetaan veronkevennyksiä, pieni- ja keskituloisten asema heikkenee. Veronkevennyksiä annetaan jopa heikossa asemassa kurjistavia leikkauksia enemmän, Pron puheenjohtaja Jorma Malinen toteaa. 

Kiitettävänä asiana Pro näkee TKI-panostuksien toteuttamisen Marinin hallituksen aikaisen parlamentaarisen työryhmän periaatepäätöksen mukaisesti. Yhteinen sopu TKI-panostuksista on historiallinen ja kriittisen tärkeä Suomen talouskasvun edistämiseksi. Yritysten TKI-kannustimien ehdoksi tulisi asettaa henkilöstön osaamisen kehittämisen elementtejä, kuten osaamiskartoitukset ja henkilöstön koulutussuunnitelma, jotta työntekijöiden osaaminen pidetään mukana kehityksessä ja vältetään tulevaisuuden osaajapula.  

Lisätiedot: Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Jorma Malinen p. 050 576 0389

Pro – yksi Suomen suurimmista ammattiliitoista
Ammattiliitto Pron jäseniä ovat koulutetut ammattilaiset, asiantuntijat ja esihenkilöt alaan katsomatta. Olemme suomalaisen työelämän ja työmarkkinoiden vahva, osaava ja vastuullinen vaikuttaja. Perustehtävämme on parantaa jäsentemme ja alalle kouluttautuvien toimeentuloa eri elämäntilanteissa, hyvinvointia työssä ja vapaalla sekä kehittymis- ja työllistymismahdollisuuksia. Tarjoamme monipuoliset, hyödylliset ja rahanarvoiset jäsenedut ja -palvelut. Meihin kuuluu 120 000 jäsentä ja neuvottelemme 75 virka- ja työehtosopimusta. Olemme STTK:n jäsen. 

Ajankohtaista

11.12.2023

Vihreä siirtymä on globaali suuntaus

Lue
11.12.2023

Kansainväliselle työjärjestölle (ILO) annettava raportti ratifioimattomista yleissopimuksista ja suosituksista (ILOn perussäännön 19 artikla)

Lue
11.12.2023

Ammattiliitto Pro järjestää poliittisia työnseisauksia elintarvikealalla

Lue
8.12.2023

Ammattiliitto Pro järjestää poliittisen työnseisauksen 14.12. energia-alalla

Lue
8.12.2023

Tilaisuus osatyökykyisten työllisyydestä perjantaina 15.12.

Lue
7.12.2023

Ammattiliitto Pro järjestää poliittisen työnseisauksen 14. joulukuuta

Lue
7.12.2023

Ammattiliitto Pro jatkaa laajoja järjestöllisiä toimenpiteitä työelämäheikennyksiä vastaan

Lue
7.12.2023

COP28 – jokaiselle jotakin

Lue