Ammattiliitto Pro: Hallitus ei välitä ahkerasta työtätekevästä suomalaisesta

Ammattiliitto Pro on tyrmistynyt Petteri Orpon johdolla neuvotellun hallitusohjelman kirjauksista, jotka toteutuessaan samanaikaisesti heikentävät työntekijöiden työsuhteiden ehtoja ja mahdollisuuksia sopia niistä tasapuolisesti, tekevät irtisanomisesta helpompaa ja leikkaavat työttömyysturvaa. Lisäksi hallitus haluaa rajoittaa lakko-oikeutta kansainvälisten sopimusten vastaisesti.

“Säätytalolta tuli sellainen paketti heikennyksiä, leikkauksia ja rajoituksia, ettei työntekijälle enää jää juuri mitään käteen. Samalla hallitus vie ammattiyhdistysliikkeeltä mahdollisuudet puolustaa oikeudenmukaista ja turvallista työelämää”, jyrähtää Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Jorma Malinen.  

Hallitusohjelmassa paikallista sopimista kaavaillaan laajennettavaksi ohi työehtosopimusten ja luottamusmiesjärjestelmän. Lisäksi ansiosidonnainen työttömyysturva pienenee asteittain, muutosneuvotteluiden vähimmäiskestoa lyhennetään, lomautuksen ilmoitusaika lyhenee viikkoon, yt-menettelystä luovutaan alle 50 työntekijän yrityksissä ja työsuhteen päättämiseen riittää jatkossa “asiallinen syy”. Käytännössä työntekijöiden työsuhdeturva laittomia perusteettomia irtisanomisia vastaan poistetaan. Ansiosidonnaista työsuhdeturvaa leikataan niin, että muutoinkin vaikeimmassa taloustilanteessa olevia ihmisiä viedään kestämättömään ahdinkoon ilman, että muutoksella tosiasiassa vaikutettaisiin työllisyyden parantamiseen.

Jatkossa ei myöskään tarvita perusteita enintään vuoden mittaiseen määräaikaisuuteen, mikä hyvin todennäköisesti johtaa määräaikaisten työsuhteiden ja niiden ketjuttamisen lisääntymiseen, katsoo Pro. 

”Hallitusohjelman tavoitteet ovat radikaalissa ristiriidassa suomalaisten oikeuskäsityksen kanssa yhdessä sovittavasta työelämästä, ja ne murtavat palkansaajien luottamusta turvalliseen työelämään. Aito sopiminen, paikallinenkin, edellyttää tasapuolista asemaa neuvotteluille,” toteaa Pron yhteiskuntasuhdejohtaja Maria Mäkynen

Talouskasvua ja kilpailukykyistä työelämää rakennetaan osaavien ja hyvinvoivien työntekijöiden ympärille yhdessä sopien, ei ideologisesti turvallisuuden tunnetta murentaen.  

Lisätietoja: 
Puheenjohtaja Jorma Malinen, 050 576 0389
Yhteiskuntasuhdejohtaja Maria Mäkynen, 040 529 8113

Pro – yksi Suomen suurimmista ammattiliitoista
Ammattiliitto Pron jäseniä ovat koulutetut ammattilaiset, asiantuntijat ja esihenkilöt alaan katsomatta. Olemme suomalaisen työelämän ja työmarkkinoiden vahva, osaava ja vastuullinen vaikuttaja. Perustehtävämme on parantaa jäsentemme ja alalle kouluttautuvien toimeentuloa eri elämäntilanteissa, hyvinvointia työssä ja vapaalla sekä kehittymis- ja työllistymismahdollisuuksia. Tarjoamme monipuoliset, hyödylliset ja rahanarvoiset jäsenedut ja -palvelut. Meihin kuuluu 120 000 jäsentä ja neuvottelemme 75 virka- ja työehtosopimusta. Olemme STTK:n jäsen. 

Ajankohtaista

10.5.2024

Lausunto kirkolliskokouksen ehdotuksesta hallituksen esitykseksi laiksi yhteistoiminnasta evankelis-luterilaisessa kirkossa ja siihen liittyviksi laeiksi

Lue
7.5.2024

Keskustelua Euroopan taloudesta ja työelämästä – Eurooppa-päivää vietettiin 7.5. Oodissa

Lue
7.5.2024

Usko pois – EU on suomalaisen palkansaajan ystävä

Lue
6.5.2024

SuPer: Kolme ehdokasta SuPerin uudeksi puheenjohtajaksi – valinta tapahtuu toukokuun liittokokouksessa

Lue
3.5.2024

Palkansaajan ostovoima kohenee hitaasti

Lue
2.5.2024

Ministeriön muistiot paljastivat verokeskustelun bluffin  

Lue
2.5.2024

Maksuton Kesäduunari-info on kesätyöntekijöiden tukena koko kesän

Lue
29.4.2024

Ranskassa senioreille oma työsopimus

Lue