Minun viikkoni: Nuorten ääni kuuluviin Euroopassa

STTK toimii jäsenenä useissa eri kansainvälisissä järjestöissä, joista yksi on Euroopan ammatillinen yhteisjärjestö ETUC. ETUC:n kongressi järjestetään joka 4. vuosi ja tänä vuonna sinne osallistui myös STTK-opiskelijoiden puheenjohtaja Markus Wright. Mille Markuksen työviikko näytti Berliinissä? Minun viikkoni -artikkelisarja seuraa STTK:laisten työarkea.

STTK opiskelijoiden puheenjohtajaa Markus Wright

Maanantai

Tällä viikolla eletään hiukan poikkeuksellista aikaa normaaliin verrattuna, nimittäin ETUC:n kongressiviikkoa! Kongressi järjestetään joka 4. vuosi. Maanantaina kongressiviikkoa aloiteltiin ETUC:n nuorisokomitean kokouksella. Komitea vastaa nuorten äänen kannattamisesta ETUC:n sisäisessä päätöksenteossa sekä EU- tasolla ylipäätään. Asialistalla tänään oli mm. ajankohtaisia kuulumisia eri maista, kongressin asialistan käsittelyä sekä ETUC:n sisäisiä ajankohtaiskuulumisia.

Iltapäivästä nuorisokomitea järjesti ohjeistapahtuman kongressivieraille liittyen nuorten osallistamiseen ammattiyhdistystoiminnassa. Keskusteluun osallistui mm. ETUC:n pääsihteeri Ester Lynch.

Tiistai

Tiistaina kongressi päästiin aloittamaan virallisesti. Päivän ohjelmassa oli paljon äänestyksiä sekä puheita, esimerkiksi Saksan liittokanslerilta. Suurimpana muutoksena äänestettiin ETUC:n nuorten minimimääristä tulevaisuudessa. Jatkossa jokaisella kongressiin osallistuvalla delegaatiolla tulee olla vähintään neljäsosa nuoria kokoonpanossaan. Hurraa nuorten osallistamiselle! Tiistai-iltana pääsimme nauttimaan ETUC:n 50-vuotis juhlallisuuksista erinomaisen ruuan ja seuran äärellä.

Keskiviikko

Keskiviikko oli kongressin toinen päivä. Keskustelu jatkui mm. ETUC:n työohjelman parissa. Iltapäivällä tapasimme myös Euroopan parlamentin vasemmistoryhmän europarlamentaarikoita. Kävimme erinomaista keskustelua tulevista europarlamenttivaaleista, ammattiyhdistysliikkeen tulevaisuudesta sekä nuorten kohtaamista haasteista halki Euroopan.  

Torstai

Kongressin viimeisenä päivänä äänestettiin henkilövalinnoista ETUC:n sihteeristöön, puheenjohtajistoon ja muihin luottamustoimiin. Illalla pääsimme illallistamaan suomalaisten kollegoiden kanssa.

Perjantai

Perjantaina oli vihdoin aika suunnata kohti kotosuomea. Matka-aika meni lähinnä vastaillessa ajankohtaisiin sähköposteihin, päivitellessä kalenteria sekä kirjoittaessa tätä tekstiä. Nyt on aika levätä innostavan viikon jäljiltä.

Ajankohtaista

27.2.2024

Hallituksen esitys eduskunnalle työttömyyskassojen tehtävien laajentamista koskevaksi lainsäädännöksi

Lue
26.2.2024

Hallitus lakkauttaa aikuiskoulutustuen – mitä ihmettä?

Lue
23.2.2024

Lausunto työryhmän mietinnöstä – julkisuuslain ajantasaistamisesta

Lue
23.2.2024

Lausuntovalmiuslain varautumisvelvollisuutta koskevasta muistiosta sekä valmiuslain yleisistä kehittämistarpeista

Lue
22.2.2024

SuPerin Paavola: Hoitoalalla ja varhaiskasvatuksessa on oltava mahdollisuus kilpailla palkoilla työvoiman saatavuudesta

Lue
21.2.2024

Hallituksen leikkaukset alentavat toimeentuloa jopa noin 20 prosenttia – STTK laski vaikutukset esimerkkihenkilöille

Lue
21.2.2024

Lausunto syöpäsairauden vaaraa aiheuttavista, perimää vaurioittavista ja lisääntymiselle vaarallisista tekijöistä

Lue
20.2.2024

Neuvottelutulos Ahvenanmaan yhteysalusliikenteessä

Lue