STTK:n puheenjohtaja kevätedustajistossa: Päättyvä työmarkkinakierros tuo vain välitöntä helpotusta ostovoimahuoliin

Lisätietoja:

Antti Palola

puheenjohtaja

Profiili
Antti Palola

STTK:n puheenjohtaja Antti Palola arvioi kevään edustajistossa työmarkkinakierrosta.
– Vientiteollisuuden palkkaratkaisuista muodostui korotusten yleinen linja. Erityispiirre sopimuksissa ovat kertaerät, joihin palkansaajat ovat perinteisesti suhtautuneet varauksella, mutta jotka hiipuneen ostovoiman vuoksi antavat välitöntä helpotusta ostovoiman kanssa kipuileville. Kunta- ja hyvinvointialojen palkkojen jälkeenjääneisyyttä korjattiin tuntuvilla lisäkorotuksilla, Palola tiivisti.

Huolet toimeentulosta eivät Palolan mukaan väisty. Inflaatio pysyy korkealla ja korkojakin tarkasteltaneen ylöspäin.
– Ostovoiman säilyttäminen tulee olemaan kovalla koetuksella.

Valtakunnansovittelijan toimiston toimintaan kohdistuneet paineet johtuvat Palolan mielestä neuvotteluosapuolten välisten suhteiden muutoksista.
– Toimiston resursseja olisi vahvistettava palkkaamalla lisää päätoimisilla sovittelijoita.

STTK ei kannata sovittelutoiminnan yhteyteen perustettavaa talousyksikköä, joka tuottaisi talous-, palkka- ja ansiokehityslaskelmia.
– Valtakunnansovittelijan toimintaan kohdistuneet paineet johtuvat neuvotteluosapuolten välisten suhteiden muutoksista. Työmarkkinoiden toimintaa tukevien instituutioiden laajempia tehtävämuutoksia voidaan tehdä vasta sitten, kun työmarkkinaosapuolilla on yhteinen näkemys kehityksen suunnasta.

Työelämää kehitettävä yhteistyöllä

Suomi tarvitsee toimintakykyisen hallituksen, sillä edessä on mittavia haasteita, kuten väestön ikääntyminen, vihreä siirtymä ja työllisyysasteen nostaminen.

Eduskuntavaalit ovat aina mitä suurimmassa määrin myös työelämävaalit.
– Viisautta on kehittää työelämää yhdessä, kolmikantaisesti. Muuten se ei tapahdu tasapainoisesti. Yhteistyötä hallituksen, työnantajien ja palkansaajien kanssa tarvitaan muun muassa työ- ja sosiaalilainsäädäntöön liittyvissä uudistuksissa, Palola toteaa.

Selvää on, että STTK ei halua heikennyksiä työehtosopimusten yleissitovuuteen, irtisanomissuojaan, ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan tai lailliseen työtaisteluoikeuteen.
– Haluamme, että paikallinen sopiminen tapahtuu työehtosopimusten puitteissa ja henkilöstöä edustavien luottamusmiesten kanssa. Julkisen talouden ongelmat liittyvät valtion ja kuntien talouteen, eivät hyvässä kunnossa olevaan työeläkejärjestelmään, josta poliitikkojen toivomme pitävän näppinsä erossa. 

Palola painottaa, että STTK on puoluepoliittisesti sitoutumaton keskusjärjestö ja tekee yhteistyötä kaikkien puolueiden kanssa.
– Haluamme hyvät ja toimivat suhteet hallituksen kanssa. Emme ole ulkoparlamentaarinen oppositiovoima. Tuemme hallitusta silloin, kun koemme sen olevan jäsentemme kannalta tarkoituksenmukaista ja olemme kriittisiä silloin, kun koemme hallituksen heikentävän jäsentemme asemaa. Se on meidän roolimme.

Lisätietoja STTK:ssa: Antti Palola, puhelin 040 509 6030.

Ajankohtaista

25.4.2024

Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestöiltä yhteinen kannanotto ministeri Anna-Kaisa Ikoselle – sotealan työntekijöiden vaalikelpoisuus palautettava

Lue
24.4.2024

SuPerin Paavola: Asiakkaalle suunniteltu kotihoito jää usein toteutumatta

Lue
23.4.2024

SuPer vaatii valtakunnallisia kielikokeita sosiaali- ja terveysalan opiskelijoille

Lue
22.4.2024

Suomen työmarkkinatilanne herättää kansainvälistä huomiota

Lue
22.4.2024

Yksityisen opetusalan työriidan sovintoesitys hylättiin – lakko useissa oppilaitoksissa 23.–24.4.

Lue
22.4.2024

Simpukkapatoja ja työelämän lainsäädäntöä

Lue
19.4.2024

Meto: Puunkuljetukset ovat vaarassa

Lue
18.4.2024

STTK-Opiskelijat: Kehysriihen päätökset uuvuttavat opiskelijat ja viivästyttävät valmistumista

Lue