SuPerin selvitys: Sääolosuhteet ovat selkeä riskitekijä työssä varhaiskasvatuksessa ja kouluissa

SuPer selvitti jäsenkyselyn avulla kasvatusalojen jäsenten kokemuksia työpaikan riskien arvioinnista sekä vuodenaikoihin liittyvästä varautumisesta ja suojautumisesta varustein. Selvityksen mukaan riskien ja vaarojen arviointi on työpaikoilla puutteellista, ja sääolosuhteet ovat selkeä riskitekijä. – Työnantajalla on velvollisuus hankkia työntekijöille työvaatteet ja jalkineet, SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola vaatii.

Työn vaarojen ja haittojen tunnistamisella ja arvioinnilla saadaan kokonaiskuva työpaikan työturvallisuuden ja työterveyden tilasta ja kehittämistarpeista. Vaarojen selvittämisen velvoite perustuu työturvallisuuslakiin ja koskee kaikkia työnantajia toimialasta riippumatta.

SuPerin kyselyssä tuli esille puutteellinen vaarojen ja riskien arviointi. Vastaajista 44 prosenttia kertoo, että heidän työpaikallaan on tehty vaarojen ja riskien arviointi. Lähes puolet eli 48 prosenttia vastaajista ei osaa sanoa, onko riskien arviointia tehty.

Kysyimme, miten vaihtuvissa sääolosuhteissa tehtävä työ tuli huomioiduksi, mikäli työpaikalla on tehty riskien arviointi. Vastaajista 43 prosentin mukaan sääolosuhteita ei pidetty riskitekijänä. Mikäli muuttuvia sääolosuhteita pidettiin riskitekijänä, 97 prosentin mukaan se ei vaikuttanut mitenkään työnantajan suhtautumiseen työvaatehankintoihin.

Sääolosuhteiden aiheuttama kuormitus

Kyselyyn vastanneista noin 60 prosenttia ilmoitti sääolosuhteiden vaikuttaneen siten, että he olivat vilustuneet työskennellessään ulkona lasten kanssa. Se oli aiheuttanut sairauspoissaoloja lähes 60 prosentille vastaajista. Lisäksi erilaisissa sääolosuhteissa työskentely oli aiheuttanut lisäkuormittumista runsaasti. Vastaajista 75 prosenttia ilmoitti työskentelyn aiheuttaneen stressiä pukeutumiseen liittyen.

Työvaatehankinnat ja kustannukset

Myös SuPerin aiemmissa kyselyissä on tullut esille, että vaatehankinnat syövät kohtuuttoman paljon jo muutenkin pienestä palkasta. Tämä asia heikentää alan pito- ja voimaa. Kysymykseen, olisitko tehnyt samanlaisia vaatehankintoja, mikäli et työskentelisi varhaiskasvatuksessa tai kouluissa, vastasi 87 prosenttia kieltävästi.

Varhaiskasvatuksen lastenhoitajien ja koulujen koulunkäynninohjaajien työturvallisuudesta ja työvaatetarpeista sekä yleisestä kuormittumisesta pitää työnantajien huolehtia nykyistä paremmin, SuPerin puheenjohtaja Paavola sanoo. Työnantajan on selvitettävä ja tunnistettava työstä, työtilasta ja työolosuhteista aiheutuvat haitta- ja vaaratekijät. Erityisesti vaihtelevat sääolosuhteet pitää ottaa huomioon. Näin tekemällä voidaan vähentää sairauspoissaoloja ja niistä aiheutuvia kustannuksia.

Kasvatusalat tarvitsevat kipeästi työntekijöitä. Työntekijöiden kuunteleminen vaateraha-asiassa ja työturvallisuuden huomioiminen myös tästä näkökulmasta on yksi tekijä, jolla työntekijöiden arvostusta voidaan osoittaa. Se on mahdollisuus saada nopeasti hupeneva työvoima pysymään varhaiskasvatuksessa lastenhoitajan tehtävissä ja kouluissa koulunkäynninohjaajan tehtävissä, Paavola muistuttaa.

SuPerin kysely toteutettiin helmikuussa 2023. Kyselyyn vastasi 1 508 varhaiskasvatuksessa ja kouluissa työskentelevää jäsentä. Enemmistö vastaajista (86 %) työskentelee päiväkodissa.

SuPeriin kuuluu noin 85 000 sosiaali- ja terveysalan sekä kasvatusalan koulutettua ammattilaista, jotka työskentelevät julkisella ja yksityisellä sektorilla.

Lisätiedot:
SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola, 050 5275 085
SuPerin asiantuntija Johanna Pérez, 050 563 7931 (kyselyn tulokset)

Ajankohtaista

19.4.2024

Meto: Puunkuljetukset ovat vaarassa

Lue
18.4.2024

STTK-Opiskelijat: Kehysriihen päätökset uuvuttavat opiskelijat ja viivästyttävät valmistumista

Lue
18.4.2024

Hallitus säästää ja parantaa silmäterveyden palveluja järkevästi

Lue
17.4.2024

SuPerin Paavola kehysriihestä: Hallitus heikentää ratkaisuillaan sote-alalle työllistymistä

Lue
17.4.2024

Pätkätöiden kierre vaikeuttaa nuorten ammatti-identiteetin muodostumista

Lue
16.4.2024

Ammattiliitto Jyty kehysriihestä: Hallitus heikentää työntekijöiden mahdollisuutta kehittää omaa osaamistaan

Lue
16.4.2024

Tehy kritisoi voimakkaasti hallituksen leikkauksia synnytyksistä, hoitotakuusta ja ikäihmisten ympärivuorokautisesta hoivasta

Lue
16.4.2024

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer: SuPerin Paavola: Hallitus hylkäsi vanhukset ja hoitajat

Lue