Tehy hoitajapulan ratkaisuista: Parempi palkkaus ja työolot, fiksu työnjako ja maahanmuutto

Peruspalveluministeri Krista Kiuru perusti loppusyksystä 2021 työryhmän ratkomaan pulaa sote-henkilöstöstä. Tarkoitus oli löytää kestäviä ratkaisuja sosiaali- ja terveydenhuollon työvoimatarpeeseen erityisellä sote-henkilöstön riittävyyden ja saatavuuden -ohjelmalla. Ohjelmatyöhön nimettiin poikkihallinnollinen työryhmä, jossa on ollut ministeriöiden ja keskeisten työmarkkinajärjestöjen edustus. 

– On hyvä, että sote-alan henkilöstöpula on tunnustettu ja ratkaisuja alettu tosissaan etsiä myös kansallisella tasolla. Globaalista hoitajapulasta, ikääntyvästä väestöstä ja yhä pienemmistä ikäluokista seuraa, että kaikki keinot on käytettävä, jotta me ja läheisemme saavat jatkossakin hoitoa, toteaa Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen.

Rytkösen mukaan päätösseminaarin otsikko ”Hyvinvoiva ja osaava ammattilainen oikeassa paikassa oikealla osaamisella” on loistava kiteytys, josta voi johtaa myös muutamia ratkaisuehdotuksia kuten työolojen parantamisen ja työnjaon uudistamisen.

– Potilasturvallisuus ja hoidon laatu on keskeinen lähtökohta sote-alan eri ammattiryhmien järkevässä työnjaossa. Terveydenhuollon ammattihenkilöiden osaamista tulee käyttää täysimääräisesti ja heidän tulee voida keskittyä työhön, johon heidät on koulutettu. Tämä edellyttää sote-alalla riittävästi muutakin henkilökuntaa kuten esimerkiksi osastosihteereitä, avustavaa henkilöstöä tai vaikkapa it-tukipalveluita. Työnjaon uudistamisessa meillä on vielä tehtävää, Rytkönen kuvaa.

– Hoitajien edustajana minulla on toki viesti myös työnantajille. Palkkauksen ja työolojen parantaminen on edelleen ihan keskeistä. Uudet hyvinvointialueet ovat tässäkin paljon vartijoina. Hyvällä henkilöstöpolitiikalla voi oikeasti saada paljon myönteistä aikaan. Kuunnelkaa henkilöstöä, antakaa vaikutusmahdollisuuksia omaan työhön ja palkitkaa myös paikallisesti rahalla.

Työvoimapula ei hellitä, ellei myös työperäistä maahanmuuttoa lisätä selvästi.

– On tosiasia, että emme pärjää muuten. Työperäisen maahanmuuton lisääminen edellyttää toimia seuraavalta hallitukselta. Tutkintojen tunnustamisen polku on saatava kuntoon myös hoitohenkilöstölle vastaavalla tavalla kuin lääkäreillä, sanoo Rytkönen.

Tehyn mukaan myös sote-henkilöstön saatavuusharkinnasta voidaan luopua, mutta työehtojen ja -olojen valvontaa tulee samalla tehostaa. Lisäksi rekrytoinnissa tulee noudattaa eettisiä pelisääntöjä. Ja kotouttamiseen pitää olla riittävästi resursseja ja sitä on edistettävä myös perheenyhdistämistä helpottamalla.

Lisätietoja: Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen, erityisavustajan kautta puh 0400 540 005

Ajankohtaista

17.5.2024

SuPerTk hakee jäsensihteeriä vakituiseen työsuhteeseen

Lue
17.5.2024

Selvitystyö pelastustoimen valtiollistamisesta käynnistettävä pikaisesti

Lue
17.5.2024

Kim Nikula jättää SPALin järjestön johtajan tehtävät 

Lue
17.5.2024

EU-vaaleissa kannattaa äänestää 

Lue
16.5.2024

Työvoimapalveluiden palveluprosessin uudistustarpeet ja yksityisen työnvälityksen mahdollisuus saada tietoja työnhakijasta

Lue
16.5.2024

STTK: Suomi vastaa kasvaviin osaamisvaatimuksiin koulutusleikkauksilla

Lue
16.5.2024

Puheenjohtaja Antti Palola: Suomi tarvitsee menestyäkseen osaamista

Lue
16.5.2024

Edustajiston puheenjohtaja Kristiina Lindroos: Tarvitaan vaikuttavampaa ja tiiviimpää yhteistyötä

Lue