Edistyksellinen perhevapaakirjaus työehtosopimukseen toi Pron tasa-arvopalkinnon Sivistalle ja yliopistoille

Ammattiliitto Pro myönsi vuoden 2022 tasa-arvopalkinnon Sivistystyönantajat ry Sivistalle ja Suomen yliopistoille edistyksellisestä perhevapaakirjauksesta työehtosopimukseen. Yliopistojen työehtosopimus takaa molemmille vanhemmille 32 arkipäivän palkallisen vanhempainvapaan ja lisää näin työelämän tasa-arvoa.

Pro palkitsi Sivistystyönantajat Sivistan ja Suomen yliopistot vuoden 2022 tasa-arvopalkinnolla tänään 4. marraskuuta. Pro ja Sivista solmivat keväällä 2022 yliopistojen työehtosopimusneuvotteluissa sopimuksen, jossa otettiin merkittävä askel kohti työelämän tasa-arvoa. Molemmilla vanhemmilla on nyt yhtä pitkä 32 arkipäivän palkallinen vanhempainvapaa.

Perhevapaiden palkallisuus riippuu pelkästään työehtosopimuksesta. Lain mukaan työntekijällä on oikeus vapaaseen, mutta vain päivärahalla.

– Sivista on edistyksellinen työnantajaliitto ja ensimmäinen, jolla on ollut rohkeutta hoitaa tämä asia kuntoon. Tämä on askel kohti tasa-arvoisempaa yhteiskuntaa ja yhdenvertaisempaa työelämää. Yliopistot ovat tässä aidosti edelläkävijöitä työnantajina, Pron julkisen sektorin johtaja Niko Simola sanoo.

Yliopistojen työehtosopimuksen osapuolina ovat Sivistystyönantajat Sivista sekä Ammattiliitto Pro, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ja Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO.

Yhdessä neuvotellen

Niko Simolan mukaan palkinnon arvoista on myös tapa, jolla sopijapuolet yhdessä löysivät ratkaisun.

Sivistan työmarkkinajohtaja Hanne Salonen on otettu tasa-arvopalkinnosta.

– Tuntuu tosi hienolta. Perhevapaauudistuksen tarkoitus oli myös huomioida erilaiset perheet ja tämä näkyy nyt yliopistotessissäkin. Koin, että teimme yhdessä työtä tasapainoisen ratkaisun löytämiseksi.

Tampereen yliopiston rehtori ja Sivistan hallituksen puheenjohtaja Mari Walls on samaa mieltä.

 –Tämä on hieno, arvokas ja yllättävä tunnustus meille. Neuvottelupöytä on meidän yhteinen pöytämme, ja se että huomioidaan tällä tavalla Sivistankin roolia, on rohkea teko Prolta, Walls toteaa.

Hyvä leviämään

Julkinen keskustelu työmarkkinatoiminnasta on Salosen ja Wallsin mukaan joskus turhankin vastakkain asetteleva.

– Klikkiotsikot luovat erilaista kuvaa, vaikka neuvottelut ovat yhdessä tekemistä ja yhdessä luovienkin ratkaisujen hakemista, Walls sanoo.

– Saimme yliopistoilta mandaatin neuvotella perhevapaakirjauksesta työehtosopimukseen, kunhan työehtosopimusratkaisun kustannustasapaino tekstipuolella säilytettiin. Pron neuvottelijoiden ja erityisesti Niko Simolan ratkaisukeskeisyys ja osaaminen vaikutti vahvasti siihen, että ratkaisu saatiin aikaan, Salonen kiittää.

Kuva: Markus Sommers

Lisätietoja:

Niko Simola, johtaja, Ammattiliitto Pro, p. +358 40 566 8517
niko.simola@proliitto.fi

Pron tasa-arvopalkinto

Ammattiliitto Pro palkitsee kerran vuodessa tasa-arvopalkinnolla prolaisen työpaikan, jäsenen tai tasa-arvotyössä ansioituneen tahon. Pron jäsenet ja henkilökunta voivat ehdottaa tasa-arvopalkintoa tasa-arvotyössä ansioituneelle henkilölle tai taholle. Palkinnon valintakriteereissä otetaan huomioon työelämän tasa-arvoa edistävät teot. Palkinnon saajan valitsee Ammattiliitto Pron hallitus. Pron tasa-arvopalkinto myönnettiin nyt jo viidennen kerran.

Pro – yksi Suomen suurimmista ammattiliitoista

Ammattiliitto Pron jäseniä ovat koulutetut ammattilaiset, asiantuntijat ja esimiehet alaan katsomatta.

Olemme suomalaisen työelämän ja työmarkkinoiden vahva, osaava ja vastuullinen vaikuttaja.

Perustehtävämme on parantaa jäsentemme ja alalle kouluttautuvien toimeentuloa eri elämäntilanteissa, hyvinvointia työssä ja vapaalla sekä kehittymis- ja työllistymismahdollisuuksia. Tarjoamme monipuoliset, hyödylliset ja rahanarvoiset jäsenedut ja -palvelut.

Meihin kuuluu 120 000 jäsentä ja neuvottelemme 75 virka- ja työehtosopimusta. Olemme STTK:n jäsen. 

Ajankohtaista

28.11.2022

RI Esa Kankaisesta Vuoden rialainen 2022

Lue
28.11.2022

RA Tommi Luukkonen jatkaa RIA-liiton puheenjohtajana

Lue
28.11.2022

Suomi tarvitsee korkeaa osaamista ja hyvää sopimuskulttuuria

Lue
25.11.2022

Suomi ei ole Ruotsi – edes lakkoillessaan

Lue
24.11.2022

Tehyssä työhyvinvointi tutkitusti hyvää ja henkilöstön vaihtuvuus pientä 

Lue
24.11.2022

SuPerin edustajisto: Osaamista hukataan sote-sektorilla ja varhaiskasvatuksessa joka päivä

Lue
24.11.2022

Suomen pelastusalan ammattilaiset SPAL ry: Hätäkeskuspäivystäjien ammattiliitto HAL: Työnantajan puututtava työhyvinvointiongelmiin

Lue
23.11.2022

Jytyn liittovaltuusto: Tukipalveluhenkilöstön asemasta on huolehdittava hyvinvointialueuudistuksessa

Lue