Tehyn vaatimus budjettiriiheen: Sote-sektorin rahoitus pohjoismaiselle tasolle

Sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan ammattijärjestö Tehy vaatii hallitukselta budjettiriihessä merkittävää lisärahoitusta tuleville hyvinvointialueille, jotta kansalaisten sosiaali- ja terveyspalvelut voidaan turvata tulevaisuudessa.

– Suomi on aliresurssoinut sote-palveluja vuosikymmeniä. Kyse on miljardiluokan jälkeenjääneisyydestä rahoituksessa verrattuna muihin Pohjoismaihin. Seuraukset näkyvät meille kaikille yhä pahenevana hoitajapulana, pitenevinä hoitojonoina, vanhustenhoidon kriisiytymisenä, päivystysten sakkaamisena jne. Pandemia vielä voimisti ongelmia, toteaa Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen.

Päättyvää kesää on useissa alan ammattilaisten puheenvuoroissa Rytkösen mukaan kuvattu sotien jälkeisen ajan vaikeimmaksi suomalaisessa terveydenhuollossa ja vanhuspalveluissa.
 
– Hoitajapulaan ja sote-palveluiden kurjistamiseen on saatava ratkaisu. Hallituksen on tunnustettava tosiasiat. Lisärahoitus soteen on täysin välttämätön, muu on pelkkää kosmetiikkaa, hän toteaa.

Rytkösen mukaan monet päättäjien ja työnantajien ehdottamat hoitajapulan ratkaisut kuten aloituspaikkojen lisäys tai työperäinen maahanmuutto ovat hitaita keinoja. Vaikutuksia nähdään vasta vuosien päästä.

– Palkkauksen ja työolojen parantaminen ovat tärkeimmät ja nopeimmin hoitajapulaan vaikuttavat tekijät. Niitä käsitellään parhaillaan työmarkkinapöydässä eikä asia sielläkään ratkea ilman rahaa, toteaa Rytkönen.

Vanhuspalveluiden 0,7 mitoituksen lykkäys puolestaan olisi hänen mukaansa iso pettymys, mikä voi pahimmillaan karkottaa lisää hoitajia alalta. Vanhustenhoidon laatua piti parantaa hoivakriisin takia. Nyt hoitajilta vietäisiin tämäkin valo tunnelin päästä.

– Toteutuuko 0,7 mitoitustavoite koskaan, jos sitä nyt lykätään, hän pohtii.

Lisätietoja: Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen, yhteys erityisavustajan kautta p. 0400 540 005

Ajankohtaista

5.10.2022

Julia Kurki Ammattiliitto Pron yhteiskuntasuhteiden asiantuntijaksi

Lue
4.10.2022

Sähkötuet eivät opiskelijaa tue 

Lue
4.10.2022

Ammattiliitto Jyty on tyytyväinen hoitajajärjestöjen sopuun

Lue
4.10.2022

SuPer ja Tehy hyväksyivät sovintoehdotuksen: Sote-sopimukseen oma palkkaohjelma, koronakorvaus ja useita parannuksia työoloihin

Lue
3.10.2022

Uusin podcast jakso käsittelee ruskean kokemuksia työelämässä

Lue
3.10.2022

Tehy ja SuPer: Valtakunnansovittelija on antanut sovintoehdotuksen

Lue
30.9.2022

Jytyn kysely: Koulunkäynninohjaajien asemaa parannettava – ”Inkluusio ei toimi, jos ammattilaisista ei huolehdita

Lue
29.9.2022

Juristi, hae meille töihin

Lue