Ay-toiminta avaa nuorelle uusia ovia

Kun keväällä 2021 aloitin STTK-Opiskelijoiden varapuheenjohtajana, en olisi osannut arvata viettäväni seuraavana vuonna kymmenen päivää Itävallassa kansainvälisen ammattiyhdistysliikkeen kattojärjestön ITUC:n vieraana Youth Leadership -koulutuksessa, joka on suunnattu alle 35-vuotiaille liittoaktiiveille ympäri maailman.  

Koulutuksessa käytiin läpi todella monipuolisesti ja käytännönläheisesti ammattiyhdistysliikkeessä vaikuttamista. Vietimme aikaa Itävallan parlamentissa, juosten ostoskaduilla ruokalähettien perässä lentolehtisiä jakaen sekä jäätiköllä kolmen kilometrin korkeudessa oppimassa siitä, mitä itävaltalainen ammattiyhdistysliike tekee ilmastonmuutoksen torjumiseksi. Uuden-Seelannin pääministeri Jacinda Ardern lähetti meille videoterveiset. 

Viimeksi koulutus on järjestetty vuonna 2019 ja jokainen koulutuksen käynyt on edennyt urallaan merkittävästi. Ohjelmaan kuuluu myös säännöllistä sparrausta ja vinkkejä seuraavan parin vuoden aikana kansainvälisen uran luomiseen. 

On ollut erityisen pysäyttävää tavata aktiiveja jokaiselta mantereelta nimenomaan ammattiyhdistysliikkeen kontekstissa. Suomessa monesti unohtaa, miten vaikeaa – tai jopa vaarallista – ihmisarvoisista työolosuhteista taisteleminen voi olla. Olemme kurssilaisten kanssa edelleen tiiviisti tekemisissä: tänään esimerkiksi autoin filippiiniläistä ay-aktiivia valitsemaan hääpukuaan toisella puolen maailmaa. 

Vaikka olenkin ollut mukana ammattiliittojen toiminnassa useamman vuoden, en silti ollut kuullut tästä koulutuksesta. Jokainen opiskeluaikana vastaanotettu luottamustehtävä on avannut lisää ovia ja kokonaisen mahdollisuuksien verkoston, jota en olisi koskaan uskonut mahdolliseksi.  

STTK-Opiskelijoiden hallitukseen haetaan taas tänä syksynä puheenjohtajaa sekä kahta varapuheenjohtajaa.

Puoluepolitiikan ulkopuolella olen toiminut parin vuoden aikana muun muassa STTK-Opiskelijoiden ja Opiskelijaliitto Pron puheenjohtajistoissa, kerännyt kansainvälistä kokemusta Allianssin tulevaisuusagenttina, kehittänyt YTHS:n toimintaa opiskelijaraadissa ja osoittanut mieltä Sadankomitean rauhanlähettiläänä.. 

Muita kiinnostavia mahdollisuuksia ovat esimerkiksi taas syksyllä hakuun tulevat nuorisodelegaattipaikat ja SASK:in lähettilästoiminta.

STTK-Opiskelijoiden hallitukseen haetaan taas tänä syksynä puheenjohtajaa sekä kahta varapuheenjohtajaa. Olen nyt toiminut puolitoista vuotta varapuheenjohtajana ja päässyt vaikuttamaan opiskelijoiden hyvinvointiin monella eri tavalla. Voin todella suositella kokemusta jokaiselle, joka haluaa edistää opiskelijoiden jaksamista ja taloudellista tilannetta. 

On surullista, että näitä mahdollisuuksia ei välttämättä huomaa, ellei niitä jo valmiiksi pääse seuraamaan läheltä. Mitä useammalle postituslistalle päätyy, sitä nopeammin havaitsee, miten lukemattomia erilaisia vaikuttamisen urapolkuja on olemassa. Jos innostuksen kipinää löytyy, kannattaa lähteä mukaan – se monesti johtaa mahtaviin kokemuksiin, joita ei voi etukäteen ennustaa. 

Sonja Tikkanen 
STTK-Opiskelijoiden varapuheenjohtaja 

Ajankohtaista

24.4.2024

SuPerin Paavola: Asiakkaalle suunniteltu kotihoito jää usein toteutumatta

Lue
23.4.2024

SuPer vaatii valtakunnallisia kielikokeita sosiaali- ja terveysalan opiskelijoille

Lue
22.4.2024

Suomen työmarkkinatilanne herättää kansainvälistä huomiota

Lue
22.4.2024

Yksityisen opetusalan työriidan sovintoesitys hylättiin – lakko useissa oppilaitoksissa 23.–24.4.

Lue
22.4.2024

Simpukkapatoja ja työelämän lainsäädäntöä

Lue
19.4.2024

Meto: Puunkuljetukset ovat vaarassa

Lue
18.4.2024

STTK-Opiskelijat: Kehysriihen päätökset uuvuttavat opiskelijat ja viivästyttävät valmistumista

Lue
18.4.2024

Hallitus säästää ja parantaa silmäterveyden palveluja järkevästi

Lue