Tehy, SuPer ja ERTO: Yksityisen terveyspalvelualan työehtosopimus hyväksyttiin

Yksityisen terveyspalvelualan työmarkkinaosapuolet ovat hyväksyneet viime viikolla saavutetun sopimusratkaisun. Työehtosopimuksen sopimuskausi on 1.5.2022–30.4.2024.

Työntekijöiden palkkoja korotetaan 1.10.2022 alkaen kahden prosentin suuruisella yleiskorotuksella. Jälkimmäisenä vuonna palkkoja korotetaan 1.6.2023 alkaen 1,9 prosenttia. Mikäli valtakunnallisten toimialakohtaisten palkkaratkaisujen korotustaso ylittää edellä mainitun määrän, se lisää korotusta edelleen.

Työntekijäpuolta edustavien Tehyn, SuPerin ja ERTOn mukaan kyseessä oli poikkeuksellisen haastava neuvottelukierros. Eräänä tavoitteena oli yksityisen terveyspalvelualan yleissitovan työehtosopimuksen säilyttäminen. Ratkaisulla pyrittiin rakentamaan neuvottelusuhteita, kehittämään alaa ja tukemaan yleissitovan työehtosopimusjärjestelmän toimivuutta.

Työhyvinvointia on lisätty työehtosopimuksessa erilaisin ohjaavin määräyksin. Lisäksi henkilöstön edustajien asemaan tehtiin parannuksia liittyen yhteistyöhön työnantajan kanssa.

Ratkaisussa sovittiin myös paikallisen sopimisen liitteestä, jonka tarkoituksena on ohjata erityisesti työnantajaa tasapuoliseen paikalliseen sopimiseen.

Sopimuksessa sovittiin myös muista parannuksista, mm. alalla yleistyneiden raamisopimusten väärinkäyttöä rajataan siten, että työnantajan on aina annettava kirjallisesti määräaikaisuuksien perusteet myös lyhyissä työsuhteissa. Lisäksi työtapaturmasta tai siitä aiheutuneesta sairaudesta, ammattitaudista tai työtehtävissä johtuneesta väkivallasta on jatkossa sairausajan palkanmaksujakso 90 päivää.

Perhevapaamääräykset sovittiin työntekijäjärjestöjen tavoitteen mukaisesti sukupuolineutraalisti. Tämä tarkoittaa sitä, että kaikilla vanhemmilla ja huoltajilla on oikeus yhtä pitkään palkalliseen vanhempainvapaaseen.

Tehy, SuPer ja ERTO kuuluvat neuvottelujärjestö Sote ry:hyn, joka neuvottelee ainoana järjestönä yksityisen terveyspalvelualan yleissitovasta työehtosopimuksesta Hyvinvointiala HALI ry:n kanssa. Sopimuksen piirissä on noin 38 000 työntekijää. Yksityinen terveyspalveluala käsittää mm. lääkäri- ja työterveysasemat, yksityiset sairaalat, terveyskylpylät ja kuntoutuslaitokset sekä edellä mainittuihin yrityksiin kuuluvat laboratorio-, röntgen- ja fysikaaliset hoitolaitokset.

Lisätietoja:
Tehyn johtava juristi Vappu Okkeri, puh 0400 913 230
SuPerin yksityissektorin neuvottelupäällikkö Pia Zaerens, p. 050 385 8042
ERTOn lakimies Camilla Heikkinen, p. 045 7884 0478 

Ajankohtaista

22.3.2024

Tehy: Poliittisten lakkojen rajoitukset voivat viedä hoitajilta tosiasiallisen mahdollisuuden vastustaa hallituksen heikennyksiä

Lue
22.3.2024

Rasismiin puuttuminen työelämässä on jokaisen vastuulla

Lue
21.3.2024

Maailman onnellisin kansa – olemmehan me?

Lue
21.3.2024

Ammattiliitto Pro: hallitus sivuutti jälleen suomalaisten enemmistön toiveet

Lue
21.3.2024

Puutu rasismiin

Lue
20.3.2024

Ammattiliitto Jyty sai jäseniltään korttitulvan Orpolle – ”Meille on syntymässä pahoinvointiyhteiskunta”

Lue
20.3.2024

SuPerin Paavola: Hyvinvointialueiden säästötoimet uhkaavat vakavasti ikääntyneiden perusoikeuksia

Lue
19.3.2024

Mitä tarkoittaa poliittinen lakko? – Usein kysyttyjä kysymyksiä lakoista

Lue