Pron puheenjohtaja Jorma Malinen: Ict-alan sovittelussa on farssin ainekset

Ict-alan työehdoista sopimisen esteenä on työnantajan haluttomuus jakaa tietoa, joka on olennaista ratkaisun löytämiseksi sekä Paltan neuvottelijoiden ammattitaidottomuus ja tietämättömyys alan työehdoista ja niiden soveltamisesta käytäntöön. Sovittelun taktiikkana näyttää olevan myös pitkät tapaamisvälit. 

Ict-alan työriitaa on soviteltu valtakunnansovittelijan toimistolla tällä viikolla kaksi kertaa. Sovittelija päätti eilen 19.5. keskeyttää sovittelun viikon ajaksi. Pitkät tauot sovittelussa pahentavat operaattoreiden palveluissa kertyvää ruuhkaa niin kuluttaja- kuin yritysasiakkaille. Myös monien muiden alojen yritysten puhelinasiakaspalvelut ovat ruuhkautuneet.  

Pro haluaa sopia ict-asiantuntijoille työehdot ja yleisen linjan mukaiset palkankorotukset mahdollisimman pian. Työnantaja on kuitenkin kieltäytynyt jakamasta neuvotteluihin liittyvää olennaista tietoa alan palkkakehityksestä. Se estää Pron neuvottelijoita arvioimasta, miten eri esitykset vaikuttaisivat alan palkkakehitykseen. 

– Palta ei ole esimerkiksi suostunut toimittamaan Prolle tietoja, jotka ovat tarpeellisia palkkaratkaisun kustannusvaikutusten arvioimiseksi. Palta sanoo, että Pron pitää vain luottaa heihin. Haluaako Palta tällä tavalla näyttää esimerkkiä yrityksille, ettei tarpeellisia tietoja tarvitse antaa, kun sopimuksia tehdään, Pron puheenjohtaja Jorma Malinen kysyy.  

– Koko neuvotteluprosessia on leimannut se, että Paltan neuvottelijat eivät tunne neuvottelemaansa sopimusalaa, sen työehtosopimusta, työehtosopimuksen tulkintoja eivätkä alan yritysten tarpeita ja käytäntöjä. Neuvotteleminen on kääntynyt farssin puolelle, kun vastapuolen kommentti lähes kaikkeen on “en tiedä” tai “en tunne asiaa”, Malinen toteaa. 

Pron neuvotteluryhmä on opastanut työnantajapuolta työehtosopimuksen tulkinnoissa, nostanut esille toimialan tarpeita ja kysynyt yritysten näkemyksiä edesauttaakseen sopimusratkaisun syntymistä.  

Ict-alan työehdoista on yritetty sopia joulukuusta 2021 asti. Tilanne on sovittelun aikana jopa pahentunut. Pro ei ole aiheettomasti hylännyt sovintoesityksiä. Pro on joutunut hylkäämään esityksiä, joiden perustaksi ei ole tarjottu tarpeellisia tietoja.  

 – Noin 12 000 tieto- ja teleliikenteen asiantuntijaa on ilman työehtoja ja palkkausta määrittelevää sopimusta. Työnantajapuolen välinpitämättömyys alan henkilöstön toimeentulosta ja merkityksestä kansalaisten ja elinkeinoelämän tietoliikenneyhteyksien ylläpitämisessä, huollossa ja rakentamisessa on vastuutonta, Malinen sanoo. 

Ict-alan työehtosopimus koskee kaikkia teleoperaattoreita, verkonrakennusyhtiöitä ja niiden alihankkijayrityksiä, joissa noudatetaan Pron ja Paltan välistä työehtosopimusta. Alan työehtosopimusneuvotteluja on käyty joulukuusta lähtien. Sopimus päättyi 28.2.2022.    

Lisätietoja: Pron puheenjohtaja Jorma Malinen p. 050 576 0389 

Pro – yksi Suomen suurimmista ammattiliitoista

Ammattiliitto Pron jäseniä ovat koulutetut ammattilaiset, asiantuntijat ja esihenkilöt alaan katsomatta.

Olemme suomalaisen työelämän ja työmarkkinoiden vahva, osaava ja vastuullinen vaikuttaja.

Perustehtävämme on parantaa jäsentemme ja alalle kouluttautuvien toimeentuloa eri elämäntilanteissa, hyvinvointia työssä ja vapaalla sekä kehittymis- ja työllistymismahdollisuuksia. Tarjoamme monipuoliset, hyödylliset ja rahanarvoiset jäsenedut ja -palvelut. Meihin kuuluu 120 000 jäsentä ja neuvottelemme 75 virka- ja työehtosopimusta. Olemme STTK:n jäsen.

Ajankohtaista

4.7.2024

Yleistukea pukkaa

Lue
1.7.2024

Seuraavaksi saksitaan palkkatuki

Lue
28.6.2024

Toimisto suljettu 1.7.-4.8.

Lue
28.6.2024

SAK, Akava ja STTK vastustavat yhteistoimintalakiin esitettyjä muutoksia

Lue
28.6.2024

Mitä uusi EU-parlamenttikausi merkitsee palkansaajille?

Lue
28.6.2024

STTK: Samapalkkaisuus­ohjelman jatkaminen on tärkeää, myös liittojen yhteistyötä tasa-arvon edistämiseksi tarvitaan 

Lue
28.6.2024

Työtapaturma- ja ammatti-tautivakuutuksen, liikennevakuutuksen ja potilasvakuutuksen lainsäädännön muuttaminen, HE

Lue
28.6.2024

Lausunto Euroopan unionin hiilirajamekanismia koskevan asetuksen toimeenpanosta

Lue