Pro hylkäsi ict-alan sovintoesityksen

Ammattiliitto Pro on hylännyt sovintoesityksen. Pro haluaa kehittää Ict-alan työehtosopimusta alan omista lähtökohdista. Sovintoesityksestä ei tällaisia elementtejä löytynyt. Lisäksi esitys sisälsi merkittävän rakenteellisen muutoksen työehtosopimuksen heikentämiseksi.  

Pron Ict-alan neuvottelukunta ja hallitus hylkäsivät sovintoesityksen tänään torstaina 20.4.2022. Lakko alkaa 25.4. ja päättyy 8.5.2022. 

– Sovintoesityksen suurimmat puutteet ovat merkittävät rakenteelliset muutokset, jotka heikentävät työehtosopimusta. Lisäksi palkkaratkaisu ei huomioi tasa-arvoista ja tasapuolista ansiokehitystä, Pron puheenjohtaja Jorma Malinen toteaa.  

Inflaation kiihtyessä erityisesti pienituloisten ostovoima on turvattava palkankorotuksilla. Pro vaatii, että palkkaratkaisu turvaa ansiotason nousun kaikille, mutta erityisesti korotusten tulee painottua alan pienipalkkaisille.  

Sovintoesityksessä olisi lisätty paikallista sopimista mm. lisä-, yli- ja sunnuntaityökorvausten osalta. Näiden muutosten vastapainoksi sovintoesityksessä ei esitetty mitään, mikä parantaisi luottamusmiesten asemaa tai muuten kompensoisi näitä muutoksia toimihenkilöille. Paikallisesta neuvottelutilanteesta riippuen näillä muutoksilla olisi voinut olla toimihenkilöiden ansioita laskevia vaikutuksia.  

Sovintoesityksessä ei myöskään otettu huomioon ict-alan erityistarpeita. Pro edellyttää, että ict-alan työehtosopimusta kehitetään alakohtaisesti.  

Ict-alan sopimuksen piirissä on noin 12 000 toimihenkilöä ja asiantuntijaa ja se koskee kaikkia teleoperaattoreita, verkonrakennusyhtiöitä ja niiden alihankkijayrityksiä, joissa noudatetaan Pron ja Paltan välistä työehtosopimusta. Alan työehtosopimusneuvotteluja on käyty joulukuusta lähtien. Sopimus päättyi 28.2. 2022.   

Lisätiedot: Jorma Malinen, Pron puheenjohtaja, p.  050 576 0389 

Pro – yksi Suomen suurimmista ammattiliitoista

Ammattiliitto Pron jäseniä ovat koulutetut ammattilaiset, asiantuntijat ja esihenkilöt alaan katsomatta.

Olemme suomalaisen työelämän ja työmarkkinoiden vahva, osaava ja vastuullinen vaikuttaja.

Perustehtävämme on parantaa jäsentemme ja alalle kouluttautuvien toimeentuloa eri elämäntilanteissa, hyvinvointia työssä ja vapaalla sekä kehittymis- ja työllistymismahdollisuuksia. Tarjoamme monipuoliset, hyödylliset ja rahanarvoiset jäsenedut ja -palvelut.

Meihin kuuluu 120 000 jäsentä ja neuvottelemme 75 virka- ja työehtosopimusta. Olemme STTK:n jäsen. 

Ajankohtaista

22.3.2024

Tehy: Poliittisten lakkojen rajoitukset voivat viedä hoitajilta tosiasiallisen mahdollisuuden vastustaa hallituksen heikennyksiä

Lue
22.3.2024

Rasismiin puuttuminen työelämässä on jokaisen vastuulla

Lue
21.3.2024

Maailman onnellisin kansa – olemmehan me?

Lue
21.3.2024

Ammattiliitto Pro: hallitus sivuutti jälleen suomalaisten enemmistön toiveet

Lue
21.3.2024

Puutu rasismiin

Lue
20.3.2024

Ammattiliitto Jyty sai jäseniltään korttitulvan Orpolle – ”Meille on syntymässä pahoinvointiyhteiskunta”

Lue
20.3.2024

SuPerin Paavola: Hyvinvointialueiden säästötoimet uhkaavat vakavasti ikääntyneiden perusoikeuksia

Lue
19.3.2024

Mitä tarkoittaa poliittinen lakko? – Usein kysyttyjä kysymyksiä lakoista

Lue