Pro hylkäsi ict-alan sovintoesityksen

Ammattiliitto Pro on hylännyt sovintoesityksen. Pro haluaa kehittää Ict-alan työehtosopimusta alan omista lähtökohdista. Sovintoesityksestä ei tällaisia elementtejä löytynyt. Lisäksi esitys sisälsi merkittävän rakenteellisen muutoksen työehtosopimuksen heikentämiseksi.  

Pron Ict-alan neuvottelukunta ja hallitus hylkäsivät sovintoesityksen tänään torstaina 20.4.2022. Lakko alkaa 25.4. ja päättyy 8.5.2022. 

– Sovintoesityksen suurimmat puutteet ovat merkittävät rakenteelliset muutokset, jotka heikentävät työehtosopimusta. Lisäksi palkkaratkaisu ei huomioi tasa-arvoista ja tasapuolista ansiokehitystä, Pron puheenjohtaja Jorma Malinen toteaa.  

Inflaation kiihtyessä erityisesti pienituloisten ostovoima on turvattava palkankorotuksilla. Pro vaatii, että palkkaratkaisu turvaa ansiotason nousun kaikille, mutta erityisesti korotusten tulee painottua alan pienipalkkaisille.  

Sovintoesityksessä olisi lisätty paikallista sopimista mm. lisä-, yli- ja sunnuntaityökorvausten osalta. Näiden muutosten vastapainoksi sovintoesityksessä ei esitetty mitään, mikä parantaisi luottamusmiesten asemaa tai muuten kompensoisi näitä muutoksia toimihenkilöille. Paikallisesta neuvottelutilanteesta riippuen näillä muutoksilla olisi voinut olla toimihenkilöiden ansioita laskevia vaikutuksia.  

Sovintoesityksessä ei myöskään otettu huomioon ict-alan erityistarpeita. Pro edellyttää, että ict-alan työehtosopimusta kehitetään alakohtaisesti.  

Ict-alan sopimuksen piirissä on noin 12 000 toimihenkilöä ja asiantuntijaa ja se koskee kaikkia teleoperaattoreita, verkonrakennusyhtiöitä ja niiden alihankkijayrityksiä, joissa noudatetaan Pron ja Paltan välistä työehtosopimusta. Alan työehtosopimusneuvotteluja on käyty joulukuusta lähtien. Sopimus päättyi 28.2. 2022.   

Lisätiedot: Jorma Malinen, Pron puheenjohtaja, p.  050 576 0389 

Pro – yksi Suomen suurimmista ammattiliitoista

Ammattiliitto Pron jäseniä ovat koulutetut ammattilaiset, asiantuntijat ja esihenkilöt alaan katsomatta.

Olemme suomalaisen työelämän ja työmarkkinoiden vahva, osaava ja vastuullinen vaikuttaja.

Perustehtävämme on parantaa jäsentemme ja alalle kouluttautuvien toimeentuloa eri elämäntilanteissa, hyvinvointia työssä ja vapaalla sekä kehittymis- ja työllistymismahdollisuuksia. Tarjoamme monipuoliset, hyödylliset ja rahanarvoiset jäsenedut ja -palvelut.

Meihin kuuluu 120 000 jäsentä ja neuvottelemme 75 virka- ja työehtosopimusta. Olemme STTK:n jäsen. 

Ajankohtaista

5.12.2023

Kauas karkaa koulutuksen tasa-arvo

Lue
5.12.2023

Lausunto työrauhalainsäädännön kehittämisestä

Lue
5.12.2023

SAK, AKAVA ja STTK: Muutokset työtaisteluoikeuteen horjuttavat työmarkkinoiden tasapainoa entisestään

Lue
5.12.2023

Työtaisteluoikeuksien rajoittamiselle ei ole oikeudellisesti hyväksyttäviä syitä, toteaa Ammattiliitto Jyty lausunnossaan

Lue
4.12.2023

Vammaiset ihmiset kohtaavat edelleen paljon syrjintää

Lue
4.12.2023

Tehy: Hallituksen esitysluonnos työrauhalainsäädännön muutoksista viittaa kintaalla perusoikeuksille

Lue
2.12.2023

STTK-Opiskelijoiden puheenjohtajaksi Valtteri Mäyrälä 

Lue
2.12.2023

Tamperelainen Ida Korsimo on STTK:n Tulevaisuuden tekijä 2023 

Lue