Pro hylkäsi ict-alan sovintoesityksen

Ammattiliitto Pro on hylännyt sovintoesityksen. Pro haluaa kehittää Ict-alan työehtosopimusta alan omista lähtökohdista. Sovintoesityksestä ei tällaisia elementtejä löytynyt. Lisäksi esitys sisälsi merkittävän rakenteellisen muutoksen työehtosopimuksen heikentämiseksi.  

Pron Ict-alan neuvottelukunta ja hallitus hylkäsivät sovintoesityksen tänään torstaina 20.4.2022. Lakko alkaa 25.4. ja päättyy 8.5.2022. 

– Sovintoesityksen suurimmat puutteet ovat merkittävät rakenteelliset muutokset, jotka heikentävät työehtosopimusta. Lisäksi palkkaratkaisu ei huomioi tasa-arvoista ja tasapuolista ansiokehitystä, Pron puheenjohtaja Jorma Malinen toteaa.  

Inflaation kiihtyessä erityisesti pienituloisten ostovoima on turvattava palkankorotuksilla. Pro vaatii, että palkkaratkaisu turvaa ansiotason nousun kaikille, mutta erityisesti korotusten tulee painottua alan pienipalkkaisille.  

Sovintoesityksessä olisi lisätty paikallista sopimista mm. lisä-, yli- ja sunnuntaityökorvausten osalta. Näiden muutosten vastapainoksi sovintoesityksessä ei esitetty mitään, mikä parantaisi luottamusmiesten asemaa tai muuten kompensoisi näitä muutoksia toimihenkilöille. Paikallisesta neuvottelutilanteesta riippuen näillä muutoksilla olisi voinut olla toimihenkilöiden ansioita laskevia vaikutuksia.  

Sovintoesityksessä ei myöskään otettu huomioon ict-alan erityistarpeita. Pro edellyttää, että ict-alan työehtosopimusta kehitetään alakohtaisesti.  

Ict-alan sopimuksen piirissä on noin 12 000 toimihenkilöä ja asiantuntijaa ja se koskee kaikkia teleoperaattoreita, verkonrakennusyhtiöitä ja niiden alihankkijayrityksiä, joissa noudatetaan Pron ja Paltan välistä työehtosopimusta. Alan työehtosopimusneuvotteluja on käyty joulukuusta lähtien. Sopimus päättyi 28.2. 2022.   

Lisätiedot: Jorma Malinen, Pron puheenjohtaja, p.  050 576 0389 

Pro – yksi Suomen suurimmista ammattiliitoista

Ammattiliitto Pron jäseniä ovat koulutetut ammattilaiset, asiantuntijat ja esihenkilöt alaan katsomatta.

Olemme suomalaisen työelämän ja työmarkkinoiden vahva, osaava ja vastuullinen vaikuttaja.

Perustehtävämme on parantaa jäsentemme ja alalle kouluttautuvien toimeentuloa eri elämäntilanteissa, hyvinvointia työssä ja vapaalla sekä kehittymis- ja työllistymismahdollisuuksia. Tarjoamme monipuoliset, hyödylliset ja rahanarvoiset jäsenedut ja -palvelut.

Meihin kuuluu 120 000 jäsentä ja neuvottelemme 75 virka- ja työehtosopimusta. Olemme STTK:n jäsen. 

Ajankohtaista

20.5.2024

Hallituksen “tehokkaat” kitkemiskeinot lisäävät raskaus- ja perhevapaasyrjintää 

Lue
17.5.2024

SuPerTk hakee jäsensihteeriä vakituiseen työsuhteeseen

Lue
17.5.2024

Selvitystyö pelastustoimen valtiollistamisesta käynnistettävä pikaisesti

Lue
17.5.2024

Kim Nikula jättää SPALin järjestön johtajan tehtävät 

Lue
17.5.2024

EU-vaaleissa kannattaa äänestää 

Lue
16.5.2024

Työvoimapalveluiden palveluprosessin uudistustarpeet ja yksityisen työnvälityksen mahdollisuus saada tietoja työnhakijasta

Lue
16.5.2024

STTK: Suomi vastaa kasvaviin osaamisvaatimuksiin koulutusleikkauksilla

Lue
16.5.2024

Puheenjohtaja Antti Palola: Suomi tarvitsee menestyäkseen osaamista

Lue